Maghiarizarea numelor

Maghiarizarea numelor

by -
8 863

Primele maghiarizari ale numelor au avut loc între 1848 si 1849, când aproape 700 de persoane si-au schimbat numele. În 1862, altor 550 de persoane le sunt maghiarizate numele, cinci ani mai târziu numarul acestora ajungând la o mie. Numirea în 1867 a unui nou ministru responsabil cu maghiarizarea avea sa accentueze procesul. Sub presiunea autoritatilor, la fiecare jumatate de an se întocmesc liste pentru schimbarile de nume, pe regiuni si provincii, lucru ce avea sa duca la maghiarizarea a înca 2700 de persoane între 1867 si 1880.

Rezultatele nu erau însa pe masura pretentiilor iredentiste ale societatii de maghiarizare. Prin urmare, în 1898, revizionismul maghiar comanda raspândirea în masa a unui îndrumar intitulat “Cum sa maghiarizam numele de familie”. Autor era chiar presedintele Societatii de maghiarizare a numelui, Telkes Simon, pentru care “asa cum prin botez crestinul devine membru al comunitatii crestine, tot asa, prin maghiarizarea numelui de familie, prin botez national, cel cu nume strain este primit în societatea maghiara, în rândurile adevaratilor fii ai natiunii”. Astfel, promotorul maleficei lucrari prevedea mai multe metode de maghiarizare rapida si eficienta a numelor de familie. În primul rând, maghiarizarea prin preluarea numelui asezarii din care provenea supusul imperial si adaugarea terminatiei “i” (Aradi, Erdi, Lendvai etc). Pentru aceia care nu ajungeau prin adaugarea sufixului de maghiarizare la un nume cu o rezonanta ungureasca credibila se recomanda traducerea denumirilor meseriilor si preluarea acestora (Acs-Dulgheru, Dobos-Tobosaru, Festo-Boiangiu, Lakatos-Lacatusul, Pap-Preotu, Kantor-Dascalu, Zaszlos-Stegaru, Tiszt-Ofiterul), iar cei ce voiau sa pastreze amintirea nationalitatii stramosilor puteau folosi numele de Najos (Bavarez), Bolgar (Bulgaru), Gorog (Grecul). Pentru români era rezervat apelativul Olah, autorul inventând si numele de Kun, ca aplicare pentru neamul “asezat între Dunare si Tisa”. Pe de alta parte, se sugera ca substantivelor sa le fie adaugate sufixele s, as, es, ös, iar verbelor ó, ö. Nu se agrea în schimb terminatia “y” motivul reprezentându-l posibila confuzie dintre numele nou maghiarizate si cele vechi, mai ales de vita nobila (identificate prin terminatiile “y” sau “i”). Pentru a grabi maghiarizarea, cererile de schimbare a numelor nu mai trebuiau însotite de o anumita fundamentare ori de certificatele de cetatenie, autoritatile maghiare considerând ca “maghiarizarea numelui nu necesita justificari”.

Eficienta prin tenacitate

În urma acestor actiuni, fenomenul de maghiarizare a numelor a luat rapid proportii. Peste 300 de schimbari de nume în 1880, 1300 un an mai târziu si mai bine de 14 000 în deceniul care a urmat. Totusi, la sarbatoarea mileniului din 1896, Societatea de Maghiarizare a Numelor a considerat rezultatele ca nesatisfacatoare, fiind expediate într-un ritm frenetic noi metodologii si propuneri de nume tuturor acelora care prin pozitia lor puteau contribui la aplicarea deciziilor (directori de scoli, ziare si reviste, societati financiare si industriale, dar si arhive). Apelurile avea sa fie trimise si episcopilor greco-catolici, reformati, catolici, unitarieni si lojelor masonice, în manifeste mentionându-se ca: “nefacând parte din rândul marilor natiuni si, din cauza teritoriului, neputând sa mai creasca în mijlocul lor, Ungaria îsi urmeaza instinctul în timp si cauta sa înhate toate mijloacele legale si curate prin care se usureaza contopirea – în mica patrie – a tuturor fiilor sai, alcatuind o unica si mare familie. Cursul contopirii a pornit fara zgomot, din fericire, si devine tot mai simplu. Împrejurarile sunt favorabile, dar timpul nu asteapta. Trebuie sa stam la pânda, sa nu ramânem de caruta, dar mai ales sa nu scapam vrabia din mâna”.

