Dan Dungaciu: „Diplomația trece printr-o mutație pe care cine nu o înțelege...

Dan Dungaciu: „Diplomația trece printr-o mutație pe care cine nu o înțelege pierde”

Dan Dungaciu
Dan Dungaciu

Dan Dungaciu: „Diplomația trece printr-o mutație pe care cine nu o înțelege pierde. Lumea nu mai arată la fel, suntem în zorii unei noi ordini mondiale” – INTERVIU

Reporter: Domnule Dungaciu, veți lansa la Târgul de carte de Gaudeamus un nou volum de referință, „Enciclopedia de diplomație”, produs al echipei dumneavoastră de la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I C. Brătianu”.

Dan Dungaciu: În anul 2017, am pus pe mesele cititorilor, prin intermediul aceleiași edituri RAO, prima Enciclopedie de Relații Internaționale scrisă de un colectiv de cercetători români. Era vorba, în esență, de echipa Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI). Întreprinderea noastră, masivă, cel puțin cantitativ – două volume de circa 1400 de pagini – și excelent primită de către public, a fost primul pas într-o tentativă mai amplă. Este vorba despre un proiect vizionar și fundamental al Academiei Române, derulat prin intermediul institutului nostru, de a elabora în premieră, cel puțin după 1989, o serie de enciclopedii fundamentale. Astăzi, în 1918, vede lumina tiparului Enciclopedia de diplomație, iar tot în anul Centenarului Unirii tuturor românilor vom publica, și tot sub egida institutului nostru, primul volum al Enciclopediei gândirii politice românești (1821-1918) și primul volum al Enciclopediei românilor de pretutindeni. Trebuie adăugat la acest proiect și seria de opt volume ale Enciclopediei operelor fundamentale ale filosofiei politice, apărută tot sub titulatura ISPRI. Pregătim, în perspectivă, și o amplă Enciclopedie a fenomenului religios.

Reporter: este un volum inedit în piața cărții din România.

Dan Dungaciu: Enciclopedia de diplomație este prima de acest fel publicată în România după 1989. Este drept că nici în spațiu academic occidental un asemenea exercițiu nu abundă. Și e firesc să fie așa, pentru că domeniul este de graniță, se află undeva la conjuncția relațiilor internaționale cu tehnicitatea practicienilor de fiecare zi, diplomații, cu regulile lor, relativ precise, determinațiile lor teoretico-tactice indicate cu orgoliu profesional în manuale de specialitate.

Dincolo de demersul academic este vorba despre o miză foarte concretă. Diplomația trece printr-o mutație pe care cine nu o înțelege pierde. Lumea nu mai arată la fel, suntem în zorii unei noi ordini mondiale… Astăzi, din păcate sau din fericire, depinde din ce parte privești, lucrurile s-au schimbat. Paradigma „interesului național” revine în forță, de la Washington la Beijing, trecând prin Roma, Viena, Londra, Moscova, Budapest sau Varșovia, iar asta va pune indubitabil presiune – și o face sub ochii noștri! – inclusiv pe demersul diplomatic și pe instituțiile supranaționale, de la UE la ONU!, unde se fac și se desfac jocurile politico-diplomatice. Încă suntem în zorii fenomenului, consecințele complete nu se întrevăd, dar este indiscutabil că asistăm la o profundă schimbare de perspectivă care va lăsa puține domenii neafectate la nivel global.

Mai multe pe: Fumn.eu

(Visited 473 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.