Bilanţul extremismului maghiar în 2013 şi ce ne aşteaptă anul viitor

Bilanţul extremismului maghiar în 2013 şi ce ne aşteaptă anul viitor

by -
3 1212

Anul 2013 a fost unul de maximă intensitate al manifestărilor extremiste maghiare. Intitulat “Anul autonomiei”, 2013 a fost presărat cu încercările tot mai insistente ale liderilor extremişti maghiari de a oficializa o enclavă etnică în Transilvania sau chiar de a institui un protectorat al Ungariei asupra acestei părţi a României. Ce ne va aştepta atunci în 2014, an electoral important în Ungaria?

Sfârşitul de an a fost martorul apariţiei unui nou partid radical în Ungaria, Zorii Maghiari, care vrea să preia cele mai violente tendinţe ale Jobbik şi să le dezvolte mai departe, în timp ce Jobbik vrea să-şi spele numele de acuzaţiile de extremism (fără alt succes, deocamdată, decât al îndepărtării radicalilor care au înfiinţat, aşa cum am spus, un nou partid, “neafectat” de moderaţie).

Cum anul 2014 este esenţial pentru partidul lui Viktor Orban care doreşte să rămână la putere, tema drepturilor Ungariei asupra Transilvaniei va fi prezentă în diferite forme în campania de anul viitor, mai ales că FIDESZ, partidul de la guvernare, îşi doreşte şi voturile etnicilor maghiari din Ardeal, că doar de aceea au acordat aici cetăţenia maghiară pe bandă rulantă. Propunerea ca Laszlo Tokes să candideze la europarlamentare din partea FIDESZ în Ungaria la primul test în alegeri din 2014 are scopul precis de a fideliza electoratul maghiar din Transilvania în favoarea lui Viktor Orban pentru a-i conserva avantajul la alegerile parlamentare.

Aşadar, în 2014, extremismul maghiar nu doar că nu va fi mai potolit, ci va cunoaşte chiar o dezvoltare, date fiind interesele electorale majore ale puterii actuale de la Budapesta. Dar nici rivalii nu vor face economie de mijloace. Doar nu întâmplător şi-a înfiinţat Jobbik filiale în Transilvania şi a atras atenţia asupra sa la Şcoala de Vară din judeţul Harghita în anul ce stă să se încheie. Aşadar, şi Jobbik vrea voturi de la etnicii maghiari din România deveniţi cetăţeni unguri cu acte în regulă, dar, în plus, acest gen de mesaj este important şi pentru susţinătorii săi din ţara vecină ameţiţi de regretele după situaţia ante-Trianon şi de tot felul de nostalgii imperiale care ţin loc de orice altă politică.

2014 va fi anul oficializării mesajelor extremiste maghiare inclusiv la nivelul partidului aflat la putere în Ungaria, sub pretextul că într-un an electoral totul este permis şi că scopul, culegerea de voturi, scuză mijloacele. Problema este că, o dată depăşit un anumit nivel al propagandei anti-româneşti, ea îşi va conserva pragul stabilit, după care va merge încă şi mai departe. Anul 2014 nu va reprezenta repetarea nivelului ridicat de extremism maghiar din 2013, ci depăşirea lui. Se va pleca din start de la punctele devenite “oficiale” în 2013 prin repetare şi se va urca la următorul nivel, ceea ce va constitui o problemă serioasă de poziţionare din partea statului român. Oficialii maghiari vor continua să facă pelerinaje electorale în România de unde vor emite pretenţii asupra comunităţii etnice din Transilvania, fiind foarte supăraţi dacă vor fi contrazişi şi jucând rolul victimei de fiecare dată când li se va spune din partea românilor că au depăşit linia. Dar tehnica depăşirii permanente a oricărei linii de demarcaţie a fost strategia extremismului maghiar prin care puteau să se amestece tot mai mult în politica internă a României, beneficiind în acest sens de tandemul creat între politicienii din Ungaria şi fraţii lor de cruce, politicienii maghiari din România. Un fel de cursă a înarmărilor cu pretenţii autonomiste şi enclavizante care îşi va cunoaşte în anul ce va urma punctul culminant.

autor: Bogdan Diaconu

sursa:  Adevarul

(Visited 390 times, 1 visits today)

3 COMMENTS

 1. De ce ungurii au tupeu din ce in ce mai mult?
  Stiu ei ceva ,ceea ce romanii n-ar trebui sa stie?
  Moldovenii la fel?,rusii si ucrainienii la fel?
  Se urmareste dezmembrarea Romaniei?
  Faptul ca am fost dusmaniti de toti si din toate partile,in toata istoria noastra ,nu este o noutate,dar de ce ungurii au prins tupeu,parca mai mult ca oricand?Ungurii sau moldovenii s-au prins ce vor si ce urmaresc unii si altii cu saraca Romanie?Probabil ca de aceea nu s-a stiut si nu se vrea stiut cine si de ce oare s-a scris „Miorita”.
  Eminescu ne-a lasat o mare zestre,dar si tema de gandire.
  Probabil ca moldovenii de-asta nu vor sa vorbeasca romaneste in UE,ca la o adica sa nu fie vanati.
  Tocmai de aceea au dubla cetatenie ca sa-si schimbe blana la nevoie,dar nu si naravul.Rusii si ucrainienii la fel.
  Ungurii sunt mai „sinceri” pt ca ei asa s-au comportat in toata istoria lor,asteptand tot timpul sa-i mai domesticeasca cineva.Catolicii au profitat si profita in continuare de salbaticia lor(geo-politic,UE,).
  Blestemati sa fie cei care atenteaza la suveranitatea ROMANIEI!!!Gunoiul Europei,salbaticii care mancau carne putrefacta de sub burta calului cand au navalit in Europa,trecand si calcand pe pamant ortodox.
  Ei in vest,iar cameleonii din est,care toooot atarna la identitatea altora,dupa comoditatile lor pagane.
  Romanii au IDENTITATE,ORTODOXIA,lucru neplacut dracilor.

 2. Asta este rezultatul intrarii noastre in UE.
  Ce ne asteapta?.Parlamentarii nostri(ca nu pot sa-i consider altfel),deja stiu ca Ardealul si Moldova vor fi luate.
  Noi romanii de rand,avem vreun sprijin dr indeva ceva ,intern sau dinafara?
  Fiecare au facut ce vor si vor mai face in continuare ,sa ne faca sclavi in propria tara ,ca romanii in UE.Ca dee,doar de asta am intrat.
  Romanii din Ardeal striga ajutor la toata tara,iar ungurii isi fac treburile lor spurcate ,ca in toata istoria lor .Sunt sprijiniti de catre UE,de toate tarile catolice,iar noi ca suntem ortodocsi,suntem in continuare impunsi si din vest ,dar si din est.
  Romanii in occident sunt marginalizati ,iar moldovenii care nu sunt in UE,sunt avantajati in toate si peste tot.
  Ceea ce ma doare ,a sunt si fff multi moldoveni din Romania care evita sa mei recunoasca ca sunt romani,isi dau copiii la catolici,tanjesc exact ca ucrainienii ,rusii si moldovenii la cetatenia tarii respective,acceptand orice forma de vanzare .chiar si sufleteasca .Am vazut si cunosc familii de moldoveni care isi imbraca copiii cu culorile tarii respective,iar la serbare cant
  a si imnul tarii respective.Copilul meu a avut si are probleme pt faptul ca i-am spus sa nu cante NICI-UN fel de imn ,inafara de cel al ROMANIEI.Tot ei „romani” de-ai mei imi fac probleme pt faptul ca le creez lor o imagine de neintegrare in sistemul lor pagan.
  Sa ne facem o idee,o statistica la nivel de tara?
  Mai toti directorii de institutii,sefi,cam in orice domeniu,pana si patriarhul care continua sa fie prea exagerat de fericit,toti MOLDOVENI care par ca n-au nici-un interes pt a asta.Vad o indiferenta impusa pe sufletul si mintile romanilor ,fapt pt care orice roman adevarat ,sufera dar nu-si vinde si nu isi va vinde sufletul altor religii,cetatenie ,pt ca ar insemna sa-si vanda istoria ramanand fara RADACINA.Radacina asta inca ii mai deranjeaza pe apuseni,ca din totdeauna.Daca noi intre noi ne mancam ,atunci sa nu ne mai mire de ce,cum si ce fel de s-a ajuns aici.Sa nu ne asteptat la lucruri bune ,a timp cat romanii nu sunt uniti,cel din deal cu cel din vale,rasarit si spre apus.Cam asta ne este crucea pe care noi TOTI, TREBUIE s-o ducem.Stiu ca pe fff multi dintre voi,noi,cum vreti,am deranjat,dar din pacate cam asta este adevaru.Adevarul de care au profitat ,profita si vor mai profita toti cei care vor o Romanie distrusa.Blestemati sa fie cei care ne vor distrusi,sau care au posibilitate si nu fac NIMIC,pt Romania ,indiferent ca e tanar batran,politician sau politist,preot sau chiar patriarh,un simplu cetatean sau chiar presedinte,blestemati sa fie.
  Cam toti vagabonzii s-au infiltrat la fraiele natiunii.
  Tocmai de aceea exista si atatea subiecte de discutat,la orice nivel si orice fel.Intrebarea mea de simplu om,mai foloseste la ceva?
  Tare mult mi-as dori.Doamne Ajuta Romania!!!

 3. Ma intreb cu ingrijorare: ce fac diriguitorii Romaniei pentru a preintampina un conflict precum cel vecin, din anii ’90, sursa de atrocitati si de suferinte, de ruina materiala pentru toate populatiile implicate?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.