STALIN MI-A FURAT COPILĂRIA- O carte document despre drama unui copil român-basarabean...

STALIN MI-A FURAT COPILĂRIA- O carte document despre drama unui copil român-basarabean deportat în Siberia

by -
13 1079

„ …Vă trimit această carte-document, scrisă cu lacrimile unui copil român-basarabean, care a supravieţuit din gulagul comunist ( de două ori arestat, în 13.06.1941 şi evadat în 17.11.1946, iar a doua oară la 06.07.1949 şi evadat în ziua următoare). Regret că editura la care am nimerit, în 2010, a supus cartea cenzurii, scoţând şase capitole ce conţineau critici comuniste, nemaivorbind de greşeli şi schimonosirea trecutului. Cu mare sfadă am reuşit, totuşi, să obţin un supliment. Cred că această carte e una dintre primele despre copiii români-basarabeni surghiuniţi în lagărele comuniste din Siberia, calvar început după ocupaţia criminală a pământului românesc din 28 iunie 1940…”

Cel care ne-a trimis aceste rânduri este nimeni altul decât autorul zguduitoarei cărţi „Stalin mi-a furat copilăria”, Boris Vasiliev. La vârsta de doar 9 ani, el a fost îmbarcat, împreună cu familia, în vagoane pentru vite (bou-vagon) şi duşi la capătul lumii, în taigaua siberiană, unde a îndurat, timp de peste cinci ani, geruri de minus 40 de grade. E plină Siberia de cimitire cu basarabeni, inclusiv cu copiii lor ( peste 200 000!) care nu au rezistat infernului. Boris Vasiliev este printre foarte puţinii deportaţi care a reuşit să se întoarcă acasă. Avea 14 ani când „evadatul” a revenit la vatra strămoşească, unde a început o nouă viaţă, învăţând şi muncind pe ruptelea, încercând astfel să recupereze timpul şi copilăria pierdute.

Iată ce scrie, în prefaţa volumului, scriitorul Nicolae Dabija: „ Prietenul meu Boris, profesor din Sărătenii Vechi, Teleneşti, are un destin incredibil. Acum câţiva ani, când mi-a povestit prin ce a trecut, l-am îndemnat să-şi aştearnă  destinul într-o carte. Toate seismele lui sufleteşti, toate cutremurele pe care le-a cunoscut inima sa, fiind aşternute pe hârtie, urmăresc un singur scop: să ne facă mai buni, mai atenţi cu jocurile şi capcanele istoriei, mai înţelegători cu propriul destin. Şi încă ceva ne mai sugerează această carte: suferinţa formează norii pe care coboară Dumnezeu ca să fie mai aproape de oameni. O carte de memorii, de multe ori, devine pentru autorul ei un adăpost. Boris Vasiliev o transformă într-o redută a neuitării, care vine să restituie o lume şi să reconstruiască o alta”.

Citindu-i cartea fratelui de sânge Vasiliev – al cărui nume adevărat a fost Vasile, mângâiat  Vasileu (era născut în zodia leului) şi transformat de bolşevici în Vasiliev – am descoperit o serie de asemănări între noi: amândoi suntem lei – născuţi în luna iulie, taţii noştri au murit cam în acelaşi timp pe pământ străin ( tatăl meu a luptat pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică) şi, ca urmare, amândoi avem  copilăria furată şi mutilată de către acelaşi sinistru personaj şi a altora ca el.

„Adevărul a ieşit la suprafaţă… Popoarele vor afla cine sunteţi  şi veţi fi nevoiţi să recunoaşteţi crimele voastre şi ale celor care v-au născut…Încet-încet, lucrurile se clarifică: Stalin a fost aruncat din mausoleul din Moscova, Brejnev a fost trântit ca un hoit în groapă. Voi, cei care ţineţi crimele comunismului sub şapte lacăte, veţi primi răsplata încă de vii…” (citat din carte).

Iată şi câteva titluri elocvente, culese din cartea-document: „Fugiţi!…Vin bolşevicii!…Salvaţi-vă!”, „Trenul morţii”,”Primul an de surghiun siberian”,”Târgul de robi din Omsk”,” Ocupanţii sovietici ne-au adus la canibalism”,”Leşinând de foame pe-o margine de drum”,”Singur-singurel: fără mamă, fără tată, fără Patria Românească”,”Râul Prut – apă din lacrimi adunată”,”O călătorie în România – ţară visată din copilărie”,”Adevărul triumfă! Documentele vorbesc despre cei omorâţi”…

Demn de reţinut este şi epilogul cărţii, intitulat „Greşeala fatală a primului Parlament (1990)”, din cuprinsul căruia spicuim: „ Nu se poate construi un stat democratic pe un teren minat de comunişti…Republicile care au ieşit din componenţa statului criminal URSS, numit de preşedintele american Ronald Reagan „Imperiul Răului” sau „ stat-puşcărie” de Soljeniţin, au supravieţuit şi înflorit, pentru că oamenilor li s-a spus adevărul. Conducerile Estoniei, Lituaniei şi Letoniei n-au ascuns crimele comuniste săvârşite de comunişti împotriva propriilor popoare; ele au introdus legea lustraţiei…De ce nu s-a întâmplat astfel şi în R.Moldova? Arhivele conţin documente clare despre crimele comise de conducerea comunistă împotriva propriului popor; ele conţin numele şi semnăturile criminalilor venetici şi localnici – posibil bunicii ori părinţii comuniştilor de azi ai lui Voronin…”.

O rază de speranţă în acest „întuneric comunist” a licărit în primăvara anului 2010, atunci când, printr-un Decret al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, a fost creată o Comisie pentru studierea regimului totalitar-comunist. Dezvăluirile(câteva sunt menţionate în carte) au şocat întreaga republică…

Iată şi un gând bun al autorului cărţii, menţionat pe copertă: „ Mulţumesc nepotului meu, Dan Bălan, care a dus faima neamului românesc din Basarabia în întreaga lume, îndeplinind astfel unul din visele mele din surghiunul siberian şi motivându-mă, prin succesele lui, să scriu această carte”.

Ioan POPESCU

(Visited 500 times, 1 visits today)

13 COMMENTS

 1. OK, de veacuri moldovenii au fost moldoveni, bavarezii bavarezi si sicilienii sicilieni. Au fost si mai sunt insa deopotriva romani, germani sau italieni, dupa caz.
  Rusii insa…tot sovietici 🙂

 2. @Ion de Kriuleni,problema cu moldovenii este tipic bolsevica,se vede clar ca nu cunosti istoria rominilor,Moldova fiind un tinut din marea Natiune Romana,din ea facind parte celelalte tinuturi istorice:Ardeleni,Maramureseni, Banateni,Oseni,Bucovineni Moldoveni,Dobrogeni, Munteni,cred ca iam enumerat pe toti,Moldoveniilor,de peste Prut,sa nu fie confundati,cu moldovenii de dincoace de Prut se mai numesc si Basarabeni,dar tot romani sint,caci cu totii vorbesc Romaneste.Sa auzim numai de bine!.

 3. @Ion de la Kriuleni,
  Te rog sa nu mai faci propaganda de idei bolsevice aici. Nu vreau sa intru in dezbateri istorice, pentru ca nu asa se face istoria, dar daca te intereseaza cu onestitate citeste cartile de capatai a istoriei romane, incepand cu Iorga, Papanace. P.P.Panaitescu si pana la Giuresti.
  Ideea cu neamul moldovean este una de propaganda comunista. Nu vreau sa ma crezi pe cuvant, cerceteaza!
  Ca o idee de plecare, poate nu ti-a ajuns la cunostinta pana azi ca Stefan cel Mare, care stiu ca e simbol national in Basarabia, era urmasul imparatilor Imperiului Roman de Rasarit, numit Bizantin mai tarziu. Imperiu care in popor se numea Romania (a se citi fara diacritice). De altfel, domnitor vine din latinescul dominus, ce inseamna imparat. Pe langa asta sunt cronici care il atesta pe Stefan cel Mare ca fiind imparat, deci conducator de imperiu.
  Toate cele bune!
  Doamne ajuta!

 4. Cunoașterea de către popor a istoriei sale adevărate, a denumirii etnosului fundamentată din punct de vedere istoric și cultural permit păstrarea continuității în dezvoltarea sa, fac inteligibile particularitățile sale, oferă posibilitatea de a păstra vechile simboluri și tradiții, memoria strămoșilor și a adevăraților eroi ai națiunii. Istoria adevărată explică originea limbii, culturii și tradițiilor poporului, formează un fundament viguros, sprijinindu-se pe care națiunea se poate dezvolta stabil. Cu cît mai profund sînt cercetate originile națiunii și istoria ei, cu atît mai explicit este prezentul și mai clar viitorul. Doar în această bază poate fi consolidat poporul pentru atingerea unui viitor mai bun al țării, inclusiv dezvoltarea plenară a minorităților naționale.

  • Strămoșii noștri întotdeauna, pe parcursul întregii istorii a Moldovei și a moldovenilor s-au numit moldoveni iar limba lor – moldovenească. Deaceea noi nu sîntem români! Noi sîntem moldoveni! Așa își spuneau strămoșii noștri, așa ne vom numi noi și urmașii noștri!

 5. as dori sa fiu si eu contactat pe e-mail cind afli unde se vinde cartea .
  mersi mult

 6. tuturor colaboratorilorF.N.,Redactiei,publicistilor,cititorilor si comentatorilor!. Sa auzim numai de bine!.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.