Vestmoldtransgaz din R. Moldova a fost cumpărată de firma românească de stat...

Vestmoldtransgaz din R. Moldova a fost cumpărată de firma românească de stat Transgaz!

by -
0 776
Vestmoldtransgaz

Contractul de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz”, companie care administra partea moldovenească a gazoductului Iași-Ungheni, a fost semnat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Agenția Proprietății Publice și Societatea cu Răspundere Limitată „Eurotransgaz” din România, scrie Ziarul Național, preluat de Romanian Global News.

Astfel, Î.S. „Vestmoldtransgaz” a fost privatizată prin concurs investițional și este una dintre cele mai semnificative tranzacții efectuate de Guvernul Republicii Moldova. SRL „Eurotransgaz” și-a asumat obligația de a construi gazoductul Ungheni-Chișinău și va investi până la 93 de milioane de euro în următorii doi ani.

„Salut semnarea contractului de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz” de către compania românească „Eurotransgaz”. Acest contract este într-adevar unul istoric, reprezintă materializarea unor promisiuni asumate la nivel politic înalt și asigură prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, fapt ce va spori securitatea energetică a Republicii Moldova. În plus, va conecta ireversibil Republica Moldova la spațiul european prin România”, a declarat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, prezent la evenimentul de semnare a contractului.

„Astăzi începem să realizăm, de facto, noua Unire, prin semnarea acestui contract strategic și istoric. Este mai mult decât o privatizare, este mai mult decât o conductă, este mai mult decât o investiție, este mai mult decât o mișcare strategică. De astăzi înainte, și de la români vine gazul!”, a declarat și ministrul Economiei din România, Dănuț Andrușcă.

Omologul său de la Chișinău, Chiril Gaburici, a accentuat importanța acestui proiect pentru R. Moldova, menit să-i asigure securitatea energetică: „Prin semnarea acestui contract, putem afirma cu certitudine că am făcut încă un pas major spre construcția unui proiect de infrastructură foarte important pentru țara noastră. Avem un drum lung de parcurs, dar am primit asigurări că mai multe echipe vor munci concomitent în mai multe locuri, ceea ce va face ca construcția gazoductului să fie realizată în mai puțin timp”.

Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Republica Moldova.

Sursa: RGN Press

(Visited 60 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.