Un criminal de război transformat în erou transilvanean

Un criminal de război transformat în erou transilvanean

by -
4 902

 

statuia criminalului de razboi Wass Albert din Odorheiu Secuiesc

În fiecare an, în perioada 20-24 septembrie ar trebui să tinem măcar un moment de reculegere, în amintirea victimelor (români si evrei) ale genocidului comis în 1940, în comunele Sucutard si Muresenii de Câmpie, plasa Chiochis, fostul judet Somes (astăzi Cluj) de criminalii „conti” de Taga, Adalbert sau Albert si Endre Vass, cu ajutorul a două subunităti de honvezi din Regimentul 19 Nyiregyhaza.

Contextul favorizant

Evenimentele s-au petrecut la trei săptămâni după ce Hitler, îngrozit de perspectiva ratificării pactului secret Bethlen-Molotov, care aducea, prin desfiintarea României de către Ungaria fascistă si Rusia Sovietică, pe rusi în Europa centrală, impusese asa-zisul arbitraj de la Viena, în fapt diktatul menit să-i mentină si pe români si pe unguri de partea Axei. 43 492 km2 de pământ românesc, si 2,6 milioane locuitori (50,2% români, 37,1% unguri, secui si maghiarizati, 12,7% evrei, germani, tigani si altii) au fost jertfiti visului Ungariei milenare!

În noaptea de 4/5 septembrie 1940, trupele ungare si autoritătile de ocupatie au si trecut frontiera, pentru cetătenii români de altă etnie sau religie decât ungurii, secuii si sasii, începând epoca holocaustului si genocidului. Nicolae lorga a atras atentia opiniei publice mondiale, prin articolul „Resultatul”, din 24 septembrie că „Ce s-a petrecut acolo la luarea în stăpânire de armata si administratia ungară, sub ochii ei si fără nici o încercare de a o opri, ba chiar cu binevoitorul ei concurs întrece orice închipuire si se poate pune alături de cele mai groaznice scene din vremea năvălirii barbare când cel putin, setea de a omorî nu era unită cu un sadism care apartine vremurilor noastre. Spânzurări cu capul în jos, răstigniri, baterea cuielor în cap, presărarea cu var nestins a rănilor, acestea au fost după câte stim până acum – si martiriul se desluseste tot mai mult – semnele civilizatiei poporului care s-a dezonorat prin asemenea acte”.

Era genocidului

Cum de a fost posibil ca acele cumplite atrocităti să aibă loc, au explicat cu obiectivitate, la vremea respectivă, câtiva istorici si publicisti unguri. Astfel, descriind atitudinea armatei ungare de ocupatie, Kelemen Sandor si Szencsi Laszlo, notau în lucrările „Situatia din Ardeal” si, respectiv „Chestiunea ungaro-română”, publicate la Budapesta, la un an de la terminarea războiului: „Comandantii militari în cea mai mare parte au fost de orientare fascist-sovinistă. Cea mai importantă remarcă a comandantilor militari a constat în actiuni de curătire (etnică)”. La rândul ei „Soldătimea, pătrunsă până în măduva oaselor de teoriile fasciste, odată ajunsă în nordul Transilvaniei a săvârsit atrocităti odioase fată de locuitorii neapărati ai satelor românesti”. Alte mărturii vizând atitudinea alogenilor fascizati au fost trimise de martorii oculari Ministerului Român de Externe care le-a utilizat la tratativele de pace si se regăsesc în volumul 108 al fondului „Conferinta de pace de la Paris” din arhivele acestuia:

„Soldati, jandarmi si bande înarmate de „patrioti” civili cutreierau satele românesti, devastând locuintele si schingiuind populatia românească pasnică si fără apărare. Unora li s-au zdrobit oasele cu ciomegele. Altii au fost împunsi cu baionetele. Altora li s-au scos ochii, li s-au tăiat urechile, unei fetite de 4 ani din suncuis (jud. Bihor) i-au turnat petrol în cap si i-au dat foc, altora le-au sfărâmat dintii, li se smulgea părul cu carne (cazul femeii Maria Dobra din Cluj) li se tăiau buzele (Sudu Tănase din Cluj) altii au fost siliti să bea sângele ce le curgea din răni, două fete, una de 18 si alta de 14 ani din comuna Mihai Bravu (jud. Bihor) au fost schingiuite bestial fiindcă nu au lăsat să fie violate, unora li se punea sodă caustică pe piele, peste care se turna apoi apă caldă (cazul lui Cocoi Florea din Voiniceni jud. Somes) lui Dumitru Matei din Oradea i-au scos ochii cu baioneta… ” si asa mai departe. Cât despre grofi, acestia au fost cei mai sadici, edificator fiind îndemnul lansat de baronul Aczel Ede, seful circumscriptiei regionale X Cluj a organizatiei a tiraliorilor într-o cuvântare rostită la Şimleul Silvaniei si păstrată în arhiva MAE, fond Transilvania, 1940-1944, volumul 362, filele 39-44, din care spicuim: „Pe acesti valahi opincari trebuie să-i extirpăm, să-i ucidem ca pe dusmanii nostri… Preotii predică poporului iertarea dar aceasta este numai o momeală fiindcă Dumnezeu nu ajută decât forta brută si această fortă brută noi cu totii trebuie s-o întrebuintăm pentru a ucide si extermina pe acesti valahi… Vom organiza o noapte a Sfântului Bartolomeu… si vom ucide si copiii în pântecele mamelor lor!” Ceea ce s-a si întâmplat!

