Vrednicia unei armate sărace în țara unor drumari bogați

Vrednicia unei armate sărace în țara unor drumari bogați

by -
2 5761

De pe la mijlocul secolului al XIX-lea de pe când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înființat de facto Armata Română, aceasta este chemată să rezolve cam toate crizele și de orice fel prin care trece țara. De la răscoale și revoluții, între noi fie vorba cam toate înăbușite în sânge, de la recoltele de pe vremea lui Ceaușescu și până la cutremure, construcții de hidrocentrale, canale, drumuri și alte lucrări de infrastructură, de la inundațiile de vară și până la viscole de iarnă, în zilele noastre. Există chiar credința că, săptămâna trecută, când cu avionul căzut în Apuseni, Armata i-ar fi găsit pe supraviețuitori în cel mult o oră, iar faptul că civilii i-au găsit în șase ore a fost cauzat de faptul că ajutorul oferit de ministrul Apărării a cam fost refuzat.

Una peste alta îți vine să crezi că fără Armată țara s-ar fi dezmembrat de multe ori în acești 150 de ani de existență, și asta probabil că este adevărat, dar numeroși cetățeni ar fi murit de frig, de căldură, luați de ape sau de recoltele prea mari dacă n-ar fi fost Armata.

În fapt așa precară cum este, dotarea Armatei Române aceasta tot deține cam 1600 de TAB-uri, un număr comparabil cu cel al tuturor utilajelor de deszăpezire mașinilor din România. De exemplu, CNADNR comunică faptul că în acest weekend pe drumurile din România au ieșit 1800 de utilaje. Problema este alta… fără cei 4000 de soldați și de jandarmi trimiși cu lopețile, probabil Ponta nu s-ar fi putut lăuda că de data asta n-au mai fost victime. Apoi mi-e imposibil să nu constat faptul că România cheltuiește iarna aceasta numai pentru deszăpezire 28 de milioane de euro, dar pentru întreținerea celor 1600 de TAB-uri suma anuală abia depășește 10 milioane de euro. Sesizați deja că aceste comparații ale mele conduc deja către o concluzie aburdă … mai că-ți vine să zici că am avea și o Armie mai bine dotată dar și o infrastructură mai bună dacă CNADNR ar fi o structură militarizată, din ministerul Apărării.

Desigur, așa ceva nu se poate, rostul Armatei nu poate fi acela de a se ocupa de deszăpezire, dar v-am spus toate acestea pentru că, după ce am văzut aceste cifre, mie, ca civil care n-a făcut stagiul militar, mi-a venit să le mulțumesc acelor patru mii de militari. Poate îi ajutăm și noi ăilalți la astfel de intervenții și, cine știe… poate ne contaminăm de la vrednicia lor mută.

autor: Moise Guran

sursa: Biziday

(Visited 182 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

 1. Noi mai avem armata?
  Noi avem COBAI pt NATO,UE,carne de tun pt interesele lor apurcate,in zone de interes ,politic,economic.
  Exact ca in politica ,asa si in armata,pt a ne „incadra” la nivel UE,armata „moderna”.
  Moduri marsave de a mai motiva cheltuiala asta pe stomacul si traiul romanilor.
  La fel se intampla si in religie.
  Deci,daca mai avem armata?
  Nu m-as opri aici…mai avem,invatamant,sanatate,economie,pamant ,tara,daca ne pleaca tinerii in lume ,ingineri,doctori,oameni de stiinta,mame plecate sa spele la cur bosorogi pagani,tineri cu diplomae,plecati la cules capsuni….Sate parasite,paduri defrisate,….si lista ar continua inca 20 de ani de-acum incolo.Stie cineva ca Romania produce cea mai mare cantitate de sare din Europa?si nu numai.Se stie ,dar nu se face reclama ,pt a fi furata lejer ,fara piedici si tam tam,ca Rosia Montana,Delta Dunarii s.a.m.d.
  Armata pe care o mai vedem cu ochiul liber ,se ocupa de deszapezire,fereasca Dumnezeu se inundatii,munca patriotica.
  Cand e razboi sau calamitati naturale,atuni e momentul in care unii se-mbogatesc.Motive pt a cere bani de la populatie mai mult decat este necesar.
  Asa se-ntampla si cu razboaiele provocate.Cineva se-nbogateste pe suferinta altora.

 2. Noroc cu armata.. nu stiu pe ce se duc alea 28 de milioane de euro. Ca sa nu mai zic ca noi platim in fiecare sezon o suma f mare (pe care nu o cunosc ce-i crept) pentru sarea care se imprastie pe strazile din Romania dar noi am avea cica cele mai multe ocne implicit cele mai mari resurse de sare din Europa. Intrebarea e simpla, cui dam noi banii pentru sarea aia??

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.