Cartea secreta a guvernului

În 1907, la Budapesta apare sub egida Tipografiei Regale Maghiare de Stat lucrarea “Românii din Ungaria”. Un volum de lucru confidential al guvernului maghiar, în cele o mie de pagini fiind inserate masuri dure vizând reducerea la tacere a tuturor miscarilor care, promovând ideea ca Austro-Ungaria nu mai putea exista într-o forma imperiala, militau pentru aparitia în cadrul unei confederatii de state nationale a Transilvaniei Românesti. Desigur, editarea lucrarii este si astazi negata de Guvernul de la Budapesta. Peste timp, însa, s-au pastrat cel putin doua exemplare, unul aflat în pastrarea bibliotecii Universitare din Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea arhivat în fondul secret al Academiei Române din Bucuresti. În fundamentarea lucrarii, autorul, (în principal Anton Huszar, translator în Ministerul de Interne ungar, dar în spatele caruia se aflau ideile contelui Andrassy, la acea vreme ministru de interne), amintea ca, în anii 1905-1906, “românii din Ungaria (de fapt, din zona cotropita a Transilvaniei-n.r.) au manifestat în mod demonstrativ în contra caracterului national unitar al statului ungar, cautând sa-l transforme într-un stat organizat pe baze federaliste”. În acest scop, principalele institutii ale neamului românesc (biserica, scoala, finantele) au fost transformate în “factori de lupta si de instigare în contra statului maghiar, a natiunii maghiare si a limbii maghiare”. Directiile de lupta împotriva românismului propuse de Anton Huszar se refereau la distrugerea unitatii demografice a românilor ardeleni, maghiarizarea Bisericii greco-catolice române, desfiintarea autonomiei Bisericii Ortodoxe Române, maghiarizarea învatamântului, interzicerea culturii românesti în Transilvania, desfiintarea presei românesti si a organizatiilor politice a ardelenilor, precum si împiedicarea accesului românilor la institutiile financiare. Cea mai mare problema a revizionistilor se lega de repartizarea naturala a românilor în judetele Transilvaniei, iar cum în cele 12 judete majoritatea absoluta era româneasca, Huszar sublinia ca se impunea “o noua ordonare a judetelor si a cercurilor electorale românesti pentru ca ele sa asigure punctul de vedere unguresc”. Lucru care s-a realizat, între 1907 si 1918, Ardealul fiind colonizat cu maghiari, românii ardeleni fiind trans-colonizati în mai multe regiuni maghiare. În acelasi timp, considerând ca Biserica greco-catolica se îndepartase de catolicism si intrase în curentele de politica ultra-româneasca, revizionistii demarau si procesul de maghiarizare a acesteia.

Încercari de sfarâmare a identitatii nationale

Concomitent cu maghiarizarea Bisericii greco-catolice, era vizata si desfiintarea autonomiei Bisericii Ortodoxe Române, motivatia lui Huszar fiind aceea ca trebuia “sa dispara odata aceasta cangrena politica, care roade trupul natiunii maghiare si al tarii”. Pentru aceasta, trebuia limitat accesul tinerilor la învatamântul teologic, prin stergerea de pe listele de bursieri a acelora care “au dat dovezi de sentimente în contra statului si a natiunii maghiare”, iar în seminariile teologice trebuiau numiti ca directori si profesorii “doar persoanelor care în cursul studiilor universitare au audiat timp de cel putin patru semestre limba si literatura maghiara si au colocvat din aceste materii în fiecare semestru”. În plus, se interziceau reuniunile învatatorilor ortodocsi, manualele folosite în seminarii trebuiau si ele avizate de autoritatile maghiare. Din atentia revizionistilor nu scapau nici scolile. Astfel, tinând cont de faptul ca limba româna era cea mai puternica arma a românilor împotriva maghiarizarii, autorul propunea ca în scolile secundare românesti limba de predare sa fie maghiara, iar limba româna sa devina doar obiect obligatoriu de învatamânt. La rândul lor, societatile de lectura de la liceele românesti, erau obligate sa-si tina sedintele în mod alternativ, într-o saptamâna în maghiara, în alta în româna. Din repertoriile corurilor si orchestrelor liceelor românesti trebuiau eliminate textele nationaliste, iar primirea elevilor din România trebuia îngreunata.

