Programul Partidului Evreiesc din România (8 noiembrie 1933)

Programul Partidului Evreiesc din România (8 noiembrie 1933)

by -
2 726

II. Principii călăuzitoare

Principiile călăuzitoare ale Partidului Evreiesc sunt următoarele:

a) Identificarea sufletească cu Naţiunea Română pe tărâmul devotamentului către tron, dragoste de Patrie şi credinţa către ideea de stat.

b) Acţiunea hotărâtă şi continuă pentru traducerea în fapt a prevederilor din Constituţie, referitoare la egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor indiferent de originea etnică, atât în privinţa tratamentului din partea organelor puterii publice, cât şi din punctul de vedere al condiţiilor generale de viaţă.

c) Urmărirea statornică a idealului de emancipare colectivă a minorităţilor etnice din România şi cu ele a minorităţii etnice evreieşti, determinându-se crearea şi susţinerea de către statul român a fundamentelor juridice, morale şi materiale, pe care să se poată dezvolta fără stingherire viaţa normală a acestor colectivităţi.

d) Credinţa neclintită în democraţie sinceră şi nefalsificată.

e) Păstrarea unei perfecte obiectivităţi în aprecierea importanţei tuturor factorilor de producţie şi a tuturor claselor sociale, la soluţionarea problemelor privitoare la intervenţia statului în viaţa economică a ţării.

 

III. Revendicări

În concordanţă cu principiile călăuzitoare de mai sus, Partidul Evreiesc îşi propune realizarea următoarelor revendicări:

1) O reformă a legii pentru dobândirea şi pierderea naţionalităţii române din 24 februarie 1924, prin care întreaga materie a chestiunilor în legătură cu cetăţenia română să fie reglementată în spiritul adevăratei democraţii şi în concordanţă cu prevederile convenţiei intervenite între România şi aliaţii săi la Paris, la 9 decembrie 1919, convenţie ce a fost ratificată prin legea publică la 20 septembrie 1920.

2) O reformă a legii electorale prin care pe de o parte să se asigure fiecărei grupări politice, care întruneşte 1% din totalul voturilor exprimate pe întreaga ţară, cota proporţională a mandatelor atât la alegerile pentru Adunarea Deputaţilor, cât şi la alegerile pentru celelalte corpuri reprezentative, iar pe de altă parte să se garanteze efectiv libertatea şi legalitatea alegerilor prin instituirea unui sistem perfect de jurisdicţie electorală.

3) Completarea legilor pentru salvgardarea ordinii constituţionale cu dispoziţiuni, cuprinzând măsuri de prevenţiune şi sancţiune faţă de orice mişcare sau acţiune politică potrivnică principiului constituţional privitor la egalitatea în drepturi şi obligaţii a cetăţenilor indiferent de originea lor etnică.

4) Exercitarea funcţiilor publice să se facă astfel încât să fie garantată aplicarea cinstită şi sinceră a legilor şi ordinelor legale faţă de oricine şi să fie exclus ca cineva să sufere vreo ştirbire a drepturilor ce i se cuvin, numai pentru că ar fi evreu, faptul aparţinerii la colectivitatea evreiască neputând constitui o piedică în ocuparea vreunei funcţiuni publice.

5) Partidul Evreiesc cere ca în serviciile administrative centrale de stat, în administraţiile locale, în învăţământul public, în justiţie şi în armată să fie primiţi evrei potrivit cu aptitudinile lor.

6) Modificarea legii Cultelor în dispoziţiunile sale referitoare la cultul mozaic, astfel încăt să se dea posibilitatea acestui cult de a se organiza potrivit cu voinţa majorităţii credincioşilor săi din ţară, pe baze autonome.

7) Punerea cultului mozaic pe picior de egalitate cu celalte Culte, în ce priveşte sprijinul moral şi material al statului.

8) Modificarea legii repaosului duminical, astfel încât credincioşii cultului mozaic, care se abţin de la lucru în ziua de sâmbătă, să fie lăsaţi să-şi exercite profesiunea duminica.

9) Restabilirea libertăţii desăvârşite a învăţământului prin înlăturarea tuturor acelor dispoziţiuni, care împiedică pe părinţi să-şi aleagă cum cred ei mai bine, şcoala unde să fie instruiţi copiii lor.

10) Partidul Evreiesc cere ca statul în politica sa de ocrotire socială să ţină seama de nevoile populaţiunii evreieşti, izvorând din structura ei specifică.

11) Alcătuirea unor legi şi regulamente pentru orânduirea situaţiei juridice a colectivităţilor etnice din România, care să traducă în fapt principiul emancipării colective.

