De ziua Națională a României, în satul Horodiște, raionul Călărași a fost...

De ziua Națională a României, în satul Horodiște, raionul Călărași a fost inaugurat bustul lui Vasile Țanțu, membru al Sfatului Țării

by -
0 759

De ziua Națională a României, în satul Horodiște, raionul Călărași a fost inaugurat bustul lui Vasile Țanțu, membru al Sfatului Țării.

Inițiativa edificării acestui bust îi aparține lui Oleg Chicu, tânăr unionist cu rădăcini din satul Horodiște. Proiectul-schiță a fost efectuat de către arhitectul Mihai Andrieș, iar lucrarea în bronz îi aparține sculptorului Veaceslav Jiglițchi.

Pentru acoperirea cheltuielilor a fost inițiată o campanie de colectare de fonduri la care au participat mai mulți donatori. Totuși, costurile cele mai mari au fost suportate de către inițiatorul acestui proiect, astfel încât, la 140 de ani de la naștere, memoria lui Vasile Țanțu să fie restabilită pentru vecie în localitatea de baștină.

Evenimentul s-a petrecut în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie „Vasile Țanțu”, edificiu care a găzduit, începând cu 1896, școala din sat, unde istoricii presupun că a învățat și Vasile Țanțu o perioadă.

Manifestarea a început prin intonarea imnului României, „Deșteaptă-te, române”, secondat de dezvelirea bustului. Apoi a urmat oficierea slujbei de sfințire a monumentului de către preotul din Horodiște, Mihail Țurcan și de către preotul Bisericii Românești din Orhei, Sergiu Aga.

La inaugurare au participat mai multe personalități de vază de pe ambele maluri ale Prutului, printre care: Consulul din cadrul biroului consular al României la Ungheni – Sorin Bădulescu, o delegație de deputați din parlamentul României în frunte cu Bogdan-Ionel Rodeanu, deputatul din parlamentul R. Moldova – Lilian Carp, Colonelul parașutist și membrul Asociației Naționale a Parașutiștilor din România „Condor” – Pavel Sandu, istoricul Ion Negrei, șef-adjunct al oficiului teritorial Ungheni al Cancelarie de Stat – Tatiana Spînu Rotari, vicepreședintele Raionului Călărași – Sergiu Artene, ex-Ministra Tineretului și Sportului – Loretta Handrabura, Liga Studențilot Iași, Liga Studenților din Basarabia, AO „Faptă nu Vorbă”.

Partea organizatorică a fost asigurată de către primăria localității în frunte cu primarul Petru Ceban și custodele muzeului, Gheorghe Melega. Programul artistic, cântece și poezii, a fost prezentat de elevii gimnaziului „Constantin Ețco”, din satul Horodiște, raionul Călărași.

Invitații, în luările de cuvânt, și-au exprimat admirația și recunoștința față de inițierea și finalizarea acestui proiect de suflet, care aduce o contribuție enormă la promovarea culturii, istoriei și valorilor românești pe teritoriul Basarabiei.

Desigur, nu au lipsit nici felicitările cuvenite cu ocazia Zilei Naționale a României, ziua Marii Uniri, zi importantă pentru neamul românesc, zi care trebuie să ne trezească „din somnul cel de moarte” pentru a înfăptui dezideratul de secole al acestui popor – unirea tuturor românilor într-o singură Țară.

Evenimentul a fost încheiat cu o frumoasă Horă a Unirii în jurul bustului lui Vasile Țanțu.

Sursa: romani.md

(Visited 174 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.