Fara hrana spirituala, fara suport financiar

În lucrare se insista si asupra necesitatii interzicerii culturii românesti în Ardeal, în primul rând prin împiedicarea activitatii Societatii ASTRA. Totodata, se preciza ca statul maghiar sa îngreuneze aparitia gazetelor politice românesti, prin crearea de dificultati financiare, dar si prin anularea carnetelor gratuite pe calea ferata pentru ziaristi, pentru a limita deplasarea acestora, ori, în cazul elementelor recalcitrante, prin condamnarea la temnita ordinara (prin tratarea articolelor drept calomnii de presa).
Lucrarea secreta a guvernului ungar se referea si la “necesitatea distrugerii românilor pe teren economico-financiar”, bancile fiind considerate mecanismul principal al miscarilor nationale. Trebuiau îngreunate activitatile bancilor românesti existente si împiedicarea aparitiei altora noi. Ministerul Comertului trebuia sa verifice regulamentele de functionare ale bancilor românesti si sa stearga eventualele prevederi care nu permiteau ungurilor sa obtina actiuni la acestea. Profesorilor si învatatorilor români li se interzicea sa faca parte din consiliile de administratie, iar bancilor austriece (care le rescontau pe cele românesti) li se sugera sa-si retraga acest sprijin. Pentru a face imposibila aparitia unor noi banci, se propunea ca, la înfiintare, acestora sa le fie cerute capitaluri sociale initiale mult mai mari decât în mod normal, iar în zonele locuite de români se sugera înfiintarea de banci populare judetene maghiare. Sustinute de guvernul maghiar si ale caror împrumuturi se acordau fara dobânda. Desigur, nu românilor, aceste cooperative de credit fiind destinate cetatenilor maghiari existenti sau care urmau sa fie colonizati în regiunile respective.

de Cezar A. Mihalache

Sursa http://www.ziarulnatiunea.ro

(Visited 400 times, 1 visits today)

8 COMMENTS

  1. @STEFAN -Istoria UNGURILOR a fost si este cosmetizata dupa propriile lor comoditati.Asa ca n-o sa-mi „conturez” cultura si mai ales bunul simt uitandu-ma in cartile de istorie ale ungurilor.Sa fim seriosi. Cu astfel de romani, tiganii NU SE VOR INTEGRA NICIODATA.M-am simtit integrat si aici pe FN datorita acelor romani adevarati cu bun simt si dragoste pt ADEVAR ORTODOX STRABUN ,considerandu-ma norocos si datorita discutiilor constrctive pt tara noastra.Da, tara mea se cheama Romania si o respect ,indiferent cate probleme mi-au produs anumiti romani in trecut intarindu-ma totodata.Aici ca si in alta parte se discuta constructiv pt tara pt neam pt noi toti,mai ales pt ortodoxia care este mai lovita ca niciodata din toate partile.Dar ce pot sa-ti fac daca pt tine culoarea rasei mele este mai importanta decat dusmanii reali ai Romaniei?! Lumea in care traim si guvernul care pretinde ca ne face sa „traim bine” are nevoie de persoane provocatoare ca tine ,pt a dezbina ,facilitand adevaratele pericole ce tin de viitorul REAL al Romaniei.Dar cum sa faci curatenie,cand insasi mizeria pretinde de a fi in curatenie ??? Depinde cu ce ochi acea curatenie este vazuta,dar tare imi lasa impresia ca in cazul tau ,NU EXISTA OCHI MAI ORBI SI MAI MURDARI ,DACAT CEI CE NU VOR SA VADA ADEVARATA CURATENIE.Crede-ma ca pe multi di FN in trecut am reusit sa-i fac sa-mi fie prieteni, chiar daca unii m-au jignit,dar nu asta a fost important ,ci a avea o discutie reala ,sensibila ,binevoitoare ,constructiva ,decat sa ne etalam apucaturile hunice ,pierzand timp pretios si spatiu la FN.

