România după 5 ani de criză

România după 5 ani de criză

by -
3 627

(Visited 97 times, 1 visits today)

3 COMMENTS

  1. Draga Kozma,nu prea ai inteles mare lucru din tot articolul si se vede ca n-ai citit nici comentul meu.La tine pe blog ai un citat….pe care insa tocmai tu nu-l respecti…si e pacat.
    „Nu vă găsiţi vouă scuză în ignoranţă , fiindcă omul ignorant care nu s-a străduit să afle mai mult va fi bătut pentru ceea ce nu a vrut să ştie !”( Sfântul Ioan Scărarul )

  2. Adevăratul indicator este acela al aurului. Plecând de la 74 de lei gramul în 2008 şi ajungând la 141 de lei în 2013 înseamnă că în doar 5 ani preţul aurului s-a dublat (aproape), şi care în traducere liberă sună cam aşa PUTEREA LEULUI S-A ÎNJUMĂTĂŢIT.
    Adică în 2008 era salariul mediu de 16 grame de aur pe lună, acum în 2013 avem un salariu mediu de 11 grame de aur pe lună. Dar marea majoritate nu avem salariul ăsta mediu ci mai puţin.

  3. Da,interesante date….dar IRELEVANTE.Si voi argumenta si de ce.Toti specialistii in economie si finante se bazeaza pe astfel de indicatori….insa pentru viata reala a omului de rand nu reprezinta realitatea,ci doar o statistica,in care nu se regaseste situatia reala existenta.Adica mai exact,atunci cand se vorbeste de salariul mediu,de pensia medie,pretul mediu,chiria medie,lucrurile stau un pic altfel in realitate.De exemplu,sa luam salariul mediu….daca in 2008 era de 1296 lei si in 2013 este de 1635 lei,calculul ar fi fost corect si comparatia corecta,numai daca si numarul de salariati ar fi fost acelasi.Cat despre a vorbi ca nivelul de venit a crescut,asa ar fi fost doar daca rata de schimb euro/leu sau valuta/leu ar fi ramas aceeasi.Cea mai mare gresala este sa vorbesti de salariul mediu si sa sustii ca daca el a crescut a crescut si nivelul de trai,pentru ca UNICA VARIANTA CORECTA de a stabili nivelul de trai REAL este sa vezi care este procentul de populatie cu venit MINIM si care este procentul de populatie cu venit MAXIM.Venitul MEDIU se calculeaza adunand venitul maxim cu cel minim si facand media,astfel ca ajungem la realitatea bancului care spune cam asa:”trei oameni au 3 paini,unul mananca 2 paini,unul mananca 1 paine si unul nu mananca nimic,dar in media fiecare a mancat cate 1 paine”.Daca procentul celor cu venit MINIM este mai mare de 50%,atunci nu putem vorbi de o crestere a nivelului de trai chiar daca venitul mediu creste,pentru ca aceasta crestere vine din faptul ca a crescut venitul MAXIM nu cel MINIM.Un nivel de venit si implicit de trai decente este doar in situatia in care venitul MINIM este la un nivel suficient de mare sa asigure traiul decent si procentul pe care il reprezinta din populatia unei tari sa fie sub 10% CEL PUTIN.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.