Afganistan, Afganistan, ce sălăşluieşte în tine!
În presa internaţională, în The NewYork Times apare un articol foarte interesant, revelator despre ceea ce însemna Afganistanul în scena politico-economică a lumii.
Vezi şi http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html
Ceea ce urmează ne interesează pentru că: România este membru NATO, prin urmare militarii români se sflă în Afganistan în cadrul misiunii „ISAF” International Security and Assistance Force/Forţa Internaţională pentru Asistenţă şi Securitate. Operaţia „ISAF”, condusă de NATO, are ca principală misiune, asigurarea securităţii în capitala Afganistanului, Kabul şi împrejurimile acesteia, conform Ministerului Afacerilor Externe. Efortul României în cadrul ISAF la procesul de democratizare a Afganistanului, este recunoscut ca unul important datorită faptului ca în momentul actual în cadrul ISAF acţionează 900 militari români, idem (MAE).
De ce sunt forţe internaţionale în Afganistan?
Atentatele de la 11 septembrie 2001 au marcat intrarea umanităţii într-o nouă fază, lumea înţelegând că terorismul a devenit un pericol de nivel mondial. Terorismul pândeşte de oriunde, iar lumea civilizată se dovedeşte, la rândul ei, incapabilă să facă faţă unor astfel de „provocări” împotriva umanităţii, cele mai elocvente fiind atentatele teroriste de la Madrid (2004) şi Londra (2005).
La 11 septembrie 2001, pe teritoriul S.U.A. au avut loc trei atacuri teroriste asupra celor două clădiri World Trade Center din New York şi asupra Pentagonului din Washington. Atacurile au constat în deturnarea unor curse aeriene americane interne de pasageri şi în prăbuşirea acestora asupra obiectivelor respective. Atacurile s-au soldat cu moartea pasagerilor, a peste 2000 persoane din incinta clădirilor din New York, inclusiv a câtorva sute de angajaţi ai Pentagonului. Un al patrulea avion deturnat nu şi-a atins ţinta (după toate probabilităţile Casa Albă), din cauza unor revolte ale pasagerilor.
Pentru normalizarea situaţiei, Consiliul de Securitate al O.N.U., prin rezoluţia nr.1386, a instituit misiunea ISAF – International Security Assistance Force/Forţa Internaţională pentru Asistenţă şi Securitate. Aceasta a fost constituită din militari aparţinând celor 19 state, care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul operaţiunii „FINGAL”. Iniţial, mandatul misiunii a fost de şase luni, fiind apoi prelungit prin Rezoluţiile Consiliului de Securitate al O.N.U. cu nr.1413 şi nr.1444 din 2002, ne informează acelaşi minister.
Zarurile au fost aruncate! Am expus datele oficiale ale problemei pentru a nu da senzaţia cititorului de omisiune sau necunoştiinţă de cauză, însă: „Afară e vopsit gardul, ţinută pentru deşert, înăutru e leopardul, zăcămintele neexploatate ale Afganistanului: cupru, cobalt, aur, litiu ş.a. Cantităţile sunt uriaşe şi includ minerale esenţiale industriei moderne, astfel încât Afganistanul ar putea deveni unul dintre cele mai importante centre miniere din lume, conform oficialilor americani, după The New York Times. „E un potenţial enorm aici,” replica îi aparţine lui Gen. David H. Petraeus, comandantul forţelor
americane din Afganistan. „În politică, nimic nu se petrece întâmplător. Dacă lucrurile au loc într-un anumit fel, atunci poţi să pariezi că acea evoluţie a fost premeditată,” a remarcat odată un preşedinte american, Franklin D. Roosevelt, ceea ce se potriveşte perfect!
Acum să folosim bunul-simţ ţărănesc: „Ce interes are România să trimită trupe în
Afganistan?” România nu are interes naţional adevărat în atacarea şi ocuparea Afganistanului, ba dimpotrivă rezistenţa Afganistanului faţă de ocupanţi este o lecţie pentru toate ţările mici, o lecţie de libertate! O bănuială nu îţi dă dreptul să cotropeşti o ţară. Nefiind judecată, o persoană beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, în democraţie. Acum, înţelegem necunoscuta din ecuaţie, nume de cod: generic vorbind, zăcăminte. Când adevărul va ieşi la iveală şi oficial, România va sta pe lista neagră alături de ţările cotropitoare. Ceauşescu nu a fost de acord ca România să invadeze Cehoslovacia, deşi făcea parte din Pactul de la Varşovia, cu siguranţă a fost un moment de sclipire şi bine a făcut pentru că nu a pătat obrazul României cu asta. Îmi pare rău că pentru bani, militarii români participă la scrijelirea pe celălat obraz a României a odiosului: invadator! Rugaţi-vă: mame, soţii, fiice pentru necugetaţii ce merg la război!
de Adela Nistor, 03.11.2010
Sursa: http://www.news-ar.eu
Pe langa acestea, Afganistanul este principala sursa de opium din lume.
Inainte de 1980, Afanistanul nu producea opium.
Dupa ce Mujahidinii, sprijiniti de SUA prin CIA, au castigat razboiul dintre URSS si Afganistan, pana in 1986 au ajuns sa produca 40% din heroina globala.
In 1999 produceau 80% din heroina de pe piata.
Dupa ce talibanii au preluat controlul pana in anul 2000, productia a scazut cu 94%, ajungand la 185 de tone/ an, din 3000 de tone cum era inainte.
(Sursa: Michael C. Ruppert , „Crossing the Rubicon”)
In prezent Afganistanul controlat de SUA produce 90% din heroina din lume si sparge de la an la an noi recorduri de productie.
(Sursa: Washington Post- Afganistan opium crop sets record & UNODC Report- The opium economy in Afganistan)