Ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstîrnac

Ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstîrnac

by -
0 837
românilor de pretutindeni
Ministrul românilor de pretutindeni, despre situația învățământului în limba română în Ucraina.

În contextul unor întâlniri cu reprezentanții revistei „Glasul Bucovinei” și membri de onoare ai Academiei Române, legate de activitatea asociațiilor și organizațiilor romanești din Ucraina, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a reiterat următoarele poziții cu privire la învățământul în limba română din Ucraina:

Abordarea unor subiecte legate de situația învățământului în limba română din Ucraina este un demers firesc și mereu prezent în întâlnirile noastre cu reprezentanții românilor din această țară.

Evident, dialogul nostru cu comunitatea română din Ucraina și autoritățile ucrainene în legătură cu acest subiect s-a intensificat în contextul dezbaterilor actuale din legislativul ucrainean cu privire la Proiectul de Lege privind învățământul în Ucraina, având în vedere interesul legitim al României ca această lege să nu afecteze învățământul în limba română din Ucraina.

Comunitatea românească din Ucraina

Comunitatea românească din Ucraina, una dintre cele mai importante din punct de vedere istoric, cultural, dar și ca pondere demografică, participă activ la ansamblul vieții democratice din acest stat. Păstrarea identității lingvistice este parte integrantă a identității comunității românești din Ucraina, iar învățământul în limba română joacă un rol esențial în păstrarea acesteia.

Limba română este studiată în clasele pre-universitare pe teritoriul statului ucrainean, în centrele urbane, dar și în zonele rurale, cu același interes prin care este promovată și studiată limba oficială, cea ucraineană. Încurajarea diversității lingvistice și culturale este un element constitutiv al valorilor europene și democratice.

Este important ca acest proces amplu de consolidare a limbii ucrainene ca limbă de stat să nu afecteze drepturile lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale, inclusiv celei românești, și vom continua să sprijinim formele de studiu, programele și proiectele educaționale și de comunicare în limba română, în cooperare cu autoritățile din statul de reședință.

Articol preluat de pe TocPress.

(Visited 135 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.