  2. DA! SUNT TIGAN SI MA MANDRESC, ATATA TIMP CAT IMI IUBESC LOCUL IN CARE M-AM NASCUT INVATAT SI BOTEZAT si nu imi este rusine pt ca am facut cinste etniei mele prin comportament si cinste Romaniei comparativ cu muuulti romani cu care imi este scarba sa ma expun . I-am facut pe multi straini sa se uite la Romania cu alti ochi fata de multi romani (poate ca tine)care prefera sa afle decat sa-nvete.Sa sti ca fac cu mult mai multa cinste Romaniei decat ca muuuulti stefani ca tine. Dupa cum vorbesti ,NU APARTII NEAMULUI ROMANESC ORTODOX.Prin botez toti sunt egali in fata lui Dumnezeu si tocmai pt asta, tu si toti cei ca tine NU vor avea ochi pt tot ceea ce tine de bun simt.Ungurii nu sunt urmasii hunilor ,dar apucaturile lor DAAAA! ,ceea ce este cu mult mai grav. Asa cum unii romani sau tigani sau evrei sau francezi sau chinezi etc nu au nimic de-a face cu ortodoxia.Comportamentul si curatenia sufleteasca prin fapte ORTODOXE din invataturi ortodoxe ma separa de cei frustrati si incopetenti deci fara Dumnezeu.Trebuia ca acest exemplu sa-l dau tocmai aici la FN si asta „datorita” tie .Iti spun sincer ca ma pot cobori si la nivelul tau,(mai ales ca pare o amenintare din partea ta) dar te asigur ca n-ai vrea sa.mi cunosti si partea fffffff neagra tiganeasca din care fac parte cu multa mandrie ,mai ales cand e vorba de niste unii care se baga in discutie ca musca in c-r. Pot sa stau de vorba cu multi oameni scoliti la greu,aratand totodata si respect ,dar sa sti ca ma pot face inteles ffff clar atata timp cat interlocutorul prezinta pericol intelectual si chiar social.Noi tiganii avem mai multe culori ,etaland fiecare culoare pt fiecare „intrus”,fie el si virtual.Te regasesti? N-am dat importanta la ce-ai scris pt ca NU S-A INTELES NIMIC.Esti confuz si mai imprastii si la altii.Sari din decor pt ca pe aici pana la tine s-au discutat lucruri serioase .Al cui neam apartii???Esti limitat si tocmai de aceea ti se pare ca atunci cand un tigan vorbeste frumos de tara in care s-a nascut mintea ta da rateuri ,iar cand simti asta ne pui sa „tastam”.Mai bine TESTEAZA-TI apucaturile , pt a-ti partzi mintea in alta parte . Aici este un site educat,cu bun simt, nu pt cei care au „bunul simt”si scoala mai scurta decat vacanta multora din acest site.Te-am bagat eu in seama? ce-ai ?Da, suntem un popor al naibi de inconfundabil,mai ales cand n-i se pun in carca multe ordinarii tipice rasiale pt a masca mizeria din mintile tipice celor ca TINE.Cinste noua ca reusim sa supravietuim vis-a-vis de niste unii ca tine si nu ne lasam „confundati” si asta datorita voua celor ca tine.P.S. N-ai tara ,n-ai educatie,n-ai nimic,comparativ cu mine care am reusit sa-mi fac prieteni chiar romani educati si cu mult bun simt. Ti-as propune sa te duci sa te speli in Balaton dar tar cred ca nici acolo nu ai loc.Iti spun eu ca pamna la urma te-ai confunda ffff bine printre ei,pt ca n-ai tara si educatie.Sari din decor!

