Agonia imperiul sovietic; despre betie la ruşi. Sa invatam din istorie!

Agonia imperiul sovietic; despre betie la ruşi. Sa invatam din istorie!

by -
7 947

17 mai 1984

Intelighentia rusa a fost dintotdeauna obsedata de trei chestiuni cardinale: ce se petrece? cine e culpabil? ce-i de facut? Toate trei au capatat acum o acuitate oribila datorita alcoolismului.

Ziarul “Izvestia” a publicat astazi un articol “A fi sau … a bea; iata – intrebarea”.

La Novosibirsk, in Centrul Academic (Akademgorodok) s-a declansat o campanie sub deiva: “Ori sa Fim, ori sa continuam sa Bem, tertium non datur”.

Ce se intampla? Diagrama consumului de alcool in Rusia si Uniunea Sovietica in perioada 1900-1983. In anul 1905, in turmentata Rusie tarista, revenea cate 3,5 litri de alcool (1 litru de alcool egal cu 2,5 litri de vodca) per capita anual; in 1910 – 3 litri, in 1914 – 4 litri.

In 1914 a fost introdusa legea anti-alcoolica. Productia si consumul de alcool a coborat aproape de zero. A functionat prohibitia timp de 11 ani. A fost anulata in 1925, dupa moartea lui Lenin. Catre finele anului 1925, consumul atingea 0,9 litri, iar in 1940 – 1,9 litri. In timpul razboiului, productia de alcool s-a diminuat considerabil. Nivelul anului 1940 a fost atins abia in anul 1952. Incepand cu acest an (1952), se petrec minuni, lucruri neverosimile. In 1980 – 10,78 litri pe cap de locuitor, ceea ce intrece nivelul mediu mondial de 2,5 ori. In 1983, consumul constituia deja 12 litri de alcool absolut, adica 30 de litri de vodca. Asta inseamna ca anul trecut (1983) pentru fiecare om sovietic (si pentru prunc, si pentru batrana, si pentru musulman) au fost produse 50 de sticle de vodca. Si toata aceasta vodca a fost secata!

Se evidentiaza satele din Siberia. Acolo a inceput decaderea totala: beau copiii si femeile, si se bea absolut totul.

In 1980 numarul de betivi alcoolici in URSS era de 40 de milioane. Practic, fiecare al saselea locuitor. Ce va fi anul 2000? Vor fi 80 de milioane, adica 50% din populatia apta de munca? Cifrele starnesc stupoare. Cine sa-i distruga pe sovietici? De ce sa lupti cu ei? Ei se autodistrug. Ce capacitate de aparare? Statul se va destrama, fiind incapabil sa functioneze.

Rezultatele celor 25 de ani de betie nebuna: degenerarea populatiei si in primul rand al rusilor. Printre rusi betia capata proportii de catastrofa nationala. Date confidentiale: creste numarul de copii debili; in 1982, numarul celor nascuti cu defecte fizice si psihice foarte grave era de 3,5 la suta. Cu defecte mai putin grave – 53 la suta din numarul nou nascutilor. In total: 15,5 la suta dintre copiii nou nascuti erau anormali, adica fiecare al cincilea copil. Iata rezultatele pasiunii fata de alcool. Acesti copii anormali nu se nasc in familii de alcoolici, ei vin pe lume din parinti care beau “normal”.

Exemple statistice din Leningrad. Raionul Octombrie in 1980 nu avea nici o scoala pentru debili. Acum are – 4. Regiunea Volgograd (alt exemplu) – are 18 scoli, orasul Donetk – 38, in Akedemgorodk din Novosibirsk s-au deschis deja 2 scoli.

Degenerare incontestabila. Cea mai mare tragedie din istoria natiunilor. Anual mor in URSS 17,5 milioane de oameni, moartea avand drept cauza alcoolul. Asta inseamna cat 13 bombe atomice (modelul Hiroshima) sub forma inocenta – bere, vinuri, alcool, vodca sunt aruncate anual peste capetele noastre!

