Timoc: Întâlnire a Congresului Românilor din Serbia cu o delegație a OSCE,...

Timoc: Întâlnire a Congresului Românilor din Serbia cu o delegație a OSCE, la Bor. Ce nemulțumiri au liderii românilor/vlahilor?

by -
0 1338
timoc

Duminica 6 mai, la Bor, Congresul Romanilor din Serbia a primit delegatia Înaltului comisar pentru drepturile omului si a minoritatilor de la Haga, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Delegatia de la Haga a fost condusa de consilierul Comisarului, doamna Tihana Leko si de doi consultanti Nataša Bošković si Saša Vulić.

Congresul Romanilor din Serbia a fost reprezentant prin Părintele Boian Aleksandrovic, Vicarul Protopopiatului BOR, Dacia Ripensis, Predrag Balašević, Presedintele Partidului Neamului Rumânesc, Zaviša Žurž, presedintele Asociatiei Adrianae Filum si domnul Dušan Pirvulovic, directorul Comitetului pentru drepturile omului din Negotin.

Scopul vizitei a fost monitorizarea respectarii drepturilor romanilo/vlahilor din Serbia pentru raportul pe care il pregatesc pentru anul 2018. Oaspetii au dorit să afle pana unde s-a ajuns cu introducerea limbi romane în școlile unde traiesc românii, daca în mass-media sunt emisiuni în limba română, ce probleme are Biserica Ortodoxă Română în Timoc.

Nemulțumirile românilor din Serbia

Reprezentantii Congresului Românilor din Serbia si-a exprimat nemultumirea de nivelul drepturilor pe care statul sarb le acordă. Nu ca nu sunt progrese în învatarea limbi romane în școlile din Timoc sau în mass media in limba romana sau în slujirea religioasa în biserică în românește, dar dimpotrivă, este o stagnare semnificativa în ultimi ani. Belgradul nu respecta protocolul din 2012 semnat de Serbia si Romania care prevede rezolvarea acestor probleme. Delegatia Congresului a dat exemple concrete cu ce metode perfide folosesc institutiile din Serbia să sperie pe românii din Timoc mergând de la falsificarea recensamantelui, amenimtari cu politia si procuratura. Pe partea celaltă statul sârb inventează și încurajeaza pe așa numiti vlahi care neagă ca sunt români în incercarea standardizarii asa numitei limbe vlahe, tiparirea de carti în asa zisa limbă limba, introducerea acesteiea în sistemul școlar pe modelul stalinist al așa zisei limbi moldovenești”.

Delegatia de la Haga a luat notă de toate plangerile facut de reprezentanții Congresului Românilor din Serbia și a reținut cu atenție exemplele concrete de încălcări de către autoritățile sârbe, ale drepturilor elementare și legitime pe care cei 300.000 de români/vlahi din Timoc ar trebui să le aibă.

Sursa: RGN Press

(Visited 221 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.