Scrima, sportul-artă

Scrima, sportul-artă

by -
0 3296

Daca sportul imita viata, atunci scrima satisface unul dintre instinctele primordiale ale omului – nevoia de a risca cu arma in mana. Daca esti in cautarea unui sport care implica viteza, agilitate si gandirea strategica asemanatoare sah-ului, atunci scrima este pentru tine.

Un mare Maestru de Scrima rus spunea ca „Scrima este sahul in forma fizica„. Este cat se poate de adevarat despre acest sport care combina forta, agilitatea, inteligenta si viteza.

Scrima este o disciplina clasica, singura de Arte Martiale europeana si unul din cele patru sporturi care au fost reprezentate la toate Jocurile Olimpice, incepand cu Jocurile din Atena, 1896.  Scrima este un sport dinamic si excitant pentru barbati si femei de orice varsta (aria de varsta a scrimerilor este de sub 10 ani pana peste 60 de ani).

Obiectivul general pentru fiecare arma este acelasi: atinge-ti oponentul cu varful armei fara sa fii atins. Desi tehnica pare simpla, in realitate a puncta o tusa implica tactici de logica si strategie, combinate cu miscari rapide si agile de felina.

Metodele de atac si aparare proprie au fost disecate si analizate, asa incat stapanirea acestui sport, la nivel de performanta, necesita fluenta intr-un vocabular complicat, in definirea miscarilor, inventate in special de maestrii francezi, italieni si unguri.

Floreta arma a scrimei

Floreta, versiunea moderna a sabiei de curte, are o lama rectangulara flexibila (aproximativ 88 de cm in lungime) si cantareste in jur de 300 grame. Tusele sunt valide cand varful lamei atinge adversarul oriunde pe trunchiul acestuia (exclus bratele).

Spada arma a scrimei

Spada, descendenta armei de duel, este similara in lungime floretei, dar este mai grea – in jur de 400 grame. Are o garda mai mare decat floreta – pentru a proteja mana de o lovitura valida, si o lama triunghiulara si mai putin flexibila decat a floretei. Ca si la floreta, punctele sunt valide doar daca sunt realizate cu varful lamei. Aria valida este intregul corp, de la varful degetelor pana la varful capului.

Spre deosebire de floreta si sabie, nu este necesara o vesta sau jacheta metalica, prin prisma faptului ca intreg corpul este zona valida.

Sabia arma a scrimei

Sabia este versiunea moderna a armei cavaleresti. Este similara in lungime si greutate cu floreta. Lama este triunghiulara si garda acopera mana. Tusele sunt punctate cu lateralele lamei dar si cu varful lamei. Tinta este desemnata de punctele care erau disponibile cand un soldat de cavalerie era pe cal. Toate loviturile prin taiere si atacurile,  trebuie sa ajunga deasupra partii superioare a picioarelor, exceptie facand mana (palma) din spate si degetele mainii care tine arma.

 

 

(Visited 1.610 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.