NEW YORK TIMES DESPRE SEMNAREA ŞI CONŢINUTUL TRATATULUI CU AUSTRIA DIN PERSPECTIVA...

NEW YORK TIMES DESPRE SEMNAREA ŞI CONŢINUTUL TRATATULUI CU AUSTRIA DIN PERSPECTIVA ROMÂNEASCĂ

by -
1 542

României i se cere să-şi pună semnătura pe un tratat care conţine clauze incompatibile cu demnitatea unei ţări independente. Aceasta este în contradicţie flagrantă cu principiile pentru care s-a purtat războiul.

The New York Times , din 7 decembrie, 1919

 

Tratatul de pace cu Austria (10 sept. 1919)*

Partea III – Clauze politice europene

Secţiunea VIII – România

Art. 59. Austria renunţă, în ceea ce o priveşte, în favoarea României, la toate drepturile şi titlurile asupra părţii fostului ducat al Bucovinei cuprinsă dincoace de fruntariile României, astfel precum vor fi fixate ulterior de principalele puteri aliate şi asociate.

Art. 60. România consimte la inserţiunea într-un tratat cu principalele puteri aliate şi asociate a unor dispoziţiuni pe care aceste puteri le vor socoti necesare pentru a ocroti în România interesele locuitorilor ce se deosebesc prin rasă, limbă sau religiune de majoritatea populaţiunii.

România consimte, de asemenea, la inserţiunea într-un tratat cu principalele Puteri aliate şi asociate, a unor dispoziţiuni pe care aceste puteri le vor socoti necesare pentru a ocroti libertatea tranzitului şi a aplica un regim echitabil comerţului celorlalte naţiuni.

Art. 61. Proporţia şi natura sarcinilor financiare ale fostului Imperiu al Austriei pe care România va avea să le ia pe seamă pentru teritoriul pus sub suveranitatea ei vor fi stabilite conform cu art. 203, partea IX (Clauze financiare) a tratatului de faţă.

Convenţiuni ulterioare vor regula toate chestiunile care n-ar fi regulate prin tratatul de faţă şi care ar putea lua naştere din cesiunea zisului teritoriu.

 

*Marile puteri au semnat Tratatul de pace cu Austria pe 10 septembrie 1919, iar România, după multe proteste în ceea ce priveşte art. 10 şi 11 din Tratatul minorităţilor, şi-şi va pune semnătura pe tratatul din care s-au înlăturat punctele divergente, pe 10 decembrie 1919.

 

 

(Visited 66 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. Ce prevad punctele 10 si 11 din Tratatul Minoritatilor? In ce constau protestele Romaniei?!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.