Povestea generalului George Pomuţ, românul care i-a lăsat pe ruşi fără Alaska

Povestea generalului George Pomuţ, românul care i-a lăsat pe ruşi fără Alaska

by -
2 1032

„Domnule preşedinte Putin, ce aveţi de gând acum, că aţi anexat Crimeea? -Ştiţi, şi Alaska a fost, cândva, a Rusiei…” Este doar unul dintre bancurile apărute pe tema tendinţelor expansioniste ale Rusiei, pentru care recăpătarea teritoriilor pierdute pare tot mai importantă.

La 30 martie 1867, generalul american de origine română George Pomuţ finaliza negocierile prin care Statele Unite ale Americii prelua Alaska de la Imperiul Rus.

George Pomuţ s-a născut la 31 mai 1818 într-o familie românească din oraşul Jula, aflat astăzi pe teritoriul Ungariei şi devenit capitala minorităţii române din ţara vecină. Familia s-ar fi mutat aici din satul Săcele, din apropiere de Braşov, în căutarea unei vieţi mai bune.

Părinţii lui Pomuţ, etnici români creştin-ortodocşi, i-au asigurat acestuia o educaţie aleasă. George Pomuş a studiat arta militară la Academia Militară din Viena şi la cea din Saint Etienne (Franţa). După absolvirea studiilor universitare, a devenit procuror regal, iar mai târziu şi-a deschis un birou de avocatură.

La izbucnirea Revoluţiei de la 1848, George Pomuţ avea 30 ani şi a participat la revoluţia paşoptistă ungară. La scurt timp, s-a înrolat ca voluntar în armata de honvezi (infanterie). A lucrat o perioadă ca secretar în subordinea guvernatorului fortului Komárom, Ujhazy, combatant revoluţionar în mişcarea lui Lajos Kossuth.

Un an mai târziu, a fost nevoit să fugă mai întâi în Italia, apoi în Germania, pentru a scăpa de guvernul austriac. Din Hamburg a decis să plece în America. A ajuns în New York la 24 februarie 1850.

Alături de un alt român şi câţiva maghiari, Pomuţ a pornit apoi spre Vest, unde bărbaţii puteau revendica pământuri. Grupul de emigranţi s-a stabilit în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic. Cinci ani mai târziu, Pomuţ a obţinut cetăţenia americană şi a început să strângă tot mai multe terenuri.

La începutul războiului de secesiune, Pomuţ putea fi considerat un om bogat: era proprietarul unor întinse suprafeţe de pământ, avea o fermă, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatări miniere, construise o şosea pentru o mai bună circulaţie în Vestul încă sălbatic.

În 1861, la izbucnirea Războiului Civil american, Pomuţ avea 43 de ani. A intrat ca locotenent în Regimentul 15 Infanterie din statul Iowa. Pomuţ a fost promovat ca locotenent major şi apoi adjutant. În 1864, el a condus acest regiment în Bătălia de la Atlanta, cea care a pecetluit victoria Nordului împotriva Sudului.

Datorită faptelor eroice, dar şi a aprecierii pe care toţi ceilalţi ofiţeri au manifestat-o faţă de Pomuţ, acesta a fost numit, în 1866, consul american la Sankt Petersburg, capitala Imperiului Rus. De aici, Pomuţ a negociat trecerea Alaskăi către Statele Unite.   Discuţiile s-au încheiat la patru dimineţa, în 30 martie 1867. America a preluat Alaska de la ruşi pentru 7,2 milioane de dolari. Asta înseamnă 4,74 dolari pe kilometrul pătrat. Alaska are o suprafaţă totală de 1,7 milioane de kilometri pătraţi.

Pentru această afacere de succes, Pomuţ a fost promovat la funcţia de consul-general la Sankt Petersburg, unde a rămas până la moartea sa, în 1882.

autor: Elena Dumitru

sursa: Adevarul.ro

(Visited 284 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. Nu este totusi rau ca,din cand in cand,un roman le pune bastoane intre roate „amicilor” nostri care ne-au lasat fara Basarabia,fara Bucovina,fara Tezaurul National (daca nu ma-nsel chiar de doua ori…),care spre sfarsitul razboiului au luat cu japca toate resursele armatei romane(mancare,medicamente,imbracaminte si incaltaminte,arme,mijloace de transport),care dupa terminarea razboiului ne-au cadorisit cu…guvern comunist si comisari de tot felul,care au instaurat TEROAREA si au distrus toata floarea intelighentiei romanesti(si nu numai…),care ani de zile dupa terminarea razboiului ne-au despuiat de toate bunurile si resursele nationale si particulare…

  2. Romanul care i-a lasat pe rusi fara Alaska ,dar si rusii care ne-au lasat fara Moldova! si ca noi multi altii.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.