Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures. Comunicat de presa

by -
4 441

O nouă imixtiune a Guvernului Ungariei în problemele interne ale României a avut loc prin declarația de joi, 16 iunie, a vicepremierului Zsolt Semjen care a pretins că România ar încerca „o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice” și că „Ţinutul Secuiesc reprezintă o problemă de viaţă şi de moarte pentru maghiarime”. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş solicită autorităţilor Statului Român o reacţie fermă de respingere şi de condamnare și de descurajare pe viitor a acestor ingerinţe anormale și jignitoare care au devenit o practică pentru autorităţile ungare.
Afirmaţia vicepremierului Zsolt Semjen este percepută de cei 400.000 de români din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, discriminați în propria țară, nu numai ca o susţinere a declaraţiilor agresive de incitare la nesupunere civică şi violenţă formulate de unii lideri politici maghiari din România, ci și ca o ameninţare implicită, fapt inadmisibil, de natură a deteriora profund relaţiile româno – ungare. Suntem convinși că toți românii, nu numai românii ardeleni, nu pot accepta declarații belicoase care cuprind formulări de genul „suntem obligaţi să folosim orice mijloace” având în vedere atrocităţile săvârşite de armata şi populaţia civilă maghiară, după Diktatul de la Viena, când partea de nord a Transilvaniei a fost făcută cadou Ungariei de Hitler și Mussolini.
După modelul internaţional, considerăm că, în loc de astfel de imixtiuni iresponsabile în politica internă a țării noastre, un prim gest de normalitate în scopul consolidării şi strângerea relaţiilor de bună vecinătate şi prietenie dintre România şi Ungaria ar fi cel al prezentării de scuze oficiale din partea Ungariei pentru etnocidul antiromânesc şi genocidul antievreiesc pe care l-a girat între anii 1940 – 1944, inclusiv în „Ținutul secuiesc”, ceea ce până acum nu s-a întâmplat.
Considerăm că înainte de a face procese de intenție României privind modificarea „hărții etnice” (?) a țării noastre, autorităţile ungare ar trebui să asigure un minimum de drepturi reale pentru minorităţile naţionale din Ungaria, rămase la nivel de promisiuni de 20 de ani, şi să soluţioneze probleme precum fenomenul „etno bussines”, problema retrocedări bunurilor care au aparţinut persoanelor, organizaţiilor şi bisericilor minorităţilor naţionale, să permită amplasarea de monumente pentru aceste minorităţi, să asigure învăţământul în limba maternă nu doar declarativ și să soluţioneze reprezentarea parlamentară a minorităţilor naţionale din Ungaria.

BIROUL DE PRESĂ Al FCRCHM

(Visited 62 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

1. am sange de ungur ce imi curge prin vene dar sincer va spun ca cei ce fac astfel de declaratii ar trebui impuscati!! sunt din neam de unguri dar ma simt roman si multumesc lui Dzeu pt asta!! familia mea a fugit din ardeal tocmai pt a scapa de nedreptatile pe care le faceau ungurii fata de romani! ii multumesc mamei si bunicii mele ca nu a permis niciodata ca eu si sora mea sa invatam maghiara si sa avem de-a face cu cultura maghiara si ne-a crescut invatandu-ne ca suntem romani!!mi-e sila de acesti unguri care se pretind stapani pe ce nu le apartine!!! ROMANI TREZITI-VA SI PUNETI-I LA LOCUL LOR!!!!!!!!!

2. Ceea ce declara ungurii la televizor in ultima vreme e inacceptabil pentru noi romanii ca si popor. Traim intr-o perioada foarte sensibila mai ales si din cauza situatiilr din Transnistria si Kosovo care au incurajat si alte comunitati etnice minoritare din intreaga Europa sa treaca la actiune. Aici ar trebui sa se intample si ceva de la nivel european deoarece se pare ca Puterea nu prea pare capabila in astfel de situatii. Totusi tarile membre UE vor o singuraentitate politica si sociala nu o gramada de de triburi intinse de-a lungul Europei ca in Africa. Problema asta a inceput sa atinga noi limite si e important ca toti cetatenii romani sa aiba ceva de spus nu numai o minoritate sprijinita de un partid nationalist!!

3. Tot timpul am fost invatati sa ne comportam civilizat chiar si cu dujmanii ,asta pana au prins tupeu in tara noastra .Ei isi invata copiii inca din scoli spalandu-le creierii propiilor copii contra minoritatii romanesti din ungaria.(„U”)Deci, avem o alta cultura o alta religie si de aceea ffff multe tari ne vor distrusi. Daca as spune ca toti dar toti romanii sa iasa instrada si sa-si apere credinta si tara stramoseasca mi s-ar spune ca sunt un tigan instigator ,dar spuneti-mi voi oameni buni cam ce ar trebui sa faca tara la ora actuala (as vrea sa cred ca inca nu e tarziu)avand mai toti tinerii plecati peste hotare ?.Ar trebui sa ne ajutam reciproc avand o dragoaste pt tara semeni si pamant intreg romanesc ,numai asa vom dobandi ,redobandi ceea ce ne a tot apartinut .Pai stramosii nostrii sfintii nostrii au murit ca prostii degeaba ca sa vedem acum toate parghiile tarii in mainile strainilor ???????.Doamne nu-mi vine sa cred ….Am vazut semne de acum 17 -18 ani ca ceva nu era in regula cu guvernantii nostrii ,la tv parca era o propaganda anti romaneasca ,pana si la produse tampite occidentale sau turcesti se facea tam tam iar noi ne uitam si faceam coooozi untregi la Mc Donalds sau ne calcam in picioare sa vedem pomul de iarna de la Unirea …Logic ca jmecherii lumii si-au permis sa jongleze pe „dragostea ” lui ilicescu si gasca de la acea vreme .Logic ca din ceva rau nu poate sa iasa ceva bun mai tarziu ,culminand cu toti tradatorii astia de acum.Cei care trageau cu tara in fata natiunii au fost eliminati incepand chiar imediat dupa revolutie chiar si printre artisti ex:sotii Aldea (cantareti),Ioan Luchian Mihalea,George Pruteanu ,Dumitru Tinu ,Radu anton Roman etc deci toti cei care au tot incercat sa scoata in evidenta frumusetile Romaniei traditia ,cultura ,si tot ceea ce stramosii nostrii ne-au lasat cu pretul vietii.Binenteles ca acordul dintre vatican si rusi de abia acum da roade adica :”fa curatenie in zona ta mai rusule ca eu am sa-ti angajez pe bani grei pe toti derbedeii cu pasaport romanesc (alta greseala a romanilor)in felul asta iti bag valuta in tara iar voi dezmembrati strategic zona de interes a voastra ca noi ne ocupam de mult ravnita Transilvanie si tot asa…Guvernantii nostrii ??? nici macar nu i-am avut de dupa 89. Exista pe anumite site-uri fotografii cu ilicescu ,bombonel omul fara gat chiar si cativa artisti (care vand fum pe post de friptura)dand mana cu calaii lumii pe care deja lumea ai stiu nu mai e un secret . Cu ani in urma cand simteam miros de pucioasa credeam ca mi se pare pana nu vedeam anumite lucruri defaimatoare la adresa Romaniei chiar din cadrul armatei chiar de pe vremea lui nea Nicu la ministerul educatiei cand Plesu taia si spanzura la comanda luin Fazecas ,iar toti care tot incercau sa faca cunoscuta traditia si muzica romaneasca peste hotare dispareau subit fiindu-ne frica sa si intrebam ce s-a intamplat .F multi regizori care au murit subit pt ca nu au regizat cum „trebuie” am in minte un exemplu de acum 30 de ani cu faimoasa „Cantarea Romaniei”.Deci nimic nu se intampla si nu se intampla aiurea cand e vorba de anomalii in Tara Romaneasca .Ala rau nu poate sa-si faca treaba diabolica daca cineva dintre „frati” nu-i deschide usa.Altfel n-ar avea cum ,atata timp cat stai de partea lui Dumnezeu ,tocmai de aia se vrea distrugerea Ortodoxiei in Romania pe toate caile, asta este scopul lor pt ca noi sa devenim o victima sigura …pierzindu-l pe Dumnezeu .Tocmai de asta se promoveaza prin ecumenism un dumnezeu comod eretic european ca viitorii tineri sa creasca ca niste slugi telecomandate ,pierzand tot ce este DUMNEZEIESC ducand totul spre pieire… Rugaciunea ,rugaciunea ,rugaciunea cu dragoste pt semeni pt tara cu respect pt tot ce este stramosesc ,doar atunci Dumnezeu ne va scoate cum Ne-a mai scos din ghearele celui rau .Nu fac pe predicatorul si nu este nimic nou in ceea ce spun, dar iubiti romani de buna credinta alta solutie nu exista pt ca Unul Singur E Dumnezeu nicidecum dumnezeul asta care ni se flutura prin mass media prin ziarele occidentale etc ,noi ortodocsii stim bine cum stau lcrurile, ei doar vor sa ne arate fals cum ar vrea ei sa stea lucrurile .deci sa ne unim sufleteste in rugaciune pe unde ne gasim in occident sa ne ajutam fara interes sa ne rugam pt tara pt viitorii nostri urmasi pt ca asa ne invata sfintii nostri . Asa a supravietuit tara noastra fara miere si lapte dar cu sufletul si mintea intreaga nu ca ereticii hrapareti expansionisti nesatui din vest est nord si chiar sud mai nou….Doamne Ajuta Tara Romaneasca ,Intareste Ortodoxia cea strabuna si pe cei ce lupta din toate puterile fizic ,intelectual, prin biserici, in tara si peste hotare ,fiecare in felul lui, sa ne iubim si sa ne rugam pt viitorul copiilor copiilor copiilor nostri Doamne AJUTA !Amin