Date statistice semnificative: 1949 – 1 litru, 1960 – 2 litri, 1970 – 4,4 litri, 1975 – 6,5 litri, 1980 – 7,8 litri. Asta inseamna ca productia de alcool a crescut in 40 de ani de circa 8 ori.

Sa vedem acum statistica la natalitate si mortalitate: 1950 la 100 de oameni – 25 de nasteri, in 1980 la 100 de oameni s-au nascut 18 copii dintre care 3 debili. Natalitatea s-a diminuat cu 25 la suta. Si mortalitatea? In 1950 la 100 de oameni au murit 7, in 1980 la 100 de oameni s-au inregistrat 10,3 decese, adica cu 4,7 % mai mult.

Fiecare al patrulea medic din lume lucreaza in URSS, iar mortalitatea, in special cea infantila, e de 1,5 ori mai mare decat in China analfabeta, dar nebautoare. Alcoolicii traiesc mai putin cu 17 ani decat cei care se abtin. Dar de ce beau oamenii? Versiunea academicianului Uglov: din cele mai vechi timpuri, consumul de alcool e axat pe minciuna. Cand oamenii afla adevarul, se lasa de baut. Ce este alcoolul? Din 1976 e catalogat oficial drept – narcotic. Exact ca si celelalte: marihuana, heroina, hasisul. Dar noi il vindem la alimentara.

Nu exista componenta a organismului uman care n-ar fi vulnerabila. Dar toxina narcologica se acumuleaza in creier. Mai mult de 35% din alcoolul consumat este retinut de catre celulele nervoase, care constituie doar 25% din tot corpul uman. Iata ce sarcina suporta materia noastra cenusie! Cantitatea licoarei consumate si taria, gradele afecteaza memoria. Scoarta creierului, acea care asigura procesele gandirii, aceea unde este inmagazinata memoria umana, creativitatea, moralitatea, sufera enorm, ireparabil. Nu mai are rost sa-i citesti morala unui bautor, sa-l probozesti. Celulele nervoase responsabile de rusine sunt moarte la alcoolici. Chiar si bautorii moderati au anumite mutatii in creier. Aceasta se constata la autopsia celor morti in accidente. Medicii se mira: cum putea trai omul cu asa un creier!

Sa-ti inveti poporul sa bea inseamna sa-i rapesti mintea. E daunatoare nu numai vodca. Mentalitatea, stereotipul – “rusii sunt niste betivi”; “e o traditie la rusi betia”. Fals! Calomnie! Ei au devenit betivi in ultimii douazeci de ani. Pana in 1960, statisticile ii plasau pe rusi printre moderati. Inca de pe timpul lui Petru cel Mare, oamenii din popor se opuneau alcoolizarii fortate.

Teoria avantajului economic din vanzarile de alcool este falsa. E o nerozie bagata in capetele noastre patrate. E vorba de cele 40 miliarde de ruble legate de vodca. E un profit fictiv. Chiar in 1983, s-au inregistrat pierderi in suma de 150 miliarde de ruble cauzate de alcool: productivitatea muncii scazuta cu 15%, plus absente, accidente, stricaciuni; tratamentul alcoolicilor inghite 40% din bugetul ocrotirii sanatatii. Deci, nu exista avantaje economice. Exista un mecanism crunt al repartitiei intre bautori si nebautori. In 1983 s-au produs 100 sticle de vodca de cap de locuitor. Daca o familie consta din 4 persoane, inseamna ca va cheltui pentru vodca 1200 ruble, adica 50% din leafa (salariu mediu fiind de 200 ruble). Are loc o reimpartire a avutiei nationale intre bautori si nebautori apartinand diverselor nationalitati.

Alte statistici triste: 90% din cele mai oribile crime sunt legate de alcool. In Akademgorodok exista orfelinate cu 115 copii nenorociti si numai trei cu parinti decedati. Parintii celorlalti 112 copii au fost lipsiti, prin judecata, de drepturile parintesti din cauza alcoolismului.