Explicatia urii demente a grofilor a dat-o scriitorul ungur Benarny Sandor, în lucrarea memorialistică „Am trăit în secolul XX”, publicată tot la Budapesta, în 1966, invocând tocmai cazul criminalului conte Albert Vass care „purta o ură neîntreruptă românilor care primiseră de la statul român, prin reforma agrară, o bună parte din mosia sa”. Explicatia este însă simplistă deoarece, prin reforma lui Ferdinand, au fost împroprietărite în Ardeal, pe lângă 227.953 familii de tărani români si 82.630 de familii de tărani unguri si secui.

Adept al teroarei, individul se considera saman si predica în lucrarea sa „HAGYATEK” – „Mostenirea” – pentru abandonarea de către unguri – un popor de sinteză eurasiatică, a traditiilor europene crestine si întoarcerea la mostenirea maghiară asiatică, ancestrală. O mostenire preluată de la, si transmisă mai departe în cadrul confreriei secrete a asa-zisilor „samani de Covasna”.

În zona de actiune, situată la 5-7 km de noua granită cu România, primele unităti de honvezi au ajuns, după crearea Ungariei Mari, pe data de 8 septembrie, la Sucutard, sub comanda stegarului Pakucs si la Muresenii de Câmpie sub comanda It. Csordas Gergely, Vass Albert asteptându-i cu listele pregătite.

Teroare la Sucutard

După 11 zile de acalmie, 11 tărani din Sucutard au fost arestati prin surprindere, din familiile Bota, Mărginean, Muresan si Gorgan. Dusi în arestul provizoriu, de la scoală, vor reusi, desi bătuti bestial, să evadeze, în timp ce honvezii năvăleau prin surprindere, în noaptea de 19/20 septembrie, la ora 1.30, în casa familiei Ibuzan. Toti membrii acesteia au fost torturati, tânărul de 18 ani Sever Ibuzan decedând.

A doua zi, au fost arestati si torturati, fostul primar Petre Mărginean, fîica sa adoptivă Mariana Muresan si comerciantul evreu, Rosenberg lacob. Eliberati la interventiile făcute de prietenul acestuia din urmă. comerciantul Geza Ordentlich, au fost înlocuiti în arest de tăranul loan Cât, vinovat de a-1 fi reclamat pe conte pentru vătămări corporale, losif Moldovan, vinovat de a se fi căsătorit cu o unguroaică, Zsuzana Kiss, si cumnatele lui Rosenberg, Estera si Rozalia Mihaly, vinovate de a fi evreice, duse la castel spre a fi torturate de însusi groful Albert, asistat de tatăl său. De mentionat că, implorând în ungureste milă pentru sotul său, Zsuza Kiss a fost schilodită în bătaie si tăîată cu baîonetele de echipa de tortionari a adjunctului Polgar.

După două zile de torturi, loan Cât, losif Moldovan si surorile Mihaly, au fost dusi pe malul Băltii Taga, pusi să-si sape singuri groapa si împuscati. În bătaie de joc, cei doi tărani români si evreicele Rozalia si Estera au fost îngropati împreună, unii peste altii, groapa fiind păzită de santinele timp de 8 luni pentru ca familiile să nu le ia cadavrele si să le îngroape potrivit ritului crestin, respectiv mozaic.