12) Partidul Evreiesc cere, ca până la legiferarea unei autonomii culturale a colectivităţii etnice evreieşti, statul să subvenţioneze învăţământul particular evreiesc, potrivit cu numărul elevilor care se instruiesc în şcolile respective, precum şi să înfiinţeze şi să întreţină o şcoală normală evreiască pentru institutori, ce urmează a fi întrebuinţaţi în învăţământul particular evreiesc.

13) O reformă administrativă prin care pe de o parte să se aplice în mod efectiv principiul descentralizării, iar pe de altă parte, să se ţină seama la crearea unităţilor administrative de interesele locale ale populaţiunii evreieşti, evitându-se paralizarea dezvoltării ei prin încadrarea în masele rurale.

14) Partidul Evreiesc cere o acţiune sistematică a guvernului pentru reînvierea creditului în interiorul ţării şi combaterea şomajului, precum şi soluţionarea curajoasă prin reforme organice a marilor probleme de ordin economic şi financiar de la ordinea zilei, ţinând seama în măsură egală de interesele tuturor elementelor productive ale vieţii economice din ţară.

*Minorităţile naţionale din România 1931-1938. Documente, pp. 196-198.

(Visited 157 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. Pai …au cerut ,au cerut ,au tooot cerut ,pana nu am mai avut ce sa le dam ,iar pt asta,s-au servit singuri.Sunt bagati peste tot,in guvern ,in serviciile administrative locale si de stat,in invatamant,in justitie ,in armata…peste tot.Cu alte cuvinte ,cam au acces la toate parghiile in tara,altceva ce mai vor? In biserica n-au cerut (pe fata) pt ca asta s-ar fi vazut ,dar ,dar ,…se.. simte putin miros de pucioasa si pe la patriarhie,asa ca s-ar putea sa-i avem si acolo. Problema nu este ca au cerut ,s-au ca nu li s-a dat ,ci pana cand intr-o tara zdruncinata din toooate partile si n-ar fi nimic nou,dar ce facem cu HUNGOROZAURII ASTIA??? E clar ca e mana jidoveasca catolica aici.Asta ar fi un subiect de discutat ce tine de actualitatea tarii si situatiei poporului roman.Despre granite,despre ce s-a mai discutat la ei ,la noi ,ce s-a mai aflat, guvernantii ce au mai dat (pe mana strainilor) sau ce au mai luat (pt ei)etc etc…Astea sunt probleme de discutat, dicutii fresh .Da, am inteles ,trebuia si asta pusa pe hartia virtuala ,dar si granitele statului roman si viata romanului par sa devina virtuale .Sa ma iertati daca am „sarit” putin din subiect ,dar mie personal mi se pare ca ar fi mai important sa dicutam si sa aflam constructiv fara sa mai constatam despre situatia de ultima ora ,cu declaratiile romanilor constransi sa-si schimbe stapanul prin zonele mai fierbinti din tara si multe altele… Practic ce trebuie facut cu acesti hungoroizi,care se comporta de ca si cum ar fi la ei in tara.Doamne nu-mi vine sa cred ,nu realizez,parca traim intr-o somnolenta colectiva . Nu ma refer aici neaparat (sa-mi fie cu iertare)pe acest site,zic in general in Romania.Intotdeauna trebuie facut ceva.Cu evreii …au avut ei grija sa ne dea de inteles cine si pe unde misuna si ce vor .Deja au obtinut …si anume Romania e condusa din umbra de catre ei ,prin marionetele astea vandute de la Cotroceni.In rest se toot repeta subiectul ,dar cu alt decor si cu alte personaje.Doamne Ajuta1

  2. Cereri,firesti a unei minoritati din multe altele care existau la acea data in Romania,In rest nu inteleg cui ai face trebuinta sa citim si sa aflam ce s-ia dorit un partid mai ales al evreilor ,este folositor evreilor care au mai ramas in tara sub acoperire de spioni ai Mosad sau Sionisti.Articolul respecctiv al gasesc lipsit de importanta,mai ales acum cind in Romania se intimpla lucruri care ne-ar interesa mai mult decit evreii,alti fosti minoritari,declarati pe fata dusmani participanti activi la progromul,din 44,impotriva Romanilor de pe ambele maluri ale Prutului,in afara de asta evrei ne-au facut rau Romanilor intoteauna,cu toate ca nu exista o recunoastere oficiala din partea Statului Israel.Ei sint declarati victime ale Holocaustului,dar noi Romanii nu ,cu toate ca si Romanii au fost victime ale bolsevicilor lui Lenin,victime ale Hungroizilor lui Kosut,victime ale Sovieticilor si aCOMUNISMULUI,instalat de evrei!Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.