  3. @Stefan,iti scriu eu citeva nume Romanesti,regionalisme:Patru,in Maramures,Petrica in Moldova,Petru in Banat!,nu mai vorbesc nume de Fam.cu trimitere directa la regiune:Ardeleanu,Morosanu,Moldoveanu,Olteanu,Bistriteanu,Basarbeanu,Munteanu,Oseanu,e.t.c.!

  4. @Stefan,pseudonim,am tastat asa cum mi-ai recomandat,acum si de mai multe ori in trecut,acest lucru nu schimba cu nimic miezul comentariului meu anterior! Daca ai ceva de reprosat sau de adaugat la comentariul meu,treci direct la subiect,fara a ma mai trimite pe alte Site! Si dorinta ta de al cunoaste pe fratele Gipsy,personal,suna a amenintare!In acest caz,te avertizez ca la F.N.,excesele de zel cu conotatii rasiste,nu sint permise mai ales ca se refera la un concetatean de-al nostru si la un vechi cititor crestin ortodox si comentator fidel al F.N. Crestinii sint toleranti intre ei,iar culoarea unora si a altora nu schimba cu nimic misiunea noastra de cititori si comentatori!Compri,prietene? Atunci,sa auzim numai de bine!

  5. Pictor Sarion dragutule.Tasteaza cu buricul degetului sintagma Iorga si Ceangaii.Dupa care citeste cu capul nu cu devla si mai scrie un comentariu.
    Gipsy mult iubitule esti chiar….gipsy rom tzigan sau…..roman?In primul rind ungurii nu sint urmasii hunilor.Asta scrie si in istoria lor oficiala aia de la iscoala.Si acum te rog din tot sufletul sa scrii citeva nume strict de origine tziganeasca roma gipsi etc.Dupa care scrie citeva nume specifice zonelor geografice ale Romaniei,respectiv Moldova Ardeal Oltenia Dobrogea Banat Crisana Maramures Partium.Voi sunteti un popor inconfundabil si ar trebui sa purtati nume inconfundabile,specifice etniei.Si acum tot pe principiu zonelor geografice tasteaza cultele religioase ale tziganilor gipsilor romilor de care apartin.Te-o luat gura pi dinainte si te-ai pus rau cu toti cosangenii tai care sint de alta religie ca a ta.Tu ai optat pentru lins.Treaba ta dar iti aduc aminte ca bunicii tai au facut o excursie prin tinuturile Bugului.Si nu cred ca ghizii lor au fost unguri sau ma rog huni.Si roaga-i pe supravietuitori sa-ti spuna ce au zis la intoarcere.Iti spun eu :Din cinci mii ca florile am ajuns trei sute ca ciorile.Si e vorba doar de un lot.In incheiere tare as vrea sa te cunosc personal….rimlinule.

