„Anul Smaranda Brăescu”

„Anul Smaranda Brăescu”

by -
0 2852

Parlamentul a adoptat în decembrie legea care declară anul 2022 „Anul Smaranda Brăescu”, dedicat primei femei parașutist din România, campioană mondială absolută la parașutism în urma unui salt de la peste 7.000 de metri. Smaranda Brăescu spunea că își dăruiește viața țării și de aceea își dorește să câștige gloria sportivă.

Date semnificative

  • 2 octombrie 1931: a stabilit recordul european feminin de salt cu parașuta de înălțime, de la 6.000 de metri;
  • 19 mai 1932: a devenit campioană mondială la parașutism;
  • 19 mai 1936: a devenit prima femeie care a traversat Marea Mediterană, cu un avion cu un singur motor şi fără escală pe insule, stabilind și un record mondial.

Biografie

Smaranda Brăescu, românca recunoscută ca „Regina Aerului”, s-a născut în 21 mai 1897, la Hănțești, comuna Buciumeni, județul Galați. A avut patru frați și patru surori.

Unul dintre frații ei, pictorul Tache Brăescu, pasionat de aviație, i-a făcut cunoștință cu piloții de la Școala Militară de Aviație de la Tecuci, localitate învecinată cu satul ei natal. Așa ajunge a ajuns să zboare pentru prima dată.

Între anii 1924-1928 a urmat cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică, iar la 5 iulie 1928 a executat  primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.

A devenit parașutistă, pentru că nu i s-a permis să devină direct pilot de avion, dar și-a împlinit visul în America, după ce a stabilit un nou record mondial la saltul cu parașuta.

La 2 octombrie 1931, a stabilit recordul european feminin de salt cu parașuta de înălțime, în urma lansării de la înălțimea de 6.000 de metri. În urma acestui succes, a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur.

La 19 mai 1932, la Sacramento, California, Statele Unite ale Americii a devenit campioană mondială la parașutism, cu un salt realizat cu o parașuta de construcție germană, de la înălțimea de 7.233 de metri, cu durata de 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri, abia peste 20 de ani.

Recordul sau a fost omologat de aeroclubul din Washington. Recordul precedent, deținut de un american, fusese de 6.453 de metri.

La data de 19 mai 1936, a stabilit recordul de traversare a Mării Mediterane, cu un avion monomotor, străbătând distanță de 1.100 km, între Roma și Tripoli în 6 ore și 10 minute.

În anul 1942, Smaranda Brăescu a devenit una dintre puținii instructori de parașutiști militari, activând ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa, primul înființat în Armata României. În același an, aviatoarea s-a oferit voluntară și a fost încadrată că pilot militar în Escadrilă Sanitară („Escadrila Albă”) pe frontul de Est.

În perioada 1944-1945, a fost comandant al plutonului de voluntare încadrată în Detașamentul Cornești și în Escadrila Sanitară, pe frontul de Vest.

În 1946, a semnat o scrisoare de protest față de falsificarea alegerilor de către comuniștii sprijiniți de ocupanții sovietici și a fost condamnată în contumacie la închisoare.

A trăit refugiată și s-a stins în anonimat, în 2 februarie 1948, la doar 51 de ani, fiind îngropată sub numele de Maria Popescu, la Cimitirul Central din Cluj.

Sursa: www.basilica.ro

(Visited 409 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.