Genocid la Mureseni

În aceeasi zi, 23 septembrie si la aceeasi oră 22.00, honvezii locotenentului Csordas au năvălit pe ulitele comunei Muresenii de Câmpie. trăgând pentru ca lumea să nu iasă din case. I-au ratat pe fostul primar Alexandru Fuia si pe învătătorul Petrea Gheorghe, care au reusit să fugă peste granită, dar au prins în casă întreaga familie a preotului greco-catolic Andrei Bujor formată din sotia sa Lucretia, fiica cea mare, Lucia Lucretia de 24 ani, licentiată în litere si fîlozofie si doctorand la Paris, mezina Maria, de 22 de ani, studentă la Cluj si băiatul Victor de 17 ani, elev la Târgu-Mures, aflati în vacantă. Aici au fost aduse, în lovituri cu patul pustii, sotia învătătorului fugar, Natalia Petrea, fiica sa Rodica de 4 ani si soacra sa Ana Miron, apoi cantorul loan Gurzan si sotia sa Valeria, gravidă în luna a IX-a. Prima victimă a fost însă unguroaica Juhos Saroltha, de 18 ani, al treilea copil din cei 10 ai familiei Miklos si Sara Juhos din Palatca Mare, angajată a preotului Andrei Bujor.

În încercarea disperată de a salva viata fetitei de numai patru ani, Sari a strâns-o la piept, s-a prosternat în fata locotenentului Csordas cerând clementă, dar a fost izbită cu picioarele, tăiată cu baionetele si în fine mitraliată, gloantele care au răpus-o ucigând-o si pe micuta Rodica. Celelalte 9 victime au fost torturate până la două noaptea, apoi împuscate. Toti cei 11 au fost îngropati în curtea casei preotului, aceasta fiind presa sub pază.

Minunea din Lacu

Ultimele victime de pe lista lui Albert Vass, ucigasul de români si de evrei, Simion Băgăcean si sotia sa, atacati la ora l.30 în noaptea de 24/25 septembrie în propria lor casă din satul Lacu, au fost salvate in extremis de recrutul ungur de 22 de ani Marton Ferenc, fostul lor coleg de scoală, care s-a strecurat în locuintă cu doar câteva minute înainte ca aceasta să fie înconjurată, avertizându-i si ajutându-i să fugă în România.

Totalul victimelor grofului Albert Vass s-a ridicat astfel în Sucutard si Muresenii de Câmpie la „doar” 16 torturati si ucisi, nemaipunând la socoteală copilul nenăscut al sotiei cantorului.

Însotit de tatăl său Endre, Albert Vass a fugit, în octombrie 1944, cu trupele horthyste în Ungaria. Apoi s-a refugiat în SUA unde, nu din cauza remuscărilor ci de teama comandourilor evreiesti care-i vânau pe criminalii de război, având mâinile pătate si de sângele Rozaliei si Esterei Mihaly, s-a sinucis!

Condamnarea

Zeci de martori oculari, români si unguri, depuseseră mărturie împotriva sa în fata tribunalului Cluj, în martie 1946. lar acesta, potrivit dispozitiilor articolului 14 din Legea nr. 312/1945 hotărâse condamnarea la moarte în contumacie a criminalilor de război: Albert si Endre Vass, Csordas Gergely lt. si Pakucs lt. mj. în Regimentul 19 honvezi Nyiregyhaza, în baza articolului 3, aliniatul II si la 25 de ani muncă silnică a adjutantului Polgar, în baza articolului 3, aliniatul V, combinat cu articlolele 121 si 123 cod Penal, sentinte confirmate de Tribunalul International pentru Crime de Război.

Reîntoarcerea contelui-saman

După 1990, introdusă pe furis în tară, urna cu cenusa grofului de Taga a fost îngropată în parcul castelului Brâncovenesti din judetul Mures. Ca o supremă insultă la adresa efortului lumii civilizate de lichidare a manifestărilor fasciste, rasiste, xenofobe si teroriste, fascisti cu masca democratiei pusă pe capul de mort au promovat si în tara noastră cultul persoanelor vinovate de săvârsirea unor grave infractiuni contra omenirii si păcii. Propus în mai multe localităti, în campania din februarie 1990, de înlocuire a numelor românesti cu nume unguresti, numele criminalului de război Albert Vass, odiosul ucigas de români si evrei, a fost dat scolii generale din satul Lunca Muresului, comuna Alunis, jud. Mures. La 12 august 2001, Biserica romano-catolică din Reghin a dezvelit în propria-i ogradă, bustul aceluiasi criminal si anticrestin conte-saman, Albert Vass!