  6. Suntem singura tara din blocul ex comunist care nu am impus s-au modificat numele locuitorilor minoritari ,respectiv din Transilvania si NU LE-AM OCUPAT BISERICILE LOR (goale) asa cum o face vaicanul catolic jidanesc cu bisericile NOASTRE ORTODOXE STRABUNE. Celelalte tari ca Bulgaria,nu mai vorbesc de Rusia(URSS)care au mutilat nume romanesti „sovietizandu-le”.Bulgarii luasera „reteta” de la „fratii” lor rusi de a impune acelor minoritati (romani ,turci ,greci,tigani)prin constrangere de a schimba numele cu terminatii slave.La noi eu ca tigan ,noi tiganii NU AM AVUT DE TRAS IN PRIVINTA ASTA DE A SCHIMBA SAU MODIFICA NUMELE.Din contra , o anumita categorie de tigani si-au pocit numele singuri ,cum au vrut,dar subiectul discutiei este fffff serios si nu as vrea sa va dau exemple de nume, pt ca ati rade in hohote pana la urmatorul subiect.Asta ma supara ,Romania a dat liber la toate fanteziile minoritatilor in toate ramurile lasand sa se depaseasca bunul simt in detrimentul culturii fiind mereu vizibil acest impas chiar si prin mass-media, ceea ce este ffff grav.In cazul tiganilor cu faimoasele manele care sunt nocive culturii si bunului simt, va spun ca maneaua nu este tiganeasca ,a fost produsa special pt a specula acea categorie de oameni care accepta orice surogate pt a-si cimenta „cultura”. Aici ma refer cam la toate categoriile de oameni indiferent de bransa in care profeseaza ,daca se poate spune asa….Ma doare sa vad ,sa constat si sa aud …ca acei romani din Transilvania trebuie sa-si schimbe numele.E de neiertat ceea ce fac nedomesticitii aia de huni parveniti in TRANSILVANIA DIN TOTDEAUNA ROMANEASCA ,sub privirile imputite ale strainilor de neam ai guvernului iliescu, tapu ,basssssescu si gasca.Asa se intampla cand le facilitezi ani si ani de zile toate actiunile lor si pornirile lor ,contra Romaniei.Politia si cei de la primariile respective ,sunt si ei unguri???Familiile lor accepta asa ceva??? Asa se intampla cand dai liber la toate lichelele .Tare mult imi doresc ca aceste randuri sa nu le citeasca vreun hun , pt a nu-i da posibilitatea de a mai rade de romani prin tradatorii Romaniei. Trebuia rusii sa-i calce in picioare pe hunozaurii astia cand erau peste ei pe timpul comunismului ,asa cum au facut-o cu romanii din Moldova. Ungurii trebuiau conditionati inca de pe vremea lui Ceausescu pana la expulzarea lor in mijlocul Balatonului,singurul „lighean” in care sa-si spele caracterul si seile cailor cu care s-au parztit in Europa. NICIODATA NU E PREA TARZIU CAND ESTE VORBA DE CURATIA ROMANIEI DE TRADATORI,DUSMANI SI LASI .As incepe cu guvernul si cu starpirea celor de dupa 89,pana azi . DOAMNE AJUTA-I PE ROMANI SI PE CEI CE SUFERA CU EA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! AMIN !!!

  7. Maghiarizarea,cetatenilor Romani are loc si in zilele noastre,chiar in mijlocul Moldovei in Jud. Iasi,cu cetatenii Romani numiti Ciangai,romani care n-au vorbit niciodata Romaneste,romani iobagi din Transilvania,care satui de privatiunile puse de Imperiul Austro-Bozgoresc,au trecut muntii,fugind si instalinduse in Moldova printre Romanii moldoveni,sau construindusi chiar sate care exista si astazi.Singura lor vina si motiv pentru a fi maghearizati este faptul ca sint catolici,nu odata bastinasii Moldoveni numindui catolici.Maghiarizarea se face sub nasul si cu acordul autoritatilor romanesti din respectivele sate,cu finantare de la Budapesta,cu infiintari de scoli maghiare si cu promisiuni de bani si slujbe bune,cu cadouri si ajutoare in bani pentru familiile si asa nevoiase,promisiunile facute si definitivate erau o sansa,fara sa se gindeasca ce urmari catastrofale are pentru Romania.Ungaria,isi trimite pe ascuns functionari care folosesc orce mijloace ordinare pentru a-si definitiva Maghearizarea. Au creat fel de fel de org. Si Societati de intrajutorare tip Caritas pentru a-si atinge scopul meschin propus,iar autoritatile locole conlucreaza cu respectivi,sau cind intimpina rezistenta,vin mai marii partidelor Romanesti,care ajuta sa se clarifice divergentele,spre interesul meschin al interesului hungroid de maghiarizare a populatiei Romanesti,nevinovate si neinformate de societatea Romaneasca,ce urmari grave poate sa aiba maghiarizarea fortata.Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply