Depoziţia avocatului Iosif Frollo din cadrul procesului împotriva lui Corneliu Zelea Codreanu

Depoziţia avocatului Iosif Frollo din cadrul procesului împotriva lui Corneliu Zelea Codreanu

by -
1 817

Dl Paul Iacobescu: Dl martor a candidat pe listele partidului “Totul pentru Tara” in judetul Roman si judetul Bacau la ultimile alegeri. Ce l-a indemnat la aceasta?

Dl Presedinte C. Dumitru: D-vs ati facut parte din partidul “Totul pentru Tara”?

Dl Iosif Frollo: Nu.

 

Dl Presedinte C. Dumitru: Ati fost candidat la alegerile ultime din decembrie?

Dl Iosif Frollo: Da, am fost candidat la Senat in judetele Roman si Bacau.

 

Dl Presedinte C. Dumitru: Nefiind din partidul “Totul pentru Tara”, dl avocat doreste sa stie – natural ca in rezumat – care a fost considerentul care v-a indemnat sa candidati pe listele acestui partid, din care totusi nu faceati parte?

Dl Iosif Frollo: A fost pentru mine o intreaga problema, si morala si nationala, pentru ca eu facusem politica inaintea razboiului in Partidul Conservator, alaturi de Nicolae Filipescu. La sfarsitul razboiului m-am retras din politica pentru motivul ca intelesesem ca este imposibil ca membru al unui partid care exista atunci, sa lucrez in vederea unui ideal, cu sufletul neintinat si stiind ca intr-adevar lucrez pentru acest ideal.

In razboiul mondial au cazut opt sute de mii de romani si nici un partid politic nu s-a ridicat sa ceara socoteala. Mi-am zis, pana cand va veni cineva care sa scruteze aceste cauze adanci ale unei nenorociri in vederea inlaturarii alteia in viitor, nu voi face politica. Mai bine raman strans la catedra, unde sa invat pe elevi ca numai prin munca sa-si ia titlul lor.

Si am urmarit miscarea nationalista a d-lui Codreanu. Bine inteles ca am urmarit-o atata cat am putut-o urmari de la distanta, fara sa fiu alaturi de niciuna din persoanele care faceau parte din miscare. Miscarea s-a accentuat. S-au intamplat evenimente cu mari repercusiuni in public.

Un prieten, imi scapa numele, mi-a spus ca dl Codreanu mi-ar propune sa candidez pe listele partidului “Totul pentru Tara”. Atunci mi-am spus: este foarte grav, mai ale ca ies din limita si calmul carierei mele. Am citit cartea “Pentru legionari” si “Carticica sefului de Cuib”, le-am studiat; le-am subliniat si mi-am pus toate intrebarile relativ la telurile si idealurile miscarii. Am fost solicitat sa candidez la Senat.

Si atunci am avut o lunga convorbire cu dl Codreanu, in care am pus toate problemele care ma interesau pe mine din punct de vedere moral. Am inteles atunci mai bine si acele lucruri care pentru mine erau cu totul in afara de miscare, de persoana d-lui Codreanu si de metoda de lucru.

I-am spus: Cum sa culeg eu roadele muncii tuturor legionarilor care se sacrifica? Cand mi-am dat insa seama ca nu am nici o sansa sa fiu ales in aceste judete, m-am impacat cu ideea si am acceptat propunerea. Aceasta miscare am gasit-o sfanta in toate. Am fost in campania electorala si am vazut Legiunea in toata splendoarea ei. Tot ce scria in cartea “Pentru legionari” si in “Carticica sefului de Cuib” s-a intamplat aidoma. M-am lamurit atunci ca miscarea legionara nu era un partid politic, ci o organizatie de inalta moralitate.

 

Dl Paul Iacobescu: Daca participand la campania electorala de anul trecut, domnul martor a vazut, stiut si aflat chipul cum au reactionat cei din miscare la toata presiunea care s-a facut?

Dl Iosif Frollo: Au suportat, n-au reactionat. Mi-am dat seama ca se urmareste o inalta conceptie etica a vietii sociale, ca nu este un partid de extrema dreapta si nici de extrema stanga, ci un partid de extrema cinste care lupta impotriva extremei necinste.

 

Dl Paul Iacobescu: Il credeti capabil de razvratire pe dl Corneliu Zelea Codreanu?

Dl Iosif Frollo: Hotarat nu, absolut nu.

 

Dl Paul Iacobescu: Dar de tradare?

Dl Iosif Frollo: De orice m-as indoi. De domnul Codreanu insa niciodata.

*Ziua a doua de proces, marti 24 mai 1938.

Fragment din lucrarea „Din luptele tineretului roman 1919-1939 (culeger de texte)”, Editura Fundatiei Buna Vestire, 1993.

 

(Visited 301 times, 1 visits today)

1 COMMENT

  1. Avem nevoie de Capitan. Avem nevoie de invataturile si conducerea lui mai mult ca oricand. Suntem multi si in acelasi timp dezorientati, neavand pe cine sa urmam. Ne trebuie un Capitan.

    Pentru Dumnezeu, Neam si Tara!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.