România – putere regională?

România – putere regională?

Rom\nia
Ședința Comună a Guvernelor din România și Republica Moldova

Potrivit site-ului Timp Românesc la 23 martie 2017, Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne, a participat la Piatra Neamț, la Ședința Comună a Guvernelor din România și Republica Moldova. Cu acest prilej, a avut loc și o întrevedere bilaterală cu omologul din Republica Moldova, Alexandru Jizdan, în cadrul căreia a fost evidențiată excelenta cooperare dintre cele două ministere de resort.

În cadrul discuțiilor, ministrul român a reiterat sprijinul pe care România va continua să îl acorde în procesul de reformă în care este angrenat MAI din Republica Moldova. De asemenea, au fostUcraina - Moldova -România stabilite prioritățile perioadei următoare în domeniul afacerilor interne, cu accent pe combaterea criminalității transfrontaliere și a migrației ilegale, cooperarea polițienească, managementul frontierelor, precum și formarea profesională a angajaților din MAI al Rep. Moldova în instituțiile de învățământ ale Ministerul Afacerilor Interne român.

Totodată, au fost abordate chestiuni legate de întărirea conlucrării regionale și realizarea unei întrevederi în format trilateral, împreună cu ministrul Afacerilor Interne ucrainean, Arsen Avakov, inclusiv din perspectiva participării viitoare a autorităților de resort din Ucraina la activitățile de cooperare din cadrul Centrului Comun de Contact de la Galați.

Paşi constanţi şi bine gândiţi?

Din analiza acestor lucruri constatăm că România încearcă să îşi arate influenţa de putere regională ca factor de stabilitate si negociere în zona de est a Europei şi la graniţa Uniunii Europene, greu încercată de influenţa tot mai crâncenă a Rusiei prin războiul hibrid ce se poartă din Est către Vest.

Astfel, România se menţine în poziţia pe care o declara deja de câţiva ani în care doreşte să se afirme ca un element de stabilitate, un stâlp drept al NATO şi în acelaşi timp un ghimpe în coastele Rusiei, în modul ei de a face politică şi de a-şi extinde influenţa în Europa.

Această hotărâre vine la pachet şi cu politicile de sprijinire a minorităţilor din jurul graniţelor României, cu sprijinul important şi continuu oferit statului de la est, Republica Moldova şi la vizitele oficiale în Serbia ale delegaţiilor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, cireaşa de pe tort fiind pregătirea unui exerciţiu militar cu 30000 de soldaţi ai NATO în România.

Putem concluziona că, deşi Europa de Est este timorată de acţiunile din ce în ce mai acide ale Rusiei, România încearcă să îşi păstreze poziţia faţă de interesele regionale, având în spate apartenenţa la Uniunea Europeană şi mai ales apartenenţa la Alianţa Nord – Atlantică.

(Autor: Cosmin Moldoveanu)

(Visited 485 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. MA indoiesc ca exista o suprematie in Est si exista un lider regional declarat avand in vedere ca fiecare tara se confrunta cu o instabilitate fie ea politica fie financiara…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.