Romania cere drepturi pentru minoritatile vlahe din Serbia

Romania cere drepturi pentru minoritatile vlahe din Serbia

by -
7 595

România a condiţionat acordul său pentru candidatura Serbiei la UE de respectarea drepturilor minorităţii române din această ţară, anunţă Ministerul român de Externe.

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declarat, în această seară, pentru EVZ, că statele membre UE au decis, azi, să susţină politic, în continuare, parcursul european al Serbiei şi au recomandat ca la reuniunea Consiliului European, din 1-2 martie, să se acorde acest statut ţării vecine, cu condiţia ca şi Comisia Europeană şi înaltul comisar al OSCE pentru minorităţi să monitorizeze modul în care Serbia respectă drepturile minorităţilor naţionale.

O condiţie pentru ca Serbia să devină candidat la UE este să fie finalizate şi semnate acordurile în acest domeniu, inclusiv Protocolul bilateral pentru minorităţi cu România şi să se urmărească atent modul în care Serbia respectă drepturile minorităţilor, a spus şeful diplomaţiei române.

„Nu este vorba despre o critică, noi încurajăm Belgradul să-şi îmbunătăţească atitudinea statală şi instituţională faţă de minorităţi, pentru că este foarte important ca minoritatea română să aibă dreptul de a-şi asuma identitatea etnică, lingvistică şi religioasă, cu o intervenţie cât mai redusă din partea statului sârb”, a explicat Cristian Diaconescu, adăugând că istoria relaţiei dintre sta şi minorităţi, în Balcani, nu a fost una fericită.

Ministrul a mai spus că România va susţine Serbia, vineri, la Consiliul European, dacă se va semna, până atunci, Protocolul bilateral pe problema minorităţilor, potrivit unei înţelegeri între oficialii celor două state. Documentul ar putea fi semnat de miniştrii de Externe român şi sârb.

Recomandarea miniştrilor de Externe

Miniştrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi, azi, la Bruxelles, au recomandat, după discuţii laborioase, acordarea pentru Serbia a statului de candidat la Uniunea Europeană, fără însă a lua o decizie, din cauza opoziţiei României, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Miniştrii de Externe „recomandă acordarea statutului de candidat Serbiei şi aşteaptă cu nerăbdare decizia care va fi luată de Consiliul European” privind acordarea sau nu a acestui statut, se afirmă într-un comunicat oficial.

România a refuzat, în mod neaşteptat, să semneze acordul prin care se acorda Serbiei statutul de candidat la UE, în timpul discuţiilor cerând mai multe garanţii pentru protecţia drepturilor minorităţilor, comentează agenţiile internaţionale de presă.

Sprijin condiţionat

Presa sârbă anunţa, vinerea trecurtă, citând surse diplomatice de la Bucureşti, că acordarea statutului de candidat la UE al Serbiei va fi blocată de România, care „este hotărâtă să se opună dacă nu sunt efectuaţi paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii vlahe din această ţară”. Postul sârb de radio B92 comenta că “ar fi un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la Uniunea Europeană (UE)”.

EVZ.ro

(Visited 76 times, 1 visits today)

7 COMMENTS

 1. De ce facem jocul sarbilor, folosind termenul de „vlah”? Nu exista asa ceva. Exista doar romani!

 2. O masura si o decizie de bun augur,luata de Ministru Roman de externe,privind minoritatea vlaha din Serbia,care in ultimii ani nu au beneficiat de drepturi minoritare,Statul Sirb ignorindu-le prezenta in zona!

 3. @STALIN
  Pt vizitele la Jerusalem se vor gasi intotdeauna bani,iar pt preotii care vor sa ramana neclintiti in dreapta credinta stramoseasca, se vor mai face angajari in politie….daca m-ai inteles…
  La noi pana-n varful Mitropoliei ,sunt plantati militieni(ca pe vremuri),pt a pazi „prea fericirea” din deal,comparativ cu cea calcata in picioare strabuna din vale…care se vrea rostogolita la vale.
  Din pacate ,romanii la ei in tara nu sunt respectati de cei prea fericiti, de cei prea comunisti,de cei prea rusificati,de cei prea maghiarizati,…practic ,de cei prea golaniti si ordinariti….nu au timp pt traiul poporului si mai ales pt intarirea Ortodoxiei si insuflarea ei in conduita TINERILOR,asa cum stramosii ne-au pastrat-o.
  Cat despre romanii uitati pe-afara, s-au acei romani sechestrati prin porturi indepartate in lume,ce sa mai zicem?!…cum sa mai fim respectati in lume?
  Doamne Ajuta,sa auzim si de bine!!!

 4. Nu are Biserica Ortodoxa Romana bani??? Se constrieste o catredala de milioane de euro, sedii de lux si cite doua biserici una linga alta , dupa care urmeaza o gramada de vizite la Athos, Ierusalim……………..si nu au bani sa plateasca doi popi….

 5. Ascultați o melodie frumoasă a românilor din Serbia.

  La noĭ, rumâń dîn Sârbiĭe – Staniša Paunović

  http://www.youtube.com/watch?v=9Y2v_qaKFEo

  La noĭ, rumâń dîn Sârbiĭe
  (Kod nas, Vlaha Srbije)

  Staniša Paunović

  La noĭ, rumâń dîn Sârbiĭe
  Toţ să duc pră vesăliĭe.
  Vesăliĭa când să faśe,
  Atunś s-astrâng mulće saće.

