Ce este patria? (28 iunie 1848)

Ce este patria? (28 iunie 1848)

by -
0 16473
Patria este locul, căminul în care ne-am născut şi care ne hrăneşte, locul de care sunt legate suvenirele copilăriei noastre, suvenire atât de dulci, a căror coardă face să tresară omul bărbat. Acestă simpatie ce avem pentru patrie se numeşte amorul patriotic, care se naşte deodată cu inima omului, deodată cu sine; omul nu ştie pentru ce iubeşte locul pe care pentru prima oară şi-a încercat pasul, scenele naturii ce pentru prima oară l-a impresionat.
Astfel este amorul patriei la început, dar el nu se concentră numai într-aceasta. Este în natura lui ca să se dezvolte şi să se întinză.
Patria nu este numai locul în care ne-am născut şi în care familia noastră locuieşte; patria este ţara întreagă în care găsim concetăţeni, adecă oameni ce trăiesc subt aceleaşi legi, vorbresc aceiaşi limbă, se închină în aceiaşi religie, îşi împărtăşesc aceleaşi sentimente şi aceleaşi idei. Această unire de sentimente face naţionalitatea. Prin urmare, fără de dânsele nu poate fi naţionalitate, nu poate fi România.
Patria, această fiinţă ideală, pe care locuitorii ei sunt gata a o apăra cu viaţa, este identitatea intereselor, ideilor, pasiunilor ce-i strânge şi-i uneşte în apărarea unui bine comun. Robul nu are patrie, pentru că robul nu are nimic.
Ca să avem patrioţi, ca să ne putem apăra în reciprocă interesele, casa, viaţa, familia, cată să ne legăm prin aceleaşi interese, cată să avem fiecare parte dintr-această patrie, astfel fiecare vom învăţa a iubi patria şi atunci va zice: Prefer familia mea înaintea mea, prefer patria înaintea familiei”. (Patria, în „Poporul Suveran”, 28 iunie 1848)
(Visited 10.577 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.