71 de ani de la genocidul săvârşit de administraţia militară horthystă asupra...

71 de ani de la genocidul săvârşit de administraţia militară horthystă asupra românilor din Transilvania de nord-vest (13 septembrie – 25 noiembrie 1940 ), partea I

by -
6 835

Ocupaţia horthystă din Transilvania de nord-vest a debutat cu instaurarea administraţiei militare horthyste între septembrie şi noiembrie 1940. În această perioadă au fost săvârşite cele  mai multe crime şi masacre colective împotriva românilor cu scopul bine determinat de exterminare al acestora. Este de reţinut că masacrele comise asupra românilor majoritari, din teritoriul făcut cadou de Hitler şi Mussolini lui Horthy, dar şi asupra evreilor de aici, s-au petrecut înaintea începerii exterminării planificate a evreilor de către nazişti. Astfel, Ungaria şi-a asigurat  înâietatea, în Europa, prin punerea în practică a unor monstruozităţi şi bestialităţi izvorâte dintr-o mentalitate primitivă greu de imaginat  pentru orice om civilizat devansând ororile holocaustului din timpul celui De-al Doilea Război Mondial !!!

Este cert faptul că în perioada ocupaţiei horthyste a nord-vestului Transilvaniei,  Ungaria condusă de Miklos Horthy a săvârşit în acest teritoriu crime la adresa umanităţii !!! Aceste atrocităţi au fost comise împotriva românilor civili paşnici, neînarmaţi, care nu au opus nici cea mai mică rezistenţă, de către o armată şi o administraţie militară de ocupaţie, pe un teritoriu nebeligerant, în timp de pace, după retragerea armatei române şi „cedat”ca urmare a constrângerilor  dictatului de la Viena !!! Acţiunile armatei horthyste în teritoriul ocupat al Transilvaniei de nord-vest au fost criminale, teroriste şi rasiste pentru faptul că au fost transformate în mod voit, de guvernanţii horthyşti, în expediţii de pedepsire şi de eradicare a unei naţiuni, respectiv, naţiunea română.

La acţiunile abominabile comise împotriva românilor au participat armata horthystă,  jandarmeria horthystă, grupări şi organizaţii ultranaţionalist-şovine şi revizioniste maghiare, organizaţii paramilitare constituite din etnici maghiari originari din zona ocupată, care s-au  născut şi au  trăit aici alături de români şi evrei, cât şi elemente ultraşovine venite din Ungaria ca însoţitoare ale armatei horthyste. Toate acestea au comis asasinate, maltratări, schingiuiri, devastări, jafuri, dărâmări de biserici şi locuinţe particulare aparţinând românilor. Au fost schingiuiţi inclusiv preoţii ortodocşi, intelectualii, bătrânii, femeile, inclusiv cele însărcinate şi copiii mici.  Faţă de aceste categorii de populaţie şi-a arătat „vitejia” „brava” armată horthystă incapabilă, de altfel, să obţină vreo victorie pe un cămp de luptă adevărat. În această etapă a ocupaţiei horthyste din Transilvania de nord-vest (administraţia militară) au fost plănuite şi realizate practic masacrele asupra unor colectivităţi de români la Ip, Trăznea, Mureşenii de Câmpie, Huedin, Nuşfalău, Cosniciul de Jos, Cosniciul de Sus, Sântana de Mureş, Camăr, Hilda, Hălmăjd, Cerîşa, Marca, Zăuan, Şumal, ş.a., singura motivaţie a crimelor fiind aceea că erau români!!! Deosebit de concisă şi semnificativă în sensul celor menţionate este şi mărturia scrisă, lăsată peste timp, de Brisc Teodor, supravieţuitor al masacrului colectiv de la Ip: „În ziua de 13 septembrie 1940, după-masă, la şcoala din Ip s-a ţinut o mare serbare de către fanaticii horthyşti din satul Ip, la care au participat şi unii din comunele învecinate. Aici, la această dată, sub conducerea moşierului din Ip cu numele de Farago Istvan şi alţi încă vreo 35 de horthyşti s-a hotărât ca să fie masacrate toate familiile de români din comuna Ip, de către <garda horthystă maghiară> din comună şi o companie de honvezi sosită la acea dată la şcoala din Ip. Încă cu o zi înainte s-au întocmit listele care cuprindeau numele şi prenumele fiecărui român şi româncă, vârsta, strada şi numărul casei. Aceste liste le-au întocmit localnicii maghiari horthyşti din Ip, care cunoşteau bine populaţia locală”. Există extrem de multe exemple doveditoare de acest gen cuprinse în numeroase fonduri de arhivă, ele menţionând cu stricteţe pe fiecare criminal de război horthyst ungur sau pe fiecare criminal etnic maghiar horthyst din România, participanţi activi la acest genocid comis faţă de români.

Responsabilitatea deplină pentru genocidul săvârşit de Ungaria horthystă asupra românilor din Transilvania de nord-vest aparţine în întregime, în primul rând, dictatorului Miklos Horthy care, este arhicunoscut, conducea cu mână de fier Ungaria de la aceea dată şi pe care unii etnici maghiari şi secui  ultranaţionalişti din România de azi încearcă să-l spele şi să-l cosmetizeze, organizându-i sărbători şi manifestări demne de o cauză mai bună  şi care ne fac pe noi, cei aparţinând lumii civilizate, să-i privim cu dispreţ şi milă!!! Bineînţeles, responsabilitatea revine şi altor guvernanţi şi conducători ai Ungariei horthyste. Chiar Tribunalul Poporului de la Cluj a pronunţat în şedinţa publică din data de 13.  03.1946 o hotărâre care consfinţea această realitate potrivit căreia „…aceste fapte criminale au fost izvorâte din creierul morbid-fascist al conducătorilor Ungariei horthyste, autorii morali ai acestor crime odioase sunt în mod nemijlocit conducătorii horthyşti, care se aflau în această situaţie la cedarea Ardealului de nord prin odiosul dictat de la Viena, aceşti conducători constituind <creierul>  acestor crime iar autorii indirecţi şi mai îndepărtaţi fiind toţi acei care s-au perindat la conducere şi au stăpânit Ungaria decenii, devastând, întreţinând şovinismul, alimentând revizionismul şi iredentismul…”

material de Col.(r) prof. Claudiu Aiudeanu

 

(Visited 220 times, 1 visits today)

6 COMMENTS

  1. GIPSY _este adevarat ca vorbesti cam mult dragule ,dar vorbesti pe placul inimilor noastre.Imi era teama ca a pierit si ultima farama de nationalism din tara ,dar uite ca m-am inselat !Asa ca vorbeste…vorbeste cat de mult vrei ,despre tara si patriotism ,nu ma vei plictisi de fel,ci dinpotriva,(astazi,cand a fi nationalist,pt dusmanii ROMANIEI este tot una cu fascist,antisemit etc.etc.)imi creste inima de bucurie ca existi tu ,FN ,…CA EXISTAM NOI si alte publicatii nationaliste.FELICITARI REDACTIEI!

  2. Subscriu in totalitate comentariul de mai sus,si ma gandesc cu durere in suflet la situatia romanilor din zonele cu populatie predominant maghiara.Cei care sunt plecati infara,nu sunt de compatimit,deoarece fiecare este liber sa accepte,sau nu,situatia in care este pus.Sunt slabe sperante ca situatia creata in acele zone,se va rezolva curand,avand in vedere,patriotismul celor care ne conduc.UNDE ESTI TU TEPES,DOAMNE??Nadejdea in Bunul Dumnezeu si in mila Lui,ne mai poate salva de lichelismul care ne conduce.Recompensa??sa-si vada lungul nasului,sau in cel mai bun caz nu e departe granita,iar trecerea e libera.Numai bine,Doamne ajuta.

  3. Doamne Ajuta! -Cine sa ne mai sprijine pe noi ,domnilor compatrioti?,cine sa ne mai ia apararea ? cine sa ne mai faca dreptate ?,cand in tara noastra drepturile romanilor a devenit un genocid…..Normal asa ar trebui ca statul maghiar sa contribuie la recompensarea daunelor morale materiale etc…Macar sa lase impresia printr-un gest ceva ,dar daca guvernantii au jonglat ca intotdeauna alegerile punand in fruntea tarii pe anti-romani,ce pretentii mai avem la intrusii astia. Toate minoritatile au avut de castigat mai mult sau mai putin cinstit,dar romanii??? cand???,cine sa mai recunoasca si cine sa faca cunoscut genocidul maghiar asupra romanilor,ministru de externe,?ambsadorii care-i doare-n c-r de ceea ce se-ntampla cu romanii robi prin santiere ,cu ingrijitoare servitoare pe la batranii occidentali care lucreaza la negru fara pic de libertate?despre copiii romanilor discriminati prin scoli?despre acele familii de romani care asistenta sociala ai conditioneaza luandu-le copii spre cresterea lor in „spirit” catolic??? Care drerpturi ,dreptul romanilor de a accepta stapani straini in tara proprie???Dreptul de a tace prin foamete si datoprii la intretinerea de la bloc si din banci???? Care drepturi ca pana la genocidul maghiar sunt atatea prioritare vitale.E logic si firesc si normal ca romanii sa fie indreptatiti ,dar de catre cine?????????? de catre UE??? de catre statul maghiar expansionist sub ochii guvernantilor tarii??? ,cu ungurii care vor moneda maghiara in zona in care pretind ca li se cuvine sa-si faca de cap si sa arda steagul Romanesc????? NU AVEM CU CINE.Avem o mana criminala straina in tara ,straina neamului ROMANESC…..Las impresia cu siguranta ca vorbesc mult si poate ca v-am obosit cu comentariile mele ,dar sa stiti ca fiecare botezat ortodox in Romania NU TREBUIE SA CEDEZE ,mai ales daca mai sunt si compatrioti printre noi ,mai ales aici la FN daca vreti.A apara tara stramoseasca pe toate fronturile indiferent de unde si cum o facem nu este niciodata indeajuns.Doamne Ajuta , Salveaza si Binecuvanteaza Romania Dodoleata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Cerute Ungariei,apropo de aceste atrocitati impotriva poporului Roman, daune morale si materiale si facut cunoscut prin Ministerul de Externe,Comunitatii Internationale,pentru a nu se mai repeta asemenea atrocitati,in felul acesta va fi cunoscuta in lume politica expansionista si iredentist-sovina maghiara! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.