  Źoac-aĭ ćińerĭ ş-aĭ bătrâń
  Aşa-ĭ vĭaţa la rumâń.

  Noĭ şćim mult să lucrăm
  La lucru nu ńe păstrăm.
  Când vrĭem să ńe vĭesăľim
  Niś la lucru nu ginđim.

  Źoac-aĭ ćińerĭ ş-aĭ bătrâń
  Aşa-ĭ vĭaţa la rumâń.

  Nu ĭe rumân s-nu voĭască
  Şî vro daĭcă să-l ĭubască.
  Dar rumâna şî ĭa şćiĭe
  Să trĭacă şî la comşîĭe.

  Źoac-aĭ ćińerĭ ş-aĭ bătrâń
  Aşa-ĭ vĭaţa la rumâń.

  Aşa vĭaţă ca-n Sârbiĭe
  L-altă lumĭe să măĭ fiĭe.
  Care-n aĭa nu vrĭa să crĭadă
  Las-să vină, las-să vadă.

  Źoac-aĭ ćińerĭ ş-aĭ bătrâń
  Aşa-ĭ vĭaţa la rumâń.

  **************************
  La noi, rumâni din Sârbie

  La noi, rumâni din Sârbie
  Toţi se duc la veselie.
  Veselia când se face,
  Atunci s-astrâng multe sate.

  Joacă cei tineri şi cei bătrâni
  Aşa-i viaţa la rumâni.

  Noi ştim mult să lucrăm
  La lucru nu ne păstrăm.
  Când vrem să ne veselim
  Nici la lucru nu gândim.

  Joacă cei tineri şi cei bătrâni
  Aşa-i viaţa la rumâni.

  Nu e rumân s-nu voiască
  Şi vreo daică să-l iubească.
  Dar rumânca şi ea ştie
  Să treacă şi la vecin.

  Joacă cei tineri şi cei bătrâni
  Aşa-i viaţa la rumâni.

  Aşa viaţă ca-n Sârbie
  L-altă lume să maĭ fie.
  Care-n aia nu vea să creadă
  Las-să vină, las-să vadă.

  Joacă cei tineri şi cei bătrâni
  Aşa-i viaţa la rumâni.

 6. Preotul Boian cere sprijinul Statului Român

  http://www.ziuadevest.ro/actualitate/567-preotul-boian-cere-sprijinul-statului-roman.html

  Bojan Aleksandrović

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Bojan_Aleksandrovi%C4%87

  Bojan Alexandrovič (alternativ: Boian Alexandrovici sau Boian Alexandru) este un preot român ortodox din estul Serbiei (Timoc), paroh de Malainița și Remesiana, precum și protopop al Protopiatului Dacia Ripensis (fiind hirotonit de episcopul român Daniil de la Vârșeț) cu sediul la Negotin.

  S-a născut în 1977 la Negotin, unde și-a petrecut copilăria. Ambii săi părinți sunt români timoceni originari din satul Malainița, situat la câțiva kilometri nord-vest de Negotin. Actualmente, Bojan Alexandrovič locuiește în Malainița, unde

  slujește în prima biserică ortodoxă în care limba liturgică este româna. Deocamdată doar în Iasicuva (sârb. Jasikovo), în Bigrenița (sârb.: Bigrenica) și Samarinovăț (sârb: Samarinovac) s-au mai ridicat astfel de biserici (sau se află în construcție). La Malainița este plănuită ridicare unei biserici mai mari, biserica actuală urmând să fie transformată în mănăstire.

  În 2003, Boian Alexandrovici a ridicat la Mălăinița din fonduri proprii, pe un teren aflat în proprietatea sa, prima biserică ortodoxă română din Serbia de răsărit. Urmează un conflict îndelungat cu autoritățile sârbe, care cereau demolarea lăcașului, invocând ilegalitatea acestei construcții. Un oponent vehement a lui Alexandrovic este și Biserica Ortodoxă Sârbă care se teme să-și piardă influența în acest colț al Serbiei. Scandalul a ajuns să fie comentat în presa internațională. În aprilie 2005, incidentul a fost discutat și la adunarea Consiliului Europei.

  La sfârșitul anului 2006, ipodiaconul Boian Alecsandrovic, a fost condamnat la două luni de inchisoare, cu suspendare.

 7. SCANDAL ÎN SERBIA: „Vlahii nu sunt români”

  http://ro.news.yahoo.com/scandal-%C3%AEn-serbia-vlahii-nu-sunt-rom%C3%A2ni-040325100.html

  Îmi pare foarte rau ca sunt atatea cozi de topor infiltrate printre noi.

  Daca românii ar fi uniti nu si-ar mai permite sârbii să iși bată joc de ei, dar iată că sunt aproape jumatate dintre români care se declara vlahi… Incredibil!

  De aia sunt deznaționalizați la greu românii din Timoc, pentru că mulți dintre ei in loc să se unească cu frații lor pentru a-și salva limba și neamul, se iau după propaganda sârbească și se declară vlahi, nu români!

  Cum să fie două facțiuni care se ceartă între ele???? VLAHII ȘI ROMÂNII!!!! Suntem același popor român! Cred că râd sârbii de se prăpădesc atunci când îi văd pe fraierii de români că fac așa.

  Sunt convins ca „vlahii” il considera trădător pe eroul preot Boian, român Timocean, cel care a construit de curând biserica românească…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.