Au trecut 40 de ani de la terminarea razboiului, dar orfelinatele cresc ca ciupercile. Cea mai mare minciuna legata de alcool este dezinformarea vizand legislatia alcoolica. Cine mai stie ca in evul mediu au avut loc rebeliuni: rusii protestau contra celor care le impuneau taranilor bautura. Cei care produceau si livrau bauturile erau de regula strainii (inoverţî – eterodocsii). Peste 111 mii de tarani au fost pedepsiti pentru participare la rebeliuni contra celor care le impuneau bauturile.

La inceputul secolului, bolsevicii si Lenin erau in fruntea campaniei anti-alcoolice. Deputatii lor au initiat in Duma de stat dezbateri in 1916. Cu toata rezistenta burgheziei, legea a fost adoptata. Interesant ca aceasta lege lipseste din Codul de legi al Imperiului Rus. Administratia locala insa avea dreptul sa interzica bauturile, sa inchida magazinile de vinuri si vodca. Onoare rusilor!

Bolsevicii, acaparand puterea, au transformat prohibitia in lege de stat: 5 ani de puscarie, un an de munca fortata pentru aparitia in stare de ebrietate in locuri publice. Toata lumea stie ca primul decret bolsevic a fost “decretul despre pace”, al doilea a fost “decretul despre pamant”. Dar aproape nimeni nu stie ca al treilea decret, adoptat la 8 noiembrie 1917 a fost decretul vizand interzicerea alcoolului.

Ironia destinului! “Revolutia” s-a produs in perioada cea mai treaza din istoria Rusiei? Oamenii erau “limpezi la cap”? In 1917 legislatia anti-alcoolica se aplica drastic? Ce-au facut cu depozitele de bauturi din Petrograd? Bolsevicii au decis sa le distruga. Desi erau intr-o criza economica fara precedent. Puteau sa-si fortifice bugetul livrand pe piata mari cantitati de alcool. N-au facut-o. Lenin a vorbit special despre asta in mai 1921, la conferinta a X-a de partid.

Totusi, dupa moartea lui Lenin, legislatia anti-alcoolica a fost abrogata. Au insistat trotkistii. Dilema impusa de trotkisti: ori luam cu imprumut de la capitalisti, ori scoatem bani din vodca si alte bauturi. Din doua rele au ales pe cea mai mica, spun propagandistii, mentionand ca Stalin a promis ca va interzice din nou alcoolul cand va face rost de mijloace pentru dezvoltarea industriei. Dar s-au gasit propagandisti ca sa demonstreze ca alcoolul nu aduce chiar atat rau. Cei care cereau sa fie impuscati dusmanii poporului din cauza ca-l imbata, au fost cu timpul marginalizati, redusi la tacere.

Cea mai mare minciuna: “daca beai moderat, daca beai ‘cultural’, nu se intampla nimic, caci devin betivi si alcoolici numai cei care nu stiu a bea”. Sa indemni lumea sa consume alcool inseamna sa-i faci pe copii sa incerce drogurile ca peste 15 ani 60% sa devina betivi si alcoolici. “Consumul civilizat de alcool” – o sintagma tot atat de lipsita de sens ca si “narcomanie civilizata”. Aceste lozinci si indemnuri de a bea moderat a dus la aceea ca nu mai exista oameni cu mintea limpede in toata tara.

In Rusia tarista (1913), circa 43% dintre barbati erau abstinenti. In 1979, numarul celor care nu beau era de numai 0,6%. Femeile abstinente din Rusia tarista constituiau 90%, iar in 1979, dintre acestea mai ramasesera doar 2,4%.

