O RUINA, de C. Z. Codreanu

O RUINA, de C. Z. Codreanu

by -
4 681

Nu este om care să aibă ochi și să nu vadă că țara aceasta bogată a ajuns o ruină. Și pe deasupra acestor ruine întinse cât ține pământul român esc, o ceată de mișei, o ceată de imbecili, o ceată de tâlhari fără rușine și-au ridicat palate în sfidarea țării care geme de durere și spre pălmuirea suferinței tale, popor român. Ce-i cu țara asta? Ce are? E săracă? N-are câmpur i și dealuri pline cu holde de aur? Nu are fier și cărbune și marmoră în măruntaiele pământului? Nu plea că în fiecare zi zeci de mii de vagoane de petrol peste hotare? Nu pleacă mii de vagoane încărcate cu lemnărie peste mări și țări? Nu are oameni care muncesc de la răsăritul soarelui și până în noapte târziu? E săracă? Nu! E suptă! Vorba poetului care se plânge umbrei lui Ștefan cel Mare:

„Măria-Ta, la noi în zadar ară plugul

căci holdelor noastre cu spicul de aur,

Străinul le fură belșugul.”

Ce-i cu oamenii din țara asta de se mănîncă între ei ca niște câini? De ce nu-și mai dau bună ziua prin sat? De-și întorc spatele unul altuia chiar și în Biserică, în fața Sfântului Altar? Cine-s aceștia care trag cu dinții din Țară ca dintr-o bucată de găină friptă? Oare n-or fi sosit vremurile din Evanghelie, cari spun: „se va ridica frate contra fratelui și copil contra părinților„? Și n-ați văzut acestea la alegeri, când frate s-a bătut cu frate și copil cu tatăl său? …Se împlinesc scripturile… Și spune în Evanghelie: atunci va fi sfârșitul lumei… Și eu tălmăcesc: atunci va fi sfărșitul neamului și al Țărei acesteia, î care se vor întâmpla asemenea lucruri. Sfârșitul neamului românesc. Intrarea lui în robia străinului. Îngenuncherea lui treptat, treptat. Și stingerea lui.

De aceea:

Bărbați și femei

Câți mai sunteți în vigoare și mai puteți să vă smulgeți din mrejele morții, ridicați-vă ca un singur om… Strigați în toate părțile:

Străinii ne-au copleșit.

Politica ne omoară.


„Și cu cât greutățile ne vor asalta

și loviturile lumii vor curge mai grele peste noi,

cu atât vom sta mai mult sub scutul

Sfântului Arhanghel Mihail și la umbra sabiei lui.”

1937, Corneliu Zelea Codreanu

(Visited 138 times, 1 visits today)

4 COMMENTS

  1. Istoria se repeta,ca o piesa de teatru,jucata seara de seara si care place la public,scena de teatru fiind Romania,iar cetatenii ei sint actorii,care evolueaza si isi etaleaza talentele de ani de zile pina in prezent,pina va veni un Regizor si scenarist care va hotari ca piesa nui buna si se va juca in premiera piesa noului Regizor sub conducerea altui Director! Sa auzim numai de bine!.

  2. Asa este , toate se repeta si chiar se acutizeaza dar rezolvarea nu cred ca sta in reactie agresiva din partea noastra ci in apropierea de Dumnezeu prin Sfintele Taine.
    Intoarcerea noastra a tuturor cu fata spre Hristos in Biserica Ortodoxa. Aceasta cred ca e rezolvarea altfel ne voam asemana majoritatii contemporanilor Mantuitorului nostru Iisus Hristos care asteptau un Mesia lider politic si militar iar cand au vazut ca Fiul Lui Dumnezeu e Domnul Pacii au decis aproape la unison :”Rastigneste-L ! Rastigneste-L”
    Doamne ajuta!

  3. din pacate, ceea ce se intampla pe vremea Capitanului, acuma are un caracter inzecit. dusmanul incearca sa ne dezbine. incearca sa ne intoarca unul impotriva celuilalt. si se pare ca a reusit.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.