Coreea de Nord ataca Coreea de Sud. NATO, UE, SUA, Rusia si...

Coreea de Nord ataca Coreea de Sud. NATO, UE, SUA, Rusia si China reactioneaza.

by -
0 796

Mai multe obuze lansate de Coreea de Nord au atins marţi o insulă sud-coreeană, provocând pagube la locuinţe şi moartea unor persoane, a anunţat postul de televiziune sud-coreean YTN, citata de Mediafax. Armata sud-coreeană a ripostat la tirurile de obuze nord-coreene, potrivit Ministerului Apărării de la Seul.

Ministerul Apărării a adăugat că armata sud-coreeană a fost plasată în stare de alertă maximă, iar avioane de luptă vor survola zona.Doi militari sud-coreeni au fost ucişi, iar alţi 15 au fost răniţi de tirurile cu obuze nord-coreene, a anunţat Statul Major.

Aceste tiruri intervin în timp ce emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, a plecat de la Tokyo spre Beijing. El urmează să se întâlnească marţi cu oficiali chinezi, pentru a discuta despre dosarul nord-coreean, la câteva zile după dezvăluirea existenţei unei uzine de îmbogăţire a uraniului în această ţară.

Casa Albă a condamnat “cu fermitate” atacul nord-coreean care a vizat o insulă sud-coreeană, incident soldat cu cel puţin doi morţi şi 18 răniţi, preocupări similare exprimând Japonia, China şi Uniunea Europeană.

“Statele Unite condamnă cu fermitate acest atac şi cer Coreei de Nord să înceteze acţiunile beligerante şi să respecte termenii acordului de armistiţiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Robert Gibbs, subliniind că Statele Unite s-au angajat să “apere un stat aliat”, Coreea de Sud, potrivit Mediafax.

China şi-a exprimat “preocuparea” în legătură cu incidentele armate. “Sperăm că părţile vor lua măsuri suplimentare pentru a contribui la pacea şi stabilitatea în Peninsulă”, a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Premierul Japoniei, Naoto Kan, a anunţat că le-a cerut miniştrilor să se pregătească “pentru a putea avea o reacţia fermă în caz de necesitate”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că există un “pericol major” de izbucnire a unui conflict deschis, adăugând că incidentul “merită condamnat”.

“Cei care au iniţiat acest lucru şi au ripostat asupra insulei sud-coreene au o responsabilitate enormă. Toate schimburile de focuri trebuie să înceteze imediat”, a spus Lavrov.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a condamnat cu fermitate atacul nord-coreean, exprimând “profunda preocupare”.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a condamnat atacul nord-coreean “unilateral”, iar omologul său german, Guido Westerwelle, şi-a exprimat “îngrijorarea” după această nouă provocare militară.

Guvernul chinez, principalul aliat al regimului nord-coreean, şi-a exprimat marţi ‘îngrijorarea’ cu privire la situaţia creată între cele două Corei, după tirurile de artilerie trase de armata nord-coreeană în zona unei insule aparţinând Republicii Coreea /Coreea de Sud/ din Marea Galbenă, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că Beijingul cere să se realizeze o verificare cu privire la tirurile de artilerie trase de Coreea de Nord pe coasta vestică a peninsulei, în urma cărora cel puţin un puşcaş marin sud-coreean şi-a pierdut viaţa şi încă 13 au fost răniţi, din care trei sunt în stare foarte gravă, potrivit Yonhap.

China cere celor două ţări ‘să facă mai mult pentru a contribui la pacea şi la stabilitatea din Peninsula coreeană’, a mai declarat diplomatul chinez.

Întrebat dacă guvernul său a intrat în contact cu partea nord-coreeană, Hong Lei a declarat că Beijingul este ‘deschis în ceea ce priveşte menţinerea procesului de comunicare’ cu ţările participante la rezolvarea crizei nucleare nord-coreene.

China este gazda negocierilor în şase, la care participă alături de cele două Corei, SUA, Rusia şi Japonia, negocieri care au ca scop renunţarea la programul nuclear nord-coreean şi introducerea unui climat de pace în peninsulă, aflată teoretic în stare de război după conflictul din 1950-1953 încheiat doar printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace.

Atacul nord-coreean coincide cu vizita în regiune a reprezentantului special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, care are prevăzută pentru marţi o deplasare la Beijing.
Rusia a avertizat, marţi, că tensiunile din Peninsula Coreeană nu trebuie “escaladate”, după tirurile artileriei nord-coreene în zona unei insule aparţinând Coreii de Sud din Marea Galbenă, relatează Interfax.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a condamnat tirurile artileriei nord-coreene şi a făcut apel la luarea unor măsuri pentru normalizarea situaţiei, relatează RIA Novosti.

Anterior, surse diplomatice citate de ITAR-TASS, au declarat că Rusia consideră inacceptabilă recugerea la forţă în Peninsula Coreeană şi a îndemnat părţile să dea dovadă de cumpătare.

Casa Albă a ‘condamnat ferm’ bombardamentul nord-coreean de marţi asupra unei insule sud-coreene, soldat potrivit ultimului bilanţ cu doi morţi, şi a cerut încetarea imediată a acestor acţiuni, relatează AFP, Reuters şi CNN.

Acesta precizează că SUA menţin ‘strâns şi continuu contactul cu aliaţii coreeni’ şi ‘îndeamnă Phenianul să respecte pe deplin Acordul de armistiţiu’ din 1953, de după războiul din Coreea.

Casa Albă îşi subliniază în continuare ‘angajamentul ferm faţă de apărarea aliatului SUA – Republica Coreea /Coreea de Sud/ – şi faţă de menţinerea păcii şi stabilităţii regionale’.

Armata nord-coreeană a tras marţi câteva zeci de obuze asupra unei insule sud-coreene situate în Marea Galbenă, provocând moartea a doi soldaţi sud-coreeni şi rănirea a cel puţin 12. Potrivit Yonhap, în tirurile de artilerie au fost răniţi şi trei civili care locuiau pe insula Yeonpyeong.

(Visited 228 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.