Partizanii libertaţii. Toma Arnauţoiu

Partizanii libertaţii. Toma Arnauţoiu

by -
5 585

Reportaj document realizat de TVR.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FhUmPBLb_tk&feature=related]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KCagTpnn3I0&feature=related]

Toma Arnăuţoiu, locotenent, (n. 14 februarie 1921, Nucşoara, judeţul Muscel, în prezent judeţul Argeş – d. 19 iulie 1959, Jilava) a fost liderul grupului de rezistenţă anti-comunistă armată de la Nucşoara, numit şi „Haiducii Muscelului„, format în 1949 împreună cu col. Gheorghe Arsenescu. Grupul a fost sprijinit activ de mai bine de 100 de persoane, printre care Elisabeta Rizea. Mulţi dintre ei au fost arestaţi şi torturaţi de autorităţile comuniste. A fost executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.

În anul 1942 a fost admis la Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie „Regele Ferdinand I”, iar un an mai târziu este detaşat stagiar la Regimentul de Gardă Călare (cu gradul de elev sergent). La 15 aprilie 1944 este avansat la gradul de sublocotenent şi absolvă Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie, clasându-se al patrulea în promoţia sa. În septembrie 1944 a fost trimis pe front în razboiul contra Germaniei naziste. La 1 noiembrie 1944 a fost decorat cu Ordinul „Coroana României”, cl. a-V-a, cu spade şi cu panglică de Virtute Militară şi Frunze de Stejar (conform O.Z. nr.244/1944). La 26 decembrie 1944 a fost rănit în luptele din Ungaria. După trei luni de spitalizare revine în activitatea militară la Cercul Teritorial Gorj şi apoi la Regimentul 5 Roşiori. La 20 iunie 1946 este mutat la Regimentul de Gardă Călare, iar la 11 august 1946 este trecut din oficiu în cadrul disponibil.

La 6 august 1947 este avansat la gradul de locotenent.

La data de 9 august 1947 este trecut în rezervă, conform I.D. nr.1652/07.

În anul 1949, împreună cu col. Gheorghe Arsenescu organizează grupul de rezistenţă anti-comunistă de la Nucşoara, jud. Muscel (în prezent jud. Argeş). Grupul a avut iniţial 16 membri, dintre care patru femei. La scurtă vreme, pentru a se putea ascunde şi deplasa mai uşor, dar şi din cauza unor neînţelegeri grupul s-a scindat. O parte din partizani au fost arestaţi sau au murit în confruntările cu trupele de securitate.

Ultimii rămaşi sub comanda lui Toma Arnăuţoiu au rezistat timp de nouă ierni schimbînd frecvent adăposturile, fiind aprovizionaţi cu strictul necesar de către săteni, sau rechiziţionînd alimente de la stîne, exploatări forestiere sau cabane.

În cele din urmă, Securitatea racolează un apropiat al grupului şi ca urmare, la 20 mai 1958, Toma Arnăuţoiu şi fratele său Petre sunt capturaţi. Vor fi anchetaţi la Piteşti timp de un an, ca de altfel şi Maria Plop, arestată împreună cu fiica ei şi a lui Toma Arnăuţoiu, în vârsta de doi ani.

Toma Arnăuţoiu, Petre Arnăuţoiu şi alţi 14 oameni care i-au ajutat în timpul anilor de prigoană au fost condamnaţi la moarte de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a şi executaţi în noaptea de 18 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.

(Visited 145 times, 1 visits today)

5 COMMENTS

  1. toti care au murit in primul rand datorita batjocoritorilor care bineinteles sunt si tradatori care radeau cu gura pana la urechi si rad si acum ,dece ?sa-i intrebati ce mananca si cum o duc ,si aflati multe ,ei populeaza romania,dar este si greseala celor care au organizat rezistenta,caci n-au folosit bine experienta de pe front,daca ar fi folosit-o si ei si armata germana,n-ar fi ajuns in starea de umilinta pe care o stim ,si rusii si americanii n-ar fi castigat razboiul,atat de simplu cum vedem si nu le-a folosit aceasta victorie ,o vedem acum clar daca o vedem , deci acestia au fost crunt pacaliti adica cei din rezistenta

  2. atunci hai sal ridicam in slavi pe basescu ….. :))) … popor prost singura noastra scapare este ca romania sa devina din nou regat … eu unu nu mor de foame dar ma gandesc la milioanele de roamani care nu au ce pune seara p masa

  3. Au cazut prin blestemata tradare. Sa fie de-a pururi blestemati tradatorii. Toate jigodiile si cozile de topor s-au propulsat prin tradare si josnicie. De aia suntem condusi si acum de urmasii lor crescuti la fel, poate chiar de ei insisi (ca Ion Iliescu, Mircea Geoana-fiu de securist ordinar; Petre Roman, fiul lui Walter Roman mare criminal securist si altii ce au murit: Brucan, Voican Voiculescu etc).
    Blestemat sa fie comunismul cat va mai fi lumea[

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.