Revizionismul maghiar (II)

Revizionismul maghiar (II)

by -
1 593

„…sa nu ne amagim cu formule naive. Ungurii sunt legati toti, intr-o adeziune organica si furibunda, pe o singura chestiune nationala, si aceasta este ura de veacuri impotriva romanilor, cehilor si sarbilor. Pe aceasta chestiune n-a existat in istoria lor divergenta intre magnati si asa-zisii lor democrati. De la cel mai mic si pana la cel mai mare, ei impartasesc cu sinceritate nezdruncinata, una si aceeasi religie pagana: a distrugerii noastre…”

(Corneliu Coposu, fragment din articolul „Si MADOSZ-ul vrea la guvern?”, aparut in publicatia „Dreptatea”, seria a II-a, nr. 40 din 11 octombrie 1944, pp. 1-3).

 

 

In perioada interbelica, desi avea un potential economic mult redus, Ungaria a reusit sa identifice si sa aloce resursele financiare necesare derularii unui spionaj total impotriva Romaniei, Yugoslaviei si Cehoslovaciei. In cea mai mare parte, resursele erau alocate de la buget, dar o buna parte proveneau si din donatiile diasporei maghiare, care orientand aceste sume spre propaganda revizionista din strainatate, degreva in fapt statul maghiar de efortul de a mai sustine financiar aceasta importanta directie de actiune a serviciilor speciale maghiare.

In 1920, regentul Horthy Miklos l-a insarcinat pe locotenent-colonelul Zsolt sa creeze Serviciul de Informatii Maghiar, organism ce avea atat sarcini informative, cat si contrainformative. In primele sale luni de existenta, acest organism a fost atasat Marelui Oficiu de Cabinet, Horthy fiind deosebit de interesat de activitatea acestuia, de selectia cadrelor, precum si de elaborarea directiilor de actiune ale serviciului. Ulterior, activitatea de culegere de informatii a fost extinsa, atributii in acest sens, dar clar delimitate, primind Ministerul Apararii, Ministerul de Interne si Ministerul Afacerilor Straine. Chiar daca activitatea de culegere de informatii, dar si cea de contrainformatii a fost mult extinsa pe parcursul anilor, Zsolt – devenit intre timp general – a continuat sa fie persoana desemnata ca si coordonator unic. Impreuna cu Horthy Miklos si cu un colectiv foarte restrans de ofiteri din structurile informative – parte dintre ei proveniti din fostul serviciu de informatii al defunctului Imperiu Austro-Ungar – Zsolt a elaborat un Memorandum ce creiona principalele directii de actiune ale Ungariei interbelice.

Ungaria era vital interesata in procurarea de informatii din statele fata de care avea pretentii teritoriale. Elaborarea Memorandum-ului s-a facut dupa o analiza profunda si atenta a realitatilor internationale, dar si a situatiei de fapt din statele vizate prin actiunile de informatii desfasurate. Pe baza acestui Memorandum, ulterior au fost intocmite si planuri militare care vizau fie ocuparea prin forta a unor teritorii revendicate de Ungaria, fie specularea divergentelor existente la un moment dat intre unele state in scopul anexarii teritoriilor pe care Ungaria le revendica de la unul sau altul dintre acestea. Iata spre exemplu, directiile principale de actiune creionate in Memorandum-ul maghiar:

1 exploatarea divergentelor teritoriale existente intre Romania, pe de-o parte, URSS, Bulgaria si Yugoslavia, pe de alta parte, in scopul izolarii Romaniei;

2 intensificarea miscarii iredentiste din Transilvania, mai ales prin intermediul asociatiilor culturale si a preotilor maghiari de diferite confesiuni;

3 exploatarea contradictiilor dintre cehi si slovaci, cu sprijinul tacit al Poloniei;

4 sustinerea miscarilor iredentiste ale ungurilor din Slovacia, urmarindu-se conjugarea acestor miscari cu acelea ale germanilor din regiunea Muntilor Sudeti;

5 atragerea sustinerii unor Mari Puteri, precum Marea Britanie, SUA sau Franta, fata de pretentiile teritoriale ale Ungariei (spre exemplu, in schimbul atragerii „bunavointei” Frantei, acestui stat i s-a oferit controlul Cailor Ferate Maghiare si fabricile statului profilate pe constructia de masini).

