ROMÂNISMUL – Catehismul unei noi spiritualități

ROMÂNISMUL – Catehismul unei noi spiritualități

by -
3 1608

Voi extrage câteva idei, care mi s-au părut interesante, din cartea ,,ROMÂNISMUL Catehismul unei noi spiritualități” scrisă în 1936 de Constantin Rădulescu-Motru ca să vă puteți familariza cu gândirea acestui filosof. Sper să vă fie de folos!

,,Crezul vietii noastre româneşti pe viitor este acela care iese din rădăcinile realităţii româneşti. El este Românismul întrevăzut de Alecu Russo şi Mihail Eminescu. Este timpul să ni-l însuşim, pentru a ne limpezi mintea şi a ne da încredere în fiinţa noastră proprie. Suntem Români: să avem curajul să ne cunoaştem ce suntem şi să ne prezentăm lumii aşa cum suntem.”

,,Până astăzi n-am avut acest curaj. Întreaga noastră viaţă socială a fost întreţesută cu iluzii. Am adoptat legi civile şi politice nepotrivite tradiţiei noastre; am organizat un învăţământ public inutil marei majorităţi a poporului; am imitat tehnica burgheza de producţie economică în care nici însuşirile poporului, nici bogăţiile ţării noastre nu se pot valorifica; am făcut tot ce ne-a stat în putinţă ca să ne falsificăm tradiţiile şi aptitudinile dăruite de natură. Cu un scop bine intenţionat, fără îndoială: am crezut că aşa ne vom europeniza mai repede.”

,,Religiozitatea este o recomandaţie sigură pentru o cultură înaltă. Omul se înalţă deasupra bestialităţii prin virtualitatea pe care i-o pune în suflet sentimentul religios. Dar acest sentiment religios trebuie constatat cu adevărat. El nu se cofundă cu sentimentul de turmă, pe care îl au fricoşii şi animalele. La el nu se poate apela ca la un instrument de ură. Religia uneşte, nu separă”

,,Omul creştin are in viaţa lui sufletească de realizat un ideal mai înalt decât acela al libertăţii. Biserica nu vorbeşte de libertate, ci de datorii morale de izbăvire de sub păcat.”

,,Naţionalismul în România a fost prea mult timp lăsat pe seama acelora cari îşi potoleau setea de invenţie prin împrumuturi de la străini. Sub haina lui s-au ascuns multe deformaţii spirituale. În domeniul politicii, mai ales.

Astăzi, ca şi în trecut, ideologia Statului român rătăceşte pe culmile unor idealuri străine. Sunt oameni politici în România, cari n-au încă simţul realităţii româneşti. Crescuţi în atmosfera spirituală a altor ţări, ei cred ca imitând ceea ce a avut succes aiurea, fericesc şi în ţara lor.”

,,Noi înşine, din neprevedere, contribuim să ne mărim primejdiile. Căutăm vrăşmaşi în străinii izolaţi cari nu sunt, sau sunt puţin pericoloşi; în schimb, dăm mâna cu reprezentaţii naţiunilor puternice în al căror program imperialist stă scris aservirea noastră.”

,,De două mari slăbiciuni a suferit, în secolul al XIX-lea, conducerea politicei româneşti. De lipsa de încredere în virtuţile neamului şi de uşurinţa cu care străinătatea era imitată.”

Via Cosmin Martin

(Visited 597 times, 1 visits today)

3 COMMENTS

  1. Io sunt de la tara si n-am inteles asta:
    „Dacă nu daţi dovadă de lipsă de temporaneitate în gândire şi România îşi poate stabili poziţia pe care o are în lume.”
    Ce vrea sa zica?

  2. Eu vreau să cred, dimpotrivă că ceea ce a fost imperialism nu prea mai este , dar uitaţi-vă bine şi vedeţi care e de fapt temerea din prezent a unei incorecte percepţii despre puterea de tip „imperialist”, la ce se referă: Doar la lupta împotriva flagelului erorilor din capitalism sau numai la vechiul nostru comunism ? Eu cred că la amândouă. Dacă e aşa , e corect să ne mai amintim despre forme de eşec social şi politic. Uitaţi-vă că Europa e în schimbare , iar în ultimii ani noi temeri o pot face cei drept să se cutremure ( erori economice )! Noi ne-am recunoscut greşelile şi le îndreptăm ( ne străduim ). E rândul ei, daţi-i timp, nu o condamnaţi şi astfel putem păşi spre progres, chiar dacă direcţiile politice par diferite şi necesare pe alocuri de a deveni cu adevărat diferite. Până la urmă noi toţi dorim pace şi înţelegere în Europa , nu contează ce regim politic guvernează un stat sau altul. Frumos este ce e drept să fie unitate la nivel european şi în această privinţă! DAR , E POSIBIL ??? Dacă toţi oamenii care gândesc similar ar avea acelaşi deziderat politic, e DA . Realitatea ne arată alte feţe, însă. Dacă unitatea din suflet ne determină să fim constructivi ei, EUROPEI, se găsesc căi de a fi rezolvate şi înţelese toate problemele ridicate de un stat sau de altul. Şi nu cred că noi românii chiar ne putem plânge că am fi marginalizaţi de întreaga Europă. Dacă nu daţi dovadă de lipsă de temporaneitate în gândire şi România îşi poate stabili poziţia pe care o are în lume.

  3. Articolul se potriveste cu realitatea Romaneasca din zilele noastre,aceleasi imprejurari,aceleasi practici,aceleasi personaje! Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.