Dilema politică a lui Barack Obama

Dilema politică a lui Barack Obama

by -
2 602

Preşedintele Statelor Unite e considerat a fi cel mai puternic individ din lumea modernă. Ceea ce Barack Obama învaţă în prezent, cu amărăciune, e că deţine încă o putere enormă de a face răul, însă aproape nici o putere de a face binele. Cred că înţelege acest lucru şi nu ştie ce să facă. De fapt, nu poate face prea multe.

Să luăm cea mai importantă preocupare actuală – a doua revoltă arabă. Nu el a început-o. În mod evident, a fost luat prin surprindere de declanşarea sa, ca aproape tot restul lumii. Răspunsul său imediat a fost să aprecieze revolta, în mod corect, ca pericol pentru ordinea geopolitică a regiunii, deja destul de instabilă. Statele Unite au încercat pe toate căile să îşi limiteze pierderile, să îşi menţină propria poziţie, şi să restaureze “ordinea”. Nu prea au avut succes. Cu fiecare zi ce trece situaţia devine tot mai haotică şi dincolo de controlul SUA.

Prin convingerile şi personalitatea sa, Barack Obama este întruchiparea centrismului. Caută dialogul şi compromisul între “extreme”. Ia decizii după reflecţie cuvenită, iar deciziile majore sînt caracterizate de prudenţă. Preferă schimbarea înceată, aşezată – o schimbare ce nu ameninţă sistemul din care el însuşi face parte, fiind de fapt figura centrală a acestuia şi cel mai puternic jucător individual.

În ciuda faptului că, în prezent, se fac presiuni din toate părţile asupra sa, el continuă să joace acest rol, ori cel puţin încearcă. În mod firesc, îşi spune: ce altceva aş putea face? Ca urmare, ceilalţi jucători (inclusiv cei care fuseseră cîndva aliaţii săi subordonaţi) se dezic de el public, cu impertinenţă, fără a suferi consecinţe – ceea ce îi diminuează puterea şi mai mult.

Netanyahu susţine un discurs în faţa Congresului SUA, care aplaudă cu entuziasm, fără oprire, periculosul său nonsens, o articulare a propriului interes, de parcă ar fi reîncarnarea lui George Washington. A fost o palmă dată lui Barack Obama, deşi acesta, vorbind în faţa Comitetului pentru afaceri publice americano-israeliene (APAIC), îşi retrăsese deja, de facto, încercarea sa timidă de a propune ca bază a unei soluţii graniţele din 1967 dintre Israel şi Palestina.

Guvernul saudit a dat de înţeles foarte clar că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a apăra regimurile existente din lumea arabă şi sînt agasaţi de concesiunile ocazionale ale lui Obama, făcute în limbajul “drepturilor omului”. Guvernul Pakistanului îi spune lui Obama răspicat că, dacă încearcă să joace mai dur, ei se pot baza pe prietenia mai fermă a Chinei. Guvernele Rusiei, Chinei şi Africii de Sud i-au dat de înţeles cît se poate de clar lui Obama că, în cazul în care Statele Unite va încerca să obţină decizia Consiliului de Securitate împotriva Siriei, ei nu vor susţine această iniţiativă – care, probabil, nu va obţine nici măcar o majoritate simplă a voturilor, precum eşecul lui Bush din 2003 cu a doua rezoluţie referitoare la Irak. În Afganistan, Karzai face apeluri pentru ca NATO să oprească atacurile cu aparate aeriene automate. Iar Pentagonul face presiuni pentru retragerea din Afganistan, fiindcă e prea scump.

Iar dacă vi se pare că slăbiciunea Statelor Unite se manifestă exclusiv în relaţiile cu Orientul Mijlociu, să observăm ce se întîmplă în Honduras. Statele Unite au sprijinit lovitura de stat împotriva de acum fostului preşedinte Zelaya. Din cauza loviturii de stat, Honduras a fost suspendat din Organizaţia Statelor Americane (OAS). Statele Unite au încercat apoi din greu să refacă statutul de membru cu drepturi depline OAS al Honduras, motivîndu-şi cauza prin alegerea unui nou preşedinte. Guvernele latino-americane s-au opus, fiindcă lui Zelaya nu i s-a permis reîntoarcerea, el fiind pus în continuare sub urmărire cu false acuzaţii. Ce s-a întîmplat apoi? Columbia (cel mai bun prieten al SUA în America Latină, se presupune) şi Venezuela (rivalul numărul unu al SUA în America Latină, se presupune) s-au întîlnit şi au aranjat împreună cu guvernul hondurian întoarcerea lui Zelaya, şi anume respectînd condiţiile acestuia. Secretarul de stat Clinton a reacţionat printr-un zîmbet blazat în faţa acestei repudieri de facto a diplomaţiei SUA.

În fine, Obama are probleme cu Congresul SUA din cauza războiului din Libia. Sub acoperirea rezoluţiei forţelor de război [War Powers Act/1973], Obama a avut dreptul să trimită trupe în Libia, fără aprobarea explicită a Congresului, timp de 60 zile. Acest termen a expirat în prezent, iar în Congres nu a fost iniţiată nici o mişcare. Continuarea acţiunii în Libia este în mod clar ilegală, însă Obama nu poate obţine aprobarea. Cu toate acestea, el îşi menţine angajamentul în Libia. Iar implicarea SUA s-ar putea extinde. Aşadar, poate face răul, dar nu şi binele.

Şi în tot acest timp, Obama depune eforturi pentru a fi reales. Are şanse bune de succes. Republicanii se mişcă tot mai mult la dreapta, fără îndoială cu prea mult zel, din punct de vedere politic. Dar odată reales, preşedintele SUA va avea chiar mai puţină putere decît în prezent. Lumea se schimbă cu rapiditate. Într-o lume cu atîtea incertitudini şi actori imprevizibili, cea mai periculoasă “armă slobodă” pare a fi Statele Unite.

