Săptămâna internațională de cultură a Câmpului Românesc (SUA)

Săptămâna internațională de cultură a Câmpului Românesc (SUA)

by -
0 782

Și iar a sosit vara, luna lui cuptor, care este așteptată cu mult drag de către toți românii care măcar odată au vizitat Cîmpul Românesc or au auzit de el, dar mai cu seamă se bucură de sosirea Săptămânii Culturale membrii Asociației Românilor din Hamilton, care au făcut ca această sărbătoare să devină o tradiție.

De zeci de ani la locul petrecerii sărbătorii, numit Câmpul Românesc în luna iulie se adună români din diferite colțuri ale lumii, nu numai din Canada pentru a participa la manifestările culturale ce au loc în timpul săptămânii.

Despre Câmpul Românesc din Hamilton am scris de mai multe ori, dar nu pot să trec de fiecare dată peste a nu face cunoscut cititorul cu o scurtă istorie a acestui minunat colțișor de rai sau “…o mică Românie”, cum a numit-o acad. Nicolae Dabija după vizita sa aici în vara lui 2011…

Membrii Asociației au cumpărat un teren de 25 ha pe care s-a clădit primul așezământ al viitorului Câmp Românesc în anul 1967, fiind ajutați și de Guvernul Canadei și de românii din întreaga lume, inclusiv din Africa de sud și Australia.

Pe teritoriul Câmpului Românesc sunt amenajate Capela “ Sf.Maria”, un monument dedicat eroilor neamului nostru, palatul de Cultură “Nae Ionescu”, o troiță; piscină; teren de fotbal; volei…

Câmpul Românesc î-și deschide porțile în fiecare an în luna Mai. 

Peizajul încântător cu salciile pletoase de pe malul rîului, vegetația bogată și nealterată dau locului un aspect cu totul deosebit, în care vibrează un puternic sentiment de românizm.

Marele maestro- sculptor român Nică Petre a realizat aici busturile din marmoră a lui M.Eminescu și Nae Ionescu, precum și “ Rotonda scriitorilor din Exil” ( busturile din bronz ale lui Aron Cotruș, Gheorghe Donev, Vasile Posteucă, Mircea Eliade, Vintilă Horea și Horia Stamati). La instalarea ultimilor trei busturi am participat si eu, lucru cu care mă mândresc și astăzi.

Iată ce ne povestește domnul Dumitru Răchitan, președintele Asociației Românilor din Hamilton: “ Săptămâna Culturală a Câmpului Românesc a început cu mulți ani în urmă din nevoia de a promova valorile romanești ale emigrației. Dorința inițiatorilor a fost ca românii de pretutindeni să poată să se întalnească într-un loc unde se vorbea și se gândea românește.

Personalități și luptători care au refuzat să accepte sistemul comunist s-au întâlnit an de an la Câmpul Românesc, unde de fiecare dată se omagiau valorile naționale și în mod special acele valori, care erau marginalizate or total șterse din cultura românescă. Acest eveniment era o mare sărbatoare Românească. Cei mai mulți veneau cu corturile, cu trailerele or, cei care locuiau mai apoape de Câmp veneau de dimineață și se întorceau acasă seara tîziu, după ce se terminau comentariile pe marginea temelor prezentate.

În fiecare zi de dimineață până seara se formau grupuri și se purtau discuții interesante care completau de cele mai multe ori conferințele prezentate în fiecare seară. Scriitori, poeți și actori îsi prezentau lucrările și se făceau cunoscuți în rândul emigranților mai noi ori mai vechi și deseori aici se făceau lansări de carte.

Prezența editorilor de ziare din lumea liberă la acest eveniment le dădea prilejul conferențiarilor să se facă cunoscuți în întreaga emigrație. Pentru fiecare din acei care veneau să petreacă toată săptamâna la Câmpul Românesc era o vacanță de vis și o baie de românism. Aici participanții se regăseau în mediul în care iși petrecuseră o parte din viața traită la baștină, pe meleagul natal..

După 1990, odată cu deschiderea granițelor , la Săptămâna Culturală au început să participe și personalitați din România și mai târziu din Basarabia (Republica Moldova).

În prezent Săptămâna Culturală de la Câmpul Românesc continuă să atragă noi participanți. Acest eveniment îmbină foarte armonios trecutul, reprezentat de puținii veterani care au mai ramas, și prezentul format din noii veniți, care cu curiozitate și bucurie participă la acest eveniment cultural deosebit”

Deschiderea Săptămânii Culturale a Românilor anul acesta a început la 8 iulie la Câmpul Românesc cu rugaciunea de deschidere cu Pr.dr. Dumitru Ichim si Cuvantul de bun venit al Presedintelui ACR – Dumitru Rachitan.

