Carnea de pui din supermarketuri: o amenințare terifiantă pentru sănătatea noastră

Carnea de pui din supermarketuri: o amenințare terifiantă pentru sănătatea noastră

by -
1 780

In puii din supermarketuri s-au găsit droguri. Carnea de pui conținea arsenic.

Numai în marea Britanie în ultimii ani s-au înregistrat 580.000 de cazuri de toxinfecții alimentare cu carne de pui infectat.

Carnea de pui din supermarketuri provine din crescătorii industriale de păsări, super automatizate. În majoritatea țărilor industriale există mai multe „fabrici” de produs carne de pui.

Într-o crescătorie, în fiecare secundă, un lot format din sute de ouă, dispuse în rânduri uniforme, se deplasează pe o bandă transportoare. Ouăle ajung în dreptul unei mașini la care s-au racordat o mulțime de tuburi. Mașina în sine este un robot, care străpunge simultan fiecare ou cu mai multe ace hipodermice. Prin aceste ace se introduce în fiecare ou un amestec de vaccinuri și antibiotice în nenăscutul pui din interior, care după trei zile mai târziu va ieși afară.

Dacă scena prezentată pare un cadru dintr-un film SF, vă spunem că în realitate nu este nicio surpriză. Astăzi, producția de păsări de curte pe scară largă are prea puțin de a face cu câmpuri verzi și fermierii roșii în obraji.
În fiecare an, peste de 40 de miliarde de pui sunt sacrificați în întreaga lume pentru carne, marea majoritate a acestora sunt crescuți în „fabricile” moderne de pui.

Principalul scop al acestor supercrescătorii de păsări este profitul. Tot ce contează este numărul cât mai mare de păsări și timpul cât mai scurt până la greutatea la care se pot vinde. Puii sunt modificați genetic și sunt puși în vânzare la 35 de zile de la incubație.

Într-o crescătorie intensivă de păsări, spațiul pentru un singur pui nu este mai mare decât o coală de hârtie A4. Din cauza închesuieli crește pericolul față de bolile păsărilor. Pentru a contracara bolile puii sunt vaccinați înainte de eclozare din ou. Această măsură preventivă, prin administrarea de antibiotice este mai ușoară și mai ieftină decât prin tratarea unui animal individual.

După scandalul din Uniunea Europeană cu carnea de cal a crescut consumul de carne de pui. La creșterea cererilor a contribuit și prețul mai accesibil și meditatizarea conceptului că această carne are procentul de grăsimi mult mai scăzut decât carnea roșie.

Oamenii de știință cred că noua metodă folosită la creșterea păsărilor ar putea declanșa apariția unei boli devastatoare pentru populație. Și dau ca exemplu faptul că numai în Marea Britanie în ultimii ani s-au înregistrat 580.000 de cazuri de toxinfecții alimentare cu carne de pui infectat, iar 18.000 au ajuns la spital, din care 140 au decedat.

Experții avertizează că folosirea excesivă a antibioticelor în fermele de păsări din întreaga are menirea de a crea o generație de superpui, care să fie rezistente la tratamentele încă din faza de ou. Numai că bacteriile se adaptează și devin mai rezistente. În acest moment circa 80 la sută din puii puși la vânzare, conțin aceste bacterii, care pot ajunge la om în timpul manipulării cărnii infectate sau când se consumă. Bacteriile introduse în corpul uman supraviețuiesc în intestin înainte de declanșarea bolilor, cum ar fi: infecțiile persistente urinare sau, mai grav, septicemia. Un raport recent publicat în Uniunea Europeană susține că anual se pierd 1.500 de vieți. Creșterea rezitenței bacteriilor față de antibioticele din farmacii va mări numărul victimelor

Cel mai îngrijorător este faptul că utilizarea unui anumit tip de antibiotic, este legată de o tulpină rezistentă la droguri, numită bacteria E. Coli. În unele părți ale țării (Anglia), 30 la sută din bacteriile E. Coli întâlnite sunt cele cunoscute sub numele de spectru extins beta – lactamază E. coli. În termeni simpli, aceasta înseamnă că bacteriile sunt rezistente la mai multe antibiotice. În prezent sunt foarte puține antibiotice care au efect, și în cazul în care rezistența continuă să se răspândească, pericolul pentru oameni va crește exponențial. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci în acest secol ar putea crește alarmant numărul morților de la infecții din cauza cărnii de pui.

