Imperiul Part

Imperiul Part

by -
0 3079

Nota Autorului:

Poate va intrebati de ce am pus aici acest scurt articol despre Imperiul Part sau Partia.Pentru ca vreau sa observati ceva! Pe harta de mai sus,in Nordul Imperiului Part se afla un teritoriu denumit de cartografi, Dahae. Acest teritoriu de fapt se numea Dacia,avea o intindere mult mai mare si era un trib tracic,cum erau si armenii ori partii. In concluzie,avem doua Dacii,una pe teritoriul celor doua maluri a Dunarii,cealalta in Asia,dincolo de Marea Caspica,ambele din acelasi neam,cel trac.

Deocamdata atat am vrut sa va aduc in atentie.Sper ca pe viitor sa vin cu mult mai multe detalii.Cine vrea sa cerceteze mai mult insa,o poate face din literatura de specialitate,ori poate cauta pe internet mai bine decat am facut-o eu si sa gaseasca ceva scrieri.

Imperiul Part (238 Î.Hr. – 226) a fost al treilea Imperiu Persan ce a dominat teritoriul platoului Iranian. Parţia este şi o regiune situată în sud-estul Mării Caspice, regiune ce a reprezentat centrul Imperiului. Imperiul a fost condus de dinastia arsacidă, iar la apogeul existenţei controla teritoriile actuale din Armenia, Mesopotamia, Iran, şi Afganistan. Fondarea imperiului a avut loc odată cu prăbuşirea Imperiului Seleucid, iar Imperiul Part a fost un rival important al Imperiului Roman.

Istoric

Între anii 334 î.Hr.-327 î.Hr, regele macedonean Alexandru cel Mare cucereşte Imperiul Persan. La moartea sa din anul 323 î.Hr, generalii săi, numiţi diadohi, împart imensul imperiu ce se întindea din Macedonia până în India. Unul din aceşti generali, numit Seleucos, primeşte Imperiul Persan şi întemeiază dinastia seleucidă.

În jurul anului 250 î.Hr. apare din Asia Centrală un conducător dur numit Arsace, ce întemeiază Imperiul part, în estul Persiei şi dinastia arsacidă. Un urmaş al acestuia, Mitriade, devine rege în 171 î.Hr. şi cucereşte între anii 160 î.Hr.-140 î.Hr. teritoriile cuprinse între Marea Caspică şi Golful Persic şi înfiinţează o nouă capitală la Ctesifon, iar Imperiul Seleucid cuprindea acum doar Siria. Mitriade moare în 138 î.Hr, iar Imperiul part este la maxima sa expansiune teritorială de la Eufrat la Ind.

Primele ciocniri cu romanii sunt în anul 53 î.Hr, când generalul roman Crassus, care visa cucerirea Parţiei, este învins în bătălia de le Carrhae de către generalul part Surena şi ucis. Este o înfrângere zdrobitoare: din cei 42.000 de soldaţi romani (7 legiuni) 20.000 mor în luptă, 10.000 sunt luaţi prizonieri şi doar 12.000 scapă. Parţii aveau o armată de doar 11.000 de oameni. Cezar se pregătea de o campanie împotriva parţilor, dar este asasinat în anul 44 î.Hr. Prietenul acestuia, Marcus Antonius, duce 2 campanii împotriva parţilor în 36 î.Hr. şi 34 î.Hr., dar nu reuşeşte să cucerească Parţia. Primul împărat roman, Augustus (27 î.Hr.-14) promovează o politică de pace cu parţii şi recuperează în 20 î.Hr. prizonierii şi stindardele pierdute de Crassus la Carrhae şi fixează Eufrat-ul ca ganiţă între cele 2 imperii. Între anii 114-117, împăratul roman Traian cucereşte Armenia, Asiria şi Mesopotamia, Imperiul Roman atingând maxima sa expansiune teritorială. Traian moare la întoarcerea la Roma, iar succesorul său, Hadrian, restituie Asiria şi Mesopotamia parţilor. În 163 parţii atacă Siria, dar romanii îi resping, trec Eufratul şi jefuiesc Ctesifonul în 166. Împăratul roman Septimius Severus cucereşte Mesopotamia în 198 şi jefuieşte iar Ctesifonul în 212.

În anul 224 nobilii din familia sasanidă preiau puterea în Parţia şi reînfiinţează Imperiul Sasanid şi dinastia sasanidă.

(Visited 1.181 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.