4. La manifestarile neprincipiale ale statului Ungar si reprezentantilor acestora,prin declaratii,xenofobe si iredentiste la adresa Statului Roman ar trebui sa se raspunda cu aceiasi moneda.Fiti convinsi ca natiunea Romana asteapta in zadar scuzele acestora ,caci atitudinea si comportamentul lor de jigniri si incitari,nu arata ca ar voi sa-si ceara scuze si in situatia data de fapt implinit scuzele sint fara valoare.Am primit mai multe palme pe obraz,ca sa continuam sa nu luam atitudine impotriva acestora,care au facut ca expansionismul,iredentismul,care-l practica sa fie pentru Ungaria politica de stat.In primul rind ar trebui sa pretindem Statului Ungar,reciprocitate in ce-ia ce priveste minoritatile de pe teritoriul Ungariei si in special cea romaneasca.Ca raspuns la imixtiunile,jignirile si denigrarile liderilor unguri,Romania ar trebui sa retraga incet drepturile minoritatii maghiare,ca motiv de lipsa de reciprocitate.Este cunoscut faptul ca minoritatea romaneasca este aproape in totalitate maghiarizata si nu au drepturile care le au hungurii din Romania,prin urmare pe aceleasi criterii sa restringem drepturile minoritatilor,cum fac si alte tari ca Bulgaria,Serbia,Grecia,Ucraina si implicit Ungaria la scara cunoscuta.Tarile mai sus enumerate care nu acorda minoritatilor nici un drep sau eventual numai drepturi simbolice,nu-si fac probleme de constiinta ca vor fi trase la raspundere de Comunitatea Europeana sau de alte Foruri Internationale,pe principiul neamestecului in problemele interne,aceste tari stau la adapost si isi croiesc politica interna in functie de interesul national al fiecarei dintre ele,ignorind complect directivele O.N.U. sau U.E.,De ce nu procedeaza si Romania la fel,faptul ca vrem sa demonstram ca la noi in Tara,drepturile minoritatilor sint respectate nu ne ridica in ochii altor natii,dimpotriva aceasta este o dovada de SLABICIUNE de care profita din plin,vecinii Romaniei si in profil international pierdem din demnitate si respect.Fiti convinsi ca nimeni nu ne-a laudat ca am acordat minoritatii hungare drepturile care le au,parvenite prin santaj politic.Sa auzim numai de bine!