Bănci puternice, State slabe, popoare resemnate

Bănci puternice, State slabe, popoare resemnate

by -
0 820

„Cum să inventezi Europa şi calul  troian şi să te conducă o redegistă?”, întreba scriitorul Nicolae Iliescu, pe facebook. Frumos, foarte frumos, pertinent, foarte pertinent, mai ales că datoria Germaniei e mai mare de trei ori decât a Greciei. Sigur, şi Germania e de vreo zece ori cât Grecia. Dar vrajba marilor culturi ale Europei îi poate ajuta doar pe bancheri. Vom ajunge nasol. Bănci puternice, State slabe, popoare resemnate. Cele mai temute Armate vor fi băncile.

Ce-mi place e că românaşii de la televiziile falimentare dau lecţii de economie. Grecii au, de la graniţa cu Bulgaria până la Atena, autostradă ca în Germania, dar au rămas datori. Noi n-am făcut vreo autostradă care să rivalizeze cu drumurile din Albania, însă am tocat banii pe studii de fezabilitate.

În comparaţie cu grecii, suntem subţiri la orice, ceea ce nu ne împiedică să fim mai obraznici ca ei şi să îi acuzăm că sunt puturoşi. Grecul e proprietar de tavernă la a patra sau a cincea generaţie şi munceşte de la şase dimineaţa până la unu noaptea. Acolo,  pe stânca lui, în curtea lui, bătut de soarele lui. Scoate pestele din mare (pe al nostru îi iau braconierii turci, bravo lor!), aduce vinul şi brânza de la un văr, legumele şi uleiul de măsline de la un cumnat, are grijă să arate bine terasa, să petreacă turistul şi să plăteasca puţin. Unde greşeşte?

Răul îl fac cei care vor să controleze orice eurocent, fără să accepte că această Uniune Europeană va funcţiona doar dacă va respecta identităţile naţionale. (autor: Răzvan Ioan Boanchiş, sura: Enaţional.ro)

(Visited 185 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.