 

Incepand cu anul 1926, selectia cadrelor de informatii maghiare s-a realizat in mod deosebit din randul absolventilor de studii universitare care cunosteau mai multe limbi straine, acordandu-se o atentie aparte pregatirii lor in centre de instruire bine conspirate, dar si perfectionarii, fidelizarii si stabilitatii acestora in cadrul sistemului de informatii care i-a selectat.

Unele dintre cele mai bine organizate centre de spionaj din Ungaria interbelica, erau la Szõlnõk, la Miskolcsz si la Szeged, ultimele doua fiind destinate culegerii de informatii din spatiul romanesc. Din rapoartele informative ale Sectiei a II-a din Marele Stat Major al armatei romane, a reiesit faptul ca mai existau si posturi independente de spionaj situate in diverse localitati de frontiera, si care aveau un mare grad de mobilitate ele putand fi oricand relocate. Aceste posturi independente erau subordonate in mod direct centralei din Budapesta. Impartit in 5 categorii – dupa studiile absolvite, capacitatile intelectuale si mediul profesional de provenienta – personalul selectat pentru munca de informatii de catre Ministerul Apararii, Ministerul de Interne si Ministerul Afacerilor Straine, era apoi pregatit in scoli (centre) speciale comune, ce apartineau Ministerului Apararii din Ungaria, dar asa-numitii „agentii speciali”, precum si consilierii de legatie, erau pregatiti in scoala superioara de spionaj a Marelui Oficiu de Cabinet, pe langa care mai functiona – dar separat de aceasta -, scoala de spionaj a prelatilor. Cei mai buni absolventi, erau trecuti in categoria „marea agentura”, iar ceilalti dobandeau calitatea de „agenti calificati”, putand fi incadrati in munca de informatii imediat sau in viitorul apropiat.

Dincolo de anumite idei preconcepute, folosirea femeilor in munca de informatii, ar putea sa para la prima vedere, doar o intriga de roman ieftin. Trebuie spus insa ca la fel precum serviciile de spionaj sovietice, si cele similare maghiare au acordat o importanta deosebita folosirii femeilor in aceasta munca considerata – potrivit unui as al serviciilor de spionaj, colonelul german Walter Nicolai -, o „meserie numai pentru gentlemani”. Uzand de farmecul personal si instruite sumar de catre agenti speciali sositi de la Budapesta, unele dintre etnicele maghiare din Transilvania care au acceptat sa lucreze pentru serviciile de informatii din Ungaria, aveau drept sarcina sa se angajeze ca bucatarese, menajere, guvernante etc. in familii romane de magistrati, politicieni, militari de cariera, functionari superiori, din Bucuresti, dar si din alte orase ale Romaniei, cu scopul de a obtine informatii de orice natura. Daca procurarea de informatii, apoi sinteza si analiza acestora erau principalele preocupari ale serviciilor de informatii maghiare, folosirea teroristilor reprezenta o etapa superioara in realizarea in practica a unor planuri mult mai elaborate si mai vaste. Potrivit unui raport-sinteza, elaborat in 1939 de catre lt.col. Gheorghe Petrescu, ofiter de informatii in Sectia a II-a din Marele Stat Major al armatei romane, peste 80% din teroristii care urmau sa actioneze pe teritoriul statului roman – in numar de circa 400 in 1939 si care se gaseau deja la momentul respectiv, sub diverse acoperiri, pe teritoriul statului roman – erau pregatiti de armata maghiara. Ei fusesera instruiti anterior in Budapesta, pe strada Kinczi, nr. 29, in grupuri de cate 5 persoane. Preluati apoi de lt. Kovacs Tivadar, erau pregatiti informativ, prin scurte instructaje, in cazarma Hadik. La final, intr-o unitate pirotehnica situata in cartierul Budafok, teroristii maghiari erau instruiti in folosirea materialelor explozive.

 

„…Ungaria si Bulgaria, sprijinite de Germania, vor revendica teritorii din Romania (…), iar 400 de teroristi unguri au fost trimisi in tara noastra pentru a fi pregatiti sa inceapa actiuni de minare…”

(Fragment dintr-un amplu raport informativ adresat Marelui Stat Major al armatei romane, de catre lt. col. Gh. Petrescu, ofiter de informatii in Sectia a II-a, dupa o vizita de informare facuta de acesta in perioada 9-18 martie 1939, in Polonia, Cehoslovacia, Anglia si Franta unde a purtat discutii cu omologii sai din serviciile de informatii ale tarilor respective)

 

(Visited 156 times, 1 visits today)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.