Dame Sally Davies, Chief Medical Officer, a avertizat că bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă „o amenințare catastrofală” pentru populație: „Dacă nu acționăm acum, oricare dintre noi ar putea intra în spital în următorii 20 de ani pentru intervenții chirurgicale minore și vor muri din cauza unei infecții obișnuite, care nu vor putea fi tratate cu antibiotice. Și operațiunile de rutină, ar putea fi mortale din cauza riscului de infecție.”

Oamenii de știință sunt deosebit de preocupați de supra-utilizarea unui grup de antibiotice, numite cefalosporine, pe care ei cred că sunt legate de apariția tulpinilor rezistente de E. coli. Cefalosporine sunt o clasă de antibiotice, evaluate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind „extrem de importante pentru medicina umană”.

Profesorul Collignon a spus: „Aproximativ 80 la sută dintre antibiotice sunt folosite pe animale alimentare, aproximativ 15 – 20 la sută sunt folosite în comunități și doar cinci la sută în spitale. Ceea ce știm la ora actuală este faptul că există o epidemie de bacterii E. Coli, rezistente la boala care în Europa cauzează infecții în fluxul sanguin. Ceea ce este interesant, este că aceste bacterii sunt rezistente la antibiotice mai speciale, care nu se găsesc pe scară largă în comunitate – numai în spitale. Toate dovezile sugerează că un procent rezonabil dintre bolnavi vin după consumul produselor alimentare, carnea de păsări de curte, care are un risc deosebit.”

Într-un studiu publicat în Jurnalul de Boli Infecțioase, profesorul Collignon și alți oameni de știință evidențiază date din Olanda. Ei arată care că 56 la sută din bacteriile E. coli sunt ezistente la antibiotice. În cazurile de septicemie umană au fost identificate bacterii de E. Coli, iar probele arată că provin din carnea de pui pusă în vânzare cu amănuntul.

Transmiterea bacteriilor E. Coli, rezistente l-a antibiotice, între oameni și animale s-a triplat între 2007-2012.

Și în alte țări europene a crescut numărul de decese cauzate de bacteria E. Coli, de 62 în Franța, 115 în Italia, 192 în Germania și 282 în Marea Britanie. La nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană s-au înregistrat 1518 de decese.
Puii care sunt crescuți în mod ecologic intră mai puțin în contact cu antibiotice. Utilizarea de droguri la animale ecologice este limitată, doar atunci când păsările sunt bolnave, dar numai atunci când nu există tratamente alternative disponibile.
Cum era de așteptat, producătorii de carne de pasăre au reacționat furios și au acuzat criza economică.
Un purtător de cuvânt al consorțiului British Pasari Consiliul a respins studiul „alarmist”, și a spus că a fost bazat pe o cercetare subiectivă.

Un studiu realizat de Food an Drug arată că un eșantion important de carne de pui din spermarketuri conține arsenic. S-a emis ipoteaza că substanța a fost luată din furajele pentru păsări.

În urma acestui studiu, mai mulți producători de carne de pasăre au oprit hrănirea păsărilor cu Roxarsone. Constatarea îngrijorătoare vine după ce FDA a dezvoltat un nou studiu, care a constatat că puii care au mâncat Roxarsone au avut niveluri mai ridicate de arsenic anorganic – spre deosebire de arsenic organic, care este în mod natural – in ficatul lor, decât puii care nu au mancat Roxarsone. Arsenicul anorganic este mai toxic decât forma naturală.
Cu toate acestea, FDA spune că nu trebuie să vă alarmați consumatorii, cantitatea de arsenic este prea mică, pentru a fi periculoasă pentru oamenii care mănâncă carne de pui.

Concluzii

În acest context al supraindustrializării industriei alimentare, România are un potențial neașteptat. Doar aici mai putem spune că putem mânca un pui ca la mama acasă. Însă totul depinde de politiceni … și ce va fi e greu de prevăzut.

Sursa: DailyMail

(Visited 239 times, 1 visits today)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.