Istoricul unui recensământ marca ” R. Moldova „

Istoricul unui recensământ marca ” R. Moldova „

R. Moldova
   Rezultatatele unui recensământ aşteptat de ani de zile in R. Moldova …

        Mâine, 31 martie 2017, la ora 10:00, Biroul Național de Statistică din R. Moldova,  va prezenta rezultatele Recensământului Populației și al Locuințelor 2014. Deși aceste rezultate ar trebui sa fie așteptate cu maxim interes de reprezentanții autoritatilor de pe ambele maluri de Prut (unii pentru a vedea daca mai au pe cine să conducă și ceilalti pentru a vedea dacă acțiunile întreprinse au avut efect pentru afirmarea românească), rezultatele acestui recensământ sunt  considerate grav viciate, de către mai multe ONG-uri din Republica Moldova și de către anumiți specialisti în domeniu.

Bătălie oligarhică şi geopolitică prin recensământ

        Acest recensământ a fost o adevarată bătălie. Rezultatul lui, publicarea sau nepublicarea acestuia putea și probabil mai sunt sanse sa mai poată să stârnească adevărate bătălii în mica republică polarizată între taberele pro sau anti Plahotniuc, pro sau anti Unire, dar mai ales în polii principali Est (Rusia și Uniune Vamală) sau Vest (Unioniști și Uniunea Europeană).R. Moldova

      Tabăra prorusă și grupurile oligarhice doreau întârzierea rezultatelor pentru a ascunde scăderea populației în R. Moldova (lucru pe care l-au și reușit întârziind publicarea rezultatelor chiar  și peste perioada de prelungire legală). Acest lucru le-a oferit posibilitatea de a jongla  cu voturile pentru a falsifica alegerile ce au urmat recensământului.

       Pe planul Est – Vest, lupta se declara în ceea ce privește afirmarea identității cetățenilor de peste Prut.  Astfel tabăra statalistă (mai mult sau mai puțin pro-Rusia în realitate) si cea fățiș prorusă a încercat să tragă pentru ca un procent cât mai mare de cetățeni să se declare “moldoveni”, o “identitate națională” construită în birourile din Moscova, pentru a crea o diferență artificială între românii de pe cele două maluri ale Prutului.

     La polul opus s-au aflat ONG-uri unioniste, care s-au implicat la recensamânt pentru a urmări corectitudinea realizării acestuia. Nu mică le-a fost surpriza cand acestea au descoperit nenumărate nereguli în ceea ce privește modul de culegere a informațiilor, modul de organizare și analiză a acestora. Aceștia au făcut numeroase reclamații în acest sens.

Cireaşa de pe tort…

       Și pentru ca totul să fie pus “pe butuci”, după cum este o vorbă în popor, conducerea BNS a fost schimbată de vreo trei ori în perioada centralizării, contorizării și interpretării informațiilor de la recensământ, cireașa de pe tort fiind deturnarea de fonduri de la BNS și alocarea de fonduri insuficiente de la Guvernele ce s-au perindat în tumultul “politic” al R. Moldova.

       Acum cand vor fi oferite publicului informațiile recensământului stăm și ne gândim în ce măsură să mai credem că rezultatele sunt corecte și nu au fost grav viciate după interesele taberei proruse de la conducerea “statului” R. Moldova, mai ales că în această săptămână au apărut în presa de pe Bâc informații precum că numărul românilor declarați în urma recensămâtului de peste Prut ar fi de doar 7!

Se repetă 2004?

       Pentru autoritățile române acest rezultat (de 7% – daca va fi cel prezentat), clar falsificat (sau viciat – numiți-l cum vreți) nu ar fi o surpriză având în vedere antecedentele cu recensământul din 2004, cand doar 1,9% din cetățenii de peste Prut s-ar fi declarat români(tot printr-un recensământ trucat).

(Autor: Cosmin Moldoveanu)

(Visited 230 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.