În prima zi oaspeții au făcut cunoștință cu Palatul Culturii și biblioteca, iar seara au fost prezentate următoarele conferințe: “Argumente pentru o noua directie culturala” de Profesorul Mircea Platon (Toronto), scriitor, ziarist ; “Tineretea octogenarului Nichita Stanescu” de Sandu Sindile (Kitchener); “Paralelism spiritual-Irlanda si o paranteza basarabeana” Iulian Ichim (Kitchener); Lansare de Carte de Dan Ghitescu (Montreal) , scriitor.

Au mai fost susținute conferințe marți de către Doamna Muguraș Maria Petrescu (București), scriitor și ziarist: Verbul „a fi” la români începe cu poezia; Profesor Constantin Teodorescu (Kitchener):” Preot profesor Dumitru Stăniloaie și spiritualitatea românească”; Sebastian Doreanu, (Colorado), scriitor: “O republică a ideilor – Asociația Culturală Criterion”; Constantin Groza, Kitchener: “Clima spiritului românesc din afara României”; Raul Dudnic, realizator emisiune Tv.” Noi Românii” (Canada): Reportaj – Primii Români în Alberta: Boian, satul care a traversat oceanul.

Ziua de Miercuri a început cu excursie la cascada Niagara, iar seara am ascultat conferințele: “Diaspora basarabeană și spiritul național românesc în condițiile de autodeportare” ținută de Ala Mîndâcanu (Montreal), președinte al Asociației Românilor moldoveni din Quebek;

Aspecte inedite din viața și opera lui Octavian Goga” de Mircea Stefan Barțan (Cleveland, Ohio), scriitor, poet; “Cine sunt strămoșii noștri?” de Marius Finca (Montreal), scriitor; “Martiri în infernul concentraționar-drama ofițerilor români” de Ion Anton Datcu (Montreal), scriitor, memorialist:

O excursie foarte interesantă a început în dimineata de 11 iunie,joi, excursie la Piata St. Jacobs și la biserica ortodoxă română din Kitchener. După o zi plină de voie bună și emoții la fel, seara a fost mai mult de amintiri ale conferențiarilor care au fost și martori ai epocii despre care au vorbit Dr. Doina Uricariu, Directorul Institutului Cultural Român din New York la “Recital de Poezii și Lansare de Carte”; Iacob Cazacu –Istrati (Moldova), scriitor, poet: “Mișcarea de rezistență în Republica Moldova față de regimul sovietic”; Lia Lungu, New York, artistă : „Ritualurile de trecere la daco-români, conferință cu exemplificări din cântecul și folclorul românesc”

O seară nespus de interesantă a fost vineri împreună cu Doctor Cristian Răchitan – NEW YORK: ” Cum relația dintre manifestarea noastră materială și existența noastră spirituală afectează calitatea sănătății și calitatea vieții”.

S-a făcut cunoștință publicului cu lucrarea Prof. Dr. Nicholas Andronesco (Connecticut): “Cibernetica și fizica în manuscrisele eminesciene”.

Am avut onoarea ca sâmbătă să-i avem oaspeți de onoare pe reprezentanții Consulatului General al României din Toronto în frunte cu Doamna Tatiana Popa. Pe parcursul banchetului de ramas bun de sâmbătă a fost prezentat un Program Cultural Artistic realizat de cenaclul Nicăpetre de pe lângă revista Observatorul, coordinator Dl. Dumitru Puiu-Popescu; invitată special din New York binecunoscuta cântareață Lia Lungu șiValeria Stoian (Stuttgart, Germania);

Pe toată perioada desfășurării Săptămânii Culturale toți participanții au avut ocazia să admire expoziția de pictură a pictorului Doru Cioată din Toronto

Iată și în acest mod facem posibil ca toată Canada să afle adevărul: – Moldova e România! Când mă întreabă cineva de ce am scris pe mașină numele a două țări, le răspund, că e o țară cu două nume, cum ar fi numele unei domnițe Ana -Maria, așa și numele țării mele este unul – Moldova –România. Șoptesc Moldova și subînțeleg România, o dezmierd România și subînțeleg Moldova. Acelaș nume și acelaș dor.

Reportaj de Iacob Cazacu-Istrati

(Visited 88 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.