Ordinul de zi no. 56 din 5 august 1919

Ordinul de zi no. 56 din 5 august 1919

by -
0 599

Bravi ostasi ai Comandamentului trupelor din Transilvania,
Acum cateva zile, va gaseati pasnici pe malul stang al Tisei, formand cu piepturile voastre zid de aparare pentru suflarea romaneasca de dincoace de Tisa.
In dimineata zilei de 20 iulie, dusmanul nelegiuit, care tulbura linistea inimei Europei, v-a atacat in mod furios.
Vrajmasul, mare in numar si mijloace, a trecut pe stanga Tisei, si, ametit de izbanda impingerii perdelii noastre de acoperire, a inainta ca o vijelie spre rasarit, in primele zilea ale bataliei, atras fiind de frumusetea si bogatia Ardealului, aceasta podoaba a neamului romanesc.
Cel de Sus insa, care imparte dreptatea si vegheaza la infaptuirea sfintei noastre nazuinti, a facut ca bucuria inamicului sa fie vremelnica; in adevar, sosind momentul intrarii in lupta a grosului trupelor noastre, dusmanul a fost aruncat peste cap, dincolo de Tisa, cu mari pierderi in oameni si material de razboi.
De asta data insa, punerea Tisei intre noi si vrajmas nu mai era destul. Inamicul, care ne atacase in mod indraznet, trebuia ingenunchiat, zdrobit in asa masura ca sa se poata dobandi in mod sigur linistea noastra si a intregului apus.
Sprijinit pe voi, bravi ostasi ai Comandamentului trupelor din Transilvania, Inaltul comandament a hotarat trecerea pe dreapta Tisei si continuarea operatiunilor pana la sfarsit; dar, dincolo de Tisa, inamicul care simtise barbatia loviturii noastre, n-a mai fost in stare sa opuna nici o rezistenta si, diviziile lui dezorganizate in urma bataliei din stanga Tisei, au fost capturate una cate una.
Astfel, in curs de 16 zile numai, inamicul a fost cu desavarsire distrus, iar in ziua de 4 august, orele 18, trupele noastre au ocupat Budapesta, ducand cu ele linistea tuturor cetatenilor pasnici ai Ungariei si prin aceasta risipirea norilor din centrul Europei.
Faptul stralucit de arme savarsit de voi, va ramane pe vecie in cartea Neamului si in Istoria omenirii; deci, va puteti mandri de roadele ostenelilor voastre, si cand va veti inapoia la vetrele voastre, puteti spune tuturor, cu seninatate, ca v-ati facut pe deplin datoria fata de neam, tara si MM. LL, care, in momentele grele ale bataliei, au venit in mijlocul nostru si a urmarit de aproape bravura voastra.
Sunt nespus de mandru ca v-am comandat; si adanc recunoscator tuturor pentru inima ce-ati pus in infaptuirea izbandei, va multumesc la fiecare in parte si va zic:
Sanatatea si totdeauna voie buna, bravi ostasi ai Comandamentului trupelor din Transilvania.
Comandantul trupelor din Transilvania
General Mardarescu.

(Visited 158 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.