Cand incep sa bea femeile s-a terminat. Degenerarea totala si disparitia ca natiune. Asa au procedat cu indigenii din America. Erau invincibili si atunci conchistadorii europeni, strabunicii democratilor de astazi, au lansat bauturile. Indigenii, barbati si femei, au inceput sa bea. Peste o generatie n-a mai ramas nimic din ei. Niste reminiscente degenerate in rezervatii. Interesant, ce mecanisme de decimare au aplicat cohortele lui Traian facand sa dispara dacii atat de rapid? Acum insa, in Republica Sovietica Socialista Moldova, alcoolismul face ravagii, mai ales in mediul rural. Pacat ca nu am acces la statistici. Voi incerca sa le obtin cumva.

Exista, totusi doua generale: in 1913, in Imperiul Rus, fetele si baietii, pana la 18 ani, nici nu gustau alcoolul (9,5%). In 1979, aceasta categorie era de 5%. Concluzia: stiau stramosii nostri analfabeti si opincari ca nu e bine daca femeile consuma alcool? Ca nu trebuie sa bea tinerii pana nu vor naste copii, urmasi sanatosi.

Datele cercetatorilor: 90% barbati si 38% dintre femei care consuma alcool au sanatatea distrusa si creierul afectat. O treime dintre acesti alcoolici au inceput sa bea la etatea de 10 ani. Un matur se alcoolizeaza in 10-15 ani, un adolescent – extrem de rapid, in 3-4 ani. Am citit in revista “Nedelea” nr. 8/1984, un articol “Trage Vova, un gatisor”, despre un alcoolic de patru anisori. Descopar ca in tara au loc conferinte unionale vizand profilaxia alcoolismului infantil. S-au deschis deja centre narcologice pentru adolescenti la Moscova si Leningrad. Cine e culpabil? cati oameni se capatuiesc investigand problema? Ceea ce se intampla in ultimii 30 de ani are vreo consonanta cu sentinta lui Hitler: “Nici o igiena pentru slavi, nici un fel de vaccin – numai vodca si tabac”. Uite ca peste o generatie acest gand malefic se aplica de la sine …

In cercuri mai intime se discuta: in anul 1953, dupa moartea lui Stalin americanii ar fi pus problema in mare secret: “ce sa facem cu sovietici?”. Au cantarit si au decis ca n-au sanse intr-o confruntare directa. Mai bine din interior, prin vodca, tutun si dezmat. Cica CIA ar cheltui milioane de dolari in acest scop. Sovieticii intre timp vorbesc de lupta contra betiei. Palavrea la infinit. Academicianul Uglov: “Cand torni in pahar vin sau vodca, adu-ti aminte ca indeplinesti planul lui Hitler si CIA”.

Lupta cu betia – o iluzie: 90% dintre cei care se trateaza dupa un an recidiveaza, iar 10% in urmatorii trei sau patru ani.

In fine, ultima intrebare sacramentala: ce-i de facut? Raspunsul e simplu ca buna ziua: sa ne lasam de betie. Nu mai putem inventa nimic.

Betia – un viciu teribil al omenirii. Orice viciu isi cauta o justificare morala. De ce beau oamenii? Cum se justifica betivanii? “Bea toata lumea, beau si eu”.

Alcoolismul – o epidemie. Dar cine vrea ca fiul sau fiica sa devina alcoolici? Daca nu intreprindem nimic, 60% dintre copii nostri se vor alcooliza. Extrapolare? Nu stiu. Dar reeducarea poate avea efect numai daca incepi cu propria persoana si in propria familie. Ridicol sa-i spui copilului ca vodca si tutunul sunt periculoase daca mama si tata fumeaza si beau de sting. E naiv sa creazi ca baiatul sau fata vor fi mai destepti. Noi bem, dar ei vor fi abstinenti? Iluzii … Situatia din satele basarabene e catastrofala. Ce se intampla? Cine e culpabil? Ce-i de facut?

“Alcoolismul si tabagismul ca factori ai DEGENERARII!”. DEGENERAREA – unul din cei trei adeversari de moarte ai natiunii. De aceea ma preocupa: BIROCRATIA, CORUPTIA si DEGENERAREA (“formula Satanei”).

Autor: Mircea Druc

fragment din „Mircea Druc sau lupta cu ultimul imperiu” de Viorel Patrichi

*aviz celor ce savureaza stirile de la ora cinci (17.00) – degenerarea se afla in curtile noastre! Romania incet incet dispare daca nu incercam sa combatem degenerarile de orice tip!

(Visited 335 times, 1 visits today)

7 COMMENTS

  1. Asa este, Pictor Sarion.
    Din pacate si la noi a crescut consumul de alcool, unele statistici arata ca in Romania, cam 10% din populatia activa este dependenta de alcool intr-o forma sau alta. In general, lumea satului este lovita de flagelul asta: isi produce singura rachiul, vinul si tuica si se afla in afara statisticilor oficiale.

  2. De cite ori calatoresc in Romania,evident cu masina pe drumurile publice lipsesc parcarile si W.c.publice,iar unde sint amenajate locuri de parcare,excrementele umane si gunoaie se afla peste tot,este imposibil sa faci o pauza sa-ti odihnesti ochii si sa respiri o gura de aer curat ca sofer sau ca calator,lipsind aceste parcari pe sute de km. Si toaletele la fel.In timp ce in Germania Austria,Cehoslovacia Polonia,chiar si in Ungaria sint amenajate parcari speciale dotate cu toalete publice nu mai vorbesc de toaletele din restaurante si FastFoduri care nu sint publice,dar exista pentru consumatorii care frecventeaza aceste unitati de deservire a populatiei si a turismului in general,iar in Romania multe unitati alimentare de deservire a populatiei lipsesc aceste puncte sanitare cu desavirsire,sitatia aceasta penibila o cunoastem cu totii,dar este o tema tabu care nu se discuta,din exces de puritanism.Tema comentariului era Betia,care o asociez cu lipsa de interes a romanilor de-a rezolva aceasta problema,la vedere care ne face de rusine in fata altor natii.Personal o consider tot ca o Betie si un motiv in plus sa ne aratam gradul de inapoiere pe scara evolutiei umane.Aveti curajul,stimati concetateni si creati opinii critice la adresa astfel de manifestari primitive,daca avem pretentii si daca dorim sa fim egali cu celelalte natii din jurul nostru.Si nu ascundeti faptul ca si Romania are Betivii ei.Prin urmare,haideti impreuna sa ne facem autocritia,sa gasim solutii sau sa tragem la raspundere pe cei care sint responsabili de-a rezolva aceasta problema rusinoasa,dar din pacate este problema noastra,nua rusilor.Prin urmare indicat ar fi sa ne vedem birna din ochiul nostru,s.a.m.d.,dar pina atunci,neavind siguranta ca v-am mobilizat sau provocat,sa auzim numai de bine!.

  3. E adevart ce spuneti ,dar in occident deobicei oamenii cand au nevoie sa se duca la toilet intra intr-un bar .consuma o cafea ceva si apoi ….pe cand la noi romanul nu si-a permis luxul asta ,improvizand in „armonie directa „cu natura. Pana si cabinele de wc-bio sunt adevarate focare de infectie si atunci omul cand simte ca vine „trenul” incearca si el saracul sa fuga la prima „gara” daca mai apuca …La noi …,romanul saracul nu a fost obinnuit nici cu acele cabine ,imi aduc aminte ca erau faimoasele pasaje subterane unde se gaseau acele wc-uri cu 50 bani (pe vremuri).Totusi sunt zone din occident care par inapoiate rau de tot cel putin in Italia nu mai vorbesc.Inainte de comunism Romania era o adevarata floare si mai este inca dar sa fim sinceri la noi s-a vrut si indobitocirea populatiei,iar in occident sunt (marea majoritate) badarani si inapoiati din nascare din traditie.Imi povesteu bunicii mei ca pe vremuri la noi in restaurante nu aveai voie sa intri fara papion ,iar pe vremea aceea in occident se purtau carpe in loc de ciorapi .Nu stiu ce s-ar fi facut occidentul daca ar fi avut comunismul .Nu vedeti ca L-au pierdut pe Dumnezeu fara sa aibe atitea incercari si razboaie ca la noi?!.Ei au tot furat si acum par cizelati ,dar popoarele pe care le-au colonizat( aducandu-le asa zisa „civilizatie” a lor)inca mai au de tras di cauza lor. E adevarat ca nici mie nu-mi place sa vad urina si altele pe strazi dar asta se poate rezolva usor ,dar in schimb apucaturile occidentalilor de a mai trai de pe urma altor popoare ….nu le-o mai scoate nici Dumnezeu din cap si chiar ca e grav.Doamne Ajuta !

  4. @Gipsy,cred ca la articolul sus mentionat ar mai lipsi urmatorea zicala:Omul din betie se trezeste,dar din prostie,niciodata.Si mai complectez urmatoarele:In Germania este interzis consumul de bauturi alcoolice in locuri publice,cei gasiti,sint amendati cu 20E. Si daca tot in locuri publice,gradini,parcuri locuri izolate isi face cineva necesitatile fiziologice,amenda este de 10 E. De remarcat ca toalete publice sint din abundenta la indamina tuturor,unde platesti 50 Centi si sint super conditii de igena.Sa-mi fie cu iertare daca am facut o asociere intre Betivi si necesitatea strigenta de-a urina,aducindu-mi aminte ca in Romania lipsesc parcarile amenajate pe drumurile nationale inclusiv toaletele publice si nici consumatorii de alcool de pe strazi nu sint amendati si fiecare dintre ei urineaza peste tot.Apocaliptic peisaj,cind edilii localitatilor din Romania nu au in vedere acest lucru spre rusinea noastra a tuturor,dam dovada prin aceasta ca nu sintem civilizati,nu luam exemplu occidentalilor,obisnuim sa mergem in boscheti ca animalele.De toate povestim si comentam,numai tema aceasta nu o pune nimeni in discutie,ca incepind de la prima ora multi din cetatenii Romaniei sint”curentati”,neexistind legislatia necesara de a nu consuma in locuri publice,pentru ca asemenea indivizi strica decorul,in parcuri,pe strazi,mai ales ca sfideaza bunul simt,fiind galagiosi si pusi mereu pe artag cu trecatorii si eventual turistii straini care n-ui mai atrage asemenea”decoruri de ambianta”Stimati concetateni haideti sa avem curaj sa spunem lucrurilor pe nume,noi romanii,sa nu asteptam sa scrie strainii, cum scrim noi de rusi,ca ar fi pacat, avind in vedere ca ne dam silinta sa nu aratam ca rusii.Iar in incheiere,probabil tot romanu stie urmatoarele:Un OM GOSPODAR,isi face prima data gard si privata”wc”dupa care isi construieste casa! Sa auzim numai de bine!

  5. Betia poate fi de doua feluri ,bauta intr-un sistem tipic rusesc ,iar cealalta betie de tip oocidental…diferenta?! unul beat di vest da ordine la betie la unul beat din est nebun la betie de suparare …in concluzie..o lume imbatata prost …PS mai bine beat fara motiv cu petrecere si cantec decat beat cu motiv….facand bani pt stapanii ..treji.

  6. Interesant articol si statistici convingatoare,este cunoscut nocivitatea bauturilor alcoolice,cu toate acestea este monopol de stat in majoritatea tarilor lumii ca dealtfel si tutunul,mai multi bani merg la bugetul de stat decit la producatori,iar statul cistiga si de la producator,vinzator si consumator,iar intr-o economie de piata se dicteaza dupa cerere si oferta.Ingenios si tentant pentru consumator,producator si intreaga economie.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.