Zi de doliu in Basarabia. Peste 7000 de persoane au iesit in...

Zi de doliu in Basarabia. Peste 7000 de persoane au iesit in strada la Chisinau cu ocazia a 200 de ani de la desprinderea Basarabiei de tara mama

by -
3 1238

 

UNIREA, DIN NOU ACTUALĂ LA CHIȘINĂU

Împlinirea a 200 de ani de la raptul Basarabiei prin pacea ruso-turcă de la București a scos în stradă circa 7 000 de persoane la Chișinău. Manifestanți de toate vârstele au cerut reunirea teritoriului pruto-nistrean la România și plecarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Prima oprire a coloanei de unioniști a fost la ambasada Rusiei, unde s-a ținut un moment de reculegere și s-a scandat dur împotriva trupelor din Transnistria considerate de ocupație. “Toată istoria noastră au făcut așa, au spus că ne eliberează când de fapt ne-au subjugat. Vrem să plece de la Nistru” a spus Tatiana Miron, venită special din Italia pentru eveniment. Marșul a continuat pe strazile capitalei Republicii Moldova, spre ambasada Turciei, cealalăt semnatară a tratatului de la 16 mai 1812. Manifestația a luat sfârșit printr-un concert organizat la Teatrul de Vară, locație folosită deseori în timpul mișcării de eliberare națională de la sfrșitul anilor ’80 din Basarabia.

Cei mai vocali pe tot parcursul marșului au fost tinerii. Sergiu Grosu, din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei a declarat: “Nu putem aștepta încă o generație pentru a înfăptui unirea. Trebuie să fim împreună în statul român, așa cum strămoșii noștri au decis.”. Manifestanți au venit de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar și din România, un autocar și multe alte mașini și delegații sosind sâmbătă și duminică.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Unirii și de Acțiunea 2012, două platforme care înglobează zeci de asociații și partide de pe ambele maluri ale Prutului. Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 este formată din ONG-uri și persoane care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat.

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012
13 mai 2012

Mii de oameni au participat astăzi la Marșul Unirii desfășurat în Capitală. Cântece românești, oameni îmbrăcați în costume naționale, sute de drapele ale  României și Republicii Moldova – așa a arătat manifestația prilejuită împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia Țaristă.

Participanții au venit în Piața Marii Adunări Naționale, după care au mers spre Amabasada Rusiei, înarmați cu pancarde: „Unirea face puterea” și scandând „Armata Rusă, afară!”.

Tot în PMAN au venit și câteva zeci de reprezentanți ai Partidului Patrioții Moldovei. Însă, spre deosebire de ziua de 25 martie, de data aceasta marșul unionist s-a desfășurat pașnic, poliția asigurând ordinea publică. Marșul urmează să continuie și la 16 mai.

 

Sursa text: Unimedia si Romanism.ro

Sursa video: CurajTv

(Visited 162 times, 1 visits today)

3 COMMENTS

 1. @Ionetu Caracas se vede ca nu esti roman, nici macar moldovean da totusi vorbesti romana. Un sfat : MAI CONSULTA SI TU UMPIC ISTORIA ROMANIEI SI CEA A BASARABIEI SI SA VEDEM CE FEL DE PAMANT ESTE ACOLO

 2. eu sunt moldovean dar nu sunt roman, noi nu ne vom uni nici odata cu romania. nu avem nimic comun, iar voi confundati istoria si faceti confuzie probabil din motive politice si finaciare. basarabia nu este pamant romanesc.

 3. YOUTUBE
  MANASTIREA GAVANOASA
  MAICA DIONISIA
  CAUTAM : CTITORI , MILUITORI, BIENFECATORI
  mai multe relatii/informatii Maria
  0034/619365714
  martransil@hotmail.com
  Bunul Dumnezeu sa va primesca darul
  iar Maica Domnului sa va apere de toate rautatile d e pe Pamint

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.