Prigoana împotriva credincioşilor români/vlahi din Timoc trebuie să înceteze

Prigoana împotriva credincioşilor români/vlahi din Timoc trebuie să înceteze

by -
4 600

Mălainița, Timoc, Serbia/TimocPress/vineri, 10 decembrie 2010/ – Întâi stătătorul Protopopiatului ‘Dacia Ripensis’ din Serbia de nord-est, Boian Alexandrovici, şi-a arătat speranţa într-o declaraţie făcută joi la Drobeta Turnu Severin, că autorităţile publice locale ale oraşului Zaiceari vor renunţa la demolarea clopotniţei româneşti din satul Sipicova.
Potrivit sursei citate, prin decizia nr. IV/356-128-10/ 1.12.2010 a Primăriei oraşului Zaiceri, credincioşii din Sipicova şi Protopopiatul ‘Dacia Ripensis’ cu sediul în Malainiţa, unde în anul 2004 a fost sfinţită prima biserică românească construită după aproape 175 de ani de sete duhovnicească, au fost somaţi că dacă în termen de 24 de ore de la primirea respectivului document nu demolează clădirea bisericească numită clopotniţă vor trimite o echipă de slujbaşi să o distrugă.
‘Datorită intervenţiilor noastre în presa românească, dar şi a reprezentanţilor diplomaţiei româneşti la Belgrad, pentru moment acest lucru nu s-a întâmplat, dar ne aşteptăm ca hotărârea să fie pusă în practică. Nouă ni se cere proiecte tehnice pentru amplasarea clopotniţei, dar nici cea a Bisericii Ortodoxe Sârbeşti de acolo nu a fost obţinută când s-a construit şi nimeni nu o ameninţă cu demolarea’, a afirmat Alexandrovici.
În ziua de 3 decembrie, când a expirat ultimatumul dat de autorităţile sârbe, el a precizat pentru AGERPRES că această aberantă hotărâre a fost luată de autorităţi la insistenţele episcopului Iustin al Bisericii Ortodoxe Sârbe (BOS) care nu acceptă cler românesc în regiunile Timoc, Morava şi sudul Dunării.
‘Românii/vlahii din Sipicova sunt hotărâţi să apere cu orice preţ acest simbol al identităţii lor. Dacă prin forţă autorităţile vor reuşi să şteargă de pe faţa pământului clopotniţa, un număr de 120 de credincioşi vor solicita azil politic în România şi vor cere organismelor internaţionale să sancţioneze Serbia pentru nerespectarea drepturilor omului’, a spus părintele Boian Alexandrovici.
Potrivit sursei citate, în satul Sipicova, unde trăiesc peste 400 de români/vlahi există creat un precedent, în 24 august 2010 un reprezentant al serviciilor de securitate sârbă (BIA) a interogat preşedintele consilului parohial al Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu opţiunea sa pro românească şi cu sursa banilor cu care s-a cumpărat terenul în care s-a înălţat clopotniţa şi unde se va construi o biserică în care slujbele se vor oficia în limba română.
‘De asemenea, şi alţi cetăţeni români din localitatea Sipicova au fost hărţuiţi şi şantajaţi de preotul sârb şi primarul localităţii că dacă nu vor renunţa la a mai sprijini biserica românească vor rămâne fără pensii şi nu li se vor acorda alte drepturi’, a mai arătat Alexandrovici.
Preotul Boian Alexandrovici a mai arătat că cu binecuvântarea episcopului de Timoc al BOS, Iustin, a fost distrusă crucea de piatră din fundaţia vechii biserici româneşti zidită în 1807 prin truda enoriaşilor românilor, crucilor din vechiul cimitir românesc au fost aruncate şi acoperite într-o margine de drum, la fel ca şi o parte din inventarul vechiului locaş de cult.
‘În Timoc prigoana împotriva românilor/vlahilor trebuie să înceteze. Există persoane şi cercuri anti-româneşti care vor să stopeze renaşterea BOR. Ei cred că dacă şterg de pe faţa pământului urmele spiritualităţii strămoşeşti a românilor/vlahilor, pot să distrugă din sufletele noastre credinţa, speranţa şi dragostea faţă de limba română. Se înşeală amarnic’, a concluzionat pr. Boian Alexandrovici.
În Serbia de nord-est, în pofida presiunilor autorităţilor administrative şi a celui mai înverşunat ierarh sârb, episcopul Iustin, în anul 2010 a luat fiinţă şi au devenit funcţionale un număr de 14 parohii ortodoxe româneşti, fapt care nemulţumeşte şi sperie clerul sârb care vede în iniţiativa pr. Boian Alexandrovici un adversar de temut, uitând că BOR şi BOS sunt surori şi au acelaşi ideal.

de Florian Copcea

(Visited 135 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

  1. Caror guvernanti va adresati? Nu va-ti dat seama ca Romania nu este condusa de romani? Ce-au facut liderii celor trei partide (PDL, PNL, PSD), dintre care unu este prim-ministru? Au ascultat imnul Ungariei la congresul unei organizatii (UDMR nu este partid)cu senatori si deputati in Parlamentul Romaniei. S-a ajuns in situatia in care Romania este la cheremul minoritatilor. Seful statului, alt minoritar, conduce dupa dictonul: „dezbina si stapaneste”. Este necesar un partid nationalist, dar cu deschidere europeana, astfel incat romanii sa redevina stapani in tara lor. Minoritatile sa aiba aceleasi drepturi ca populatia majoritara, sa-si pastreze identitatea culturala, dar nu partide pe criterii etnice.

  2. Aveti dreptate in legatura cu ce au facut unii din Bisericile pomenite. Sa-i ierte Dumnezeu!

  3. Nu stati mult pe ginduri guvernantilor si in mod special ministerul de resort,care cu totii aveti obligatia morala si legala sa va ocupati de cei 120 de romani din Serbia,care au probleme cu autoritatile si cetateni sirbi.Daca nu va grabiti sa va faceti datoria cu siguranta se vor grabi ungurii sa-i maghiarizeze,cum incearca sa maghiarizeze si ciangai din judetul Iasi,tot din cauza voastra ca nu va-ti grabit sa faceti ceva la timpul optim,cam des minoritati romanesti din jurul granitelor noastre,ramin fara sprijin din partea autoritatilor rominesti,in timp ce in Ungaria problema minoritatilor maghiare e politica de stat in Romania e complect lipsa de interes si asta nu ne place si nu sintem de acord cu o asa politica cind este cunoscut practica ca in interiorul granitelor Romanie,toate minoritatile nationale beneficiaza de drepturile,iar minoritatile Rominesti nu li se da dreptul sa-si construiasca o clopotnita.E absurd si jignitor,mai arata si a lipsa de respect si pretuire fata de romani si asta doare,sau daca nu gasim reciprocitate,ne vom comporta si noi ca vecinii nostrii cu minoritatile lor de pe teritoriul Rominiei.

  4. Din pacate,si as vrea sa gresesc (parintele Aldea un cunoscator mult mai avizat poate sa infirme cele scrise de mine)bisericile „surori” greaca, bulgara si sarba s-au purtat cu populatia romana, aromana si macedo-romana mai rau decat s-au purtat turcii. Se pare ca aceeasi atutudine o au si in prezent. Eroul luptei de eliberare a Bulgariei de sub turci a fost romanul Ion Vasile Coconea, cunoscut ca Vasil Levski (a fost supranumit Levski pentru ca lupta ca un leu) a fost vandut turcilor de un preot bulgar. (A se vedea Romanii uitati, de regretatul Mihai Ungheanu).

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.