Comentariul Nr. 306, 1 Iunie 2011

Traducere de Ovidiu Ţichindeleanu, sursa: www.criticatac.ro

Copyright Immanuel Wallerstein, distribuit de Agence Global. Pentru drepturi şi permisiuni, incluzînd traduceri şi publicarea pe site-uri non-comerciale, şi contact: rights[at]agenceglobal.com, 1.336.686.9002 or 1.336.286.6606. Se acordă permisiunea de a înregistra şi transmite eseul altor persoane, în formă digitală sau prin e-mail, cu condiţia ca textul să rămînă intact iar nota de copyright să fie afişată. Pentru a contacta autorul, scrieţi la: immanuel.wallerstein[at]yale.edu

(Visited 108 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. S.U.A.,suna frumos,Politistii mapamondului,dar numai in acele zone unde America are interese economice si influenta politica.Ca ar fi exemplu de Democratie,nu se vede,intrucit marile conflicte armate din Lume sint generate si controlate de Guvernul American,America e tara tuturor posibilitatilor,peste noapte poti deveni milionar sau sa dai faliment.America este o lume a extremelor,cetateni care nu au un acoperis si Multimiliardari,conducatori ale unor vaste Concerne si Banci cu ramificatii in toata lumea si cu toate acestea datoriile externe depasesc cu mult alte tari.Si recunoasterea unanima,ca Guvernul American si intreaga Economie Americana e condusa din umbra de citiva magnati evrei care au Finantele in mina si tot ei sint finantatorii,conflictelor militare necesare producerii si vinzarii de Armament,cea mai productiva industrie in Lume,America fiind un mare producator,consumator si exportator de tehnica si efecte militare,din lume,aducind profituri enorme finantatorilor,acelor magnati de origine evreiasca,odata prin producerea si vinzarea armamentului si apoi culegerea de alte profituri de materii prime prin caderea unor guverne,sau saracirea unor tari prin inscenarea unor conflicte interetnice pina la declansarea si pregatirea unor razboaie civile.Sint cunoscute inscenarile si motivatiile nereale de atacuri armate impotriva unor tari:Vietnamul de Sud,Cambodgia Coreea Afganistanul si mai recent Irakul si ori de cite ori interesele lor economice o cer,vor fi acolo undeva intr-un punct pe mapamond pentru a-si impune punctul de vedere prin forta armelor la scara planetara,mai ales ca face parte din Consiliu de Securitate al O.N.U. si N.A.T.O.avind drept de veto.In aceiasi situatie si cu aceleasi apucaturi de a reabita popoarele este Rusia,vecina noastra si pretena Ucraina! Obama este un presedinte ca si ceilalti de la Abraham Lincoln,evreu,pina la Boschet sau Busch!,singura diferenta remarcabila fiind de culoare si copilarind in Haiti,dominion sub pavilion American! De ce amintesc,toate astea pentru urmatorul motiv:La Yalta si la Malta,America ne-a parasit dindune pe mina comunistilor si a doua oara pregatind o Revolutie falsa cu scopul de-al impusca pe Ceausescu si a instala guverne marioneta sa poata distruge economia Romaneasca si a instala o piata de desfacere a tarilor capitaliste din Vestul Europei,cu alte cuvinte,60 de ani poporul Roman a muncit pentru Rusi,ei controlind P.I.B.-ul si toata munca Romanilor lua drumul Moscovei,iar acum munca Romanilor iau drumul in Bancile Occidentale,prin imprumuturile necontrolate pe care le face guvernantii,tradatori si iresponsabili de la Bucuresti.PE TEMA ACEASTA se poate comenta la nesfirsit,fara sa imbunatateasca sau sa schimbe situatia existenta?! Intrucit,contradictiile au generat progresu imi expun punctul de vedere,comentind un fapt implinit,pentru a contribui la progres,caci de 20 de ani Romania trece printr-o situatie nemaiintilnita de regres! Sa auzim numai de bine!

  2. USA …. e ca un copil mare ,nematurizat si vicios. statue of liberty ,…simbolul libertatii prostituate chiar de acei copii nematurizati. De acest libertinaj am avut parte in Romania Ortodoxa dupa 89,facand pe muuulti tineri sa ia ca model acel mod de viata ebraic ,fara Dumnezeu,numai si numai ,sa -si piarda sufletele. Pe vremea lui tapu (constantinescu),toti tinerii au fost adunati in centru Bucurestiului pt a primi „povete” de la clinton,iar ordinarii de mineri ,n-au mai venit la Bucuresti sa-i bata . Se vedea de atunci ca la cineva din umbra le convenea ca tinerii nostri de atunci sa-si piarda sufletele printre „invataturile” occidentale .In Romania fiecare presedinte „ales” ,a adus cate un drac in vizita,ca sa arate lumii ca Romania si-a facut „temele” in fata lor.Ilicescu l-a adus be bush si pe papa (pt ca a fost „ales „de doua ori),constantinescu pe clinton,patriarhul a adus pe cei de la vatican cu ecumenismul lor,iar bassssescu ia adus pe,pe,pe pe hungozauri.Toti au plecat pe la casele lor numai traienica le spune hugurilor „ramaneti aici”.America prin jidovi vrea sa arate lumii ca nu face diferente de rasa pt a castiga increderea credulilor fara Dumnezeu. Tocmai de aceea au pus ca paravan pe un presedinte de culoare. Saraca Romanie este bagata in prostitutia omenirii fara Dumnezeu. Dumnezeu sa Se milostiveasca asupra Romaniei.Doamne Ajuta,Amin!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.