A venit timpul

De la 13 martie 2002 avem Ordonanta de Urgentă nr. 31 care, prin Art. 1, interzice între altele si promovarea cultului „persoanelor vinovate de săvârsirea unor infractiuni contra păcii si omenirii”, prin aceasta întelegându-se, potrivit Art. 2 aliniatul C „orice persoană condamnată definitiv de o instantă judecătorească română sau străină (iar groful Albert Vass corespunde ambelor situatii) pentru una sau mai multe infractiuni contra păcii si omenirii, precum si orice persoană condamnată de o instantă penală internatională pentru crime de război sau crime împotriva umanitătii” (ceea ce este din nou cazul grofului de taga).

Promovarea cultului criminalului de război Albert Vass, atrage, potrivit Ordonantei 31/2002, Art. 5 combinat cu Articolul 8 aliniatul C o pedeapsă cu „închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi” pentru persoanele fizice si amenzi „de la 25.000.000 la 250.000.000 lei pentru persoanele juridice vinovate. Prin urmare, odată avertizati cei vinovati, ca si factorii de decizie implicati din necunoastere sau prostie sunt obligati, sub pedeapsa legii, să remedieze situatia prin înlăturarea, la Lunca Muresului si Reghin a simbolurilor fasciste care promovează cultul criminalului de război, odiosul ucigas de români si evrei si anticrestinul Albert Vass. Si se mai impune, în baza amintitei Ordonante 31, o serioasă si extrem de urgentă verificare a tuturor noilor nume de străzi ori institutii si a noilor monumente postdecembriste, spre a vedea pe cine ascund în realitate.

autor: Mircea Dogaru

sursa: revista Rost, 2002.

(Visited 284 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

  1. Apel catre guvernantii romani;Legea sus mentionata din moment ce a-ti votato,sinteti obligati, legal si moral so puneti in executie,s-au nu mai stiti ce a-ti votat,nefiind o lege care sa va aduca avantaje materiale,s-au complotati cu ungurii,in parlamentul Romaniei,pentru a terfeli memoria victimelor rominesti de armata maghiara pe teritoriul Rominiei,cum puteti fi atit de indiferenti si impasibili,la asemenea probleme legate de interesul nationl rominesc,vreti sa fiti catalogati colaboratori,in acest caz a-ti devenit tradatori ai intereselor nationale,si aceasta fapta se condamna s-au mizati pe faptul ca daca nu veti mai fi la guvernare va vor ajuta ungurii.O lume intreaga se mira si multora nu le vine efectiv a crede ca este posibil asa ceva in Rominia,unde vreti sa ajungeti Tov.Parlamentari Romini, ca pe cei maghiari nu-i intreb,caci ei stiu sa-si urmareasca interesul national in dauna poporului romin,dar ei nu vor fi condamnati de nimeni,fiind straini de interesele rominesti,Dar voi romini,s-au nici voi nu aveti nimic comun cu rominii,numai eventual sa va rezolvati interesele individuale meschine,in acest caz sinteti mai rai ca ungurii,nu vreti sa auziti si sa luati la cunostiinta ca toate cite se intimpla in Rominia, se intimpla din cauza proastei voastre guvernari,pentru care ve-ti da socoteala,moral sinteti deja condamnati de poporul romin,legal nu inca ca v-ati votat legea imunitatii parlamentare,dar va veni ziua cind ve-ti pierde acest privilegiu.

  2. Daca prim-ministrul, care se pretinde mot, impreuna cu liderii celorlalte doua partide, dintre care unul este si „national”, asculta imnul Ungariei si face sluj in fata unei organizatiei antiromanesti ce incredere sa mai avem in aceste partide? Puterea „sta la masa” cu urmasii unor criminali. Are mainele patate de sangele celor care au avut doar vina de „a fi romani”.

  3. Ungurii? Printre cei mai sângeroși dintre migratorii care au trecut peste minunatele Plaiuri ale Patriei mele dragi, Dacia Sfântă și Nemuritoare. Zic,„printre cei mai”, deoarece nu cred că sunt mai puțin sângeroși evreii, care și ei, au dat dovadă de cruzimi față de Poporul meu Sfânt și Martir, de neînchipuit, cruzimi care sunt trecute sub tăcere de către guvernanții, în mare majoritate, „tăiați împrejur” cerebral… Obraznici și unii și alții… Unii ridică statui criminalilor, alții muzee holocaustice celor ce pozează în victime, ei fiind torționarii satanici în „pușcăriile Patriei” ai celor mai credincioși Fii ai Neamului meu Sfânt!
    Rușine!!!
    Duhul Învierii Neamului se mișcă peste Sfințenia Locurilor Noastre, Locuri hărăzite nouă de către Dumnezeu,de la săvârșirea Începutului Lumii! Prezent!!!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.