Războiul informațional, sub lupă

Războiul informațional, sub lupă

by -
0 1706

A apărut prima instituție din România dedicată explicit cercetării dezinformării și războiului informațional: LARICS – Laborator de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică. Funcționează sub egida Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” (www.ispri.ro) al Academiei Române, a fost inițiat cu sprijinul financiar al Academiei Române și lucrează în colaborare cu parteneri interni și externi.

Scopul principal al LARICS este analiza/evaluarea evenimentelor interne și externe, a presei internaționale, cu referire specială la România și Republica Moldova, în contextul unor confruntări purtate în spațiul mediatic care au ajuns, în anumite evaluări, la dimensiunea unor „războaie informaționale”.

LARICS a lansat un portal dedicat explicit acestor chestiuni (http://larics.ro/), cu scopul de a pune în dezbatere publică tot ce ține de acest domeniu: analiza conceptelor, a metodelor și tehnicilor de manipulare/comunicare publică, a componentelor principale ale războaielor informaționale.

LARICS este prima instituție de acest fel din România și va fi o sursă și o resursă unică pentru decidenți politici, presă de specialitate, cercetători interesați de fenomen, studenți etc.

LARICS are în componență un grup de experți (Consiliu de experți) care, alături de alți cercetători invitați, produc analize sau editoriale dedicate fenomenului.

LARICS va avea o abordare echilibrată asupra fenomenelor dezinformării și a războiului informațional. Nu credem că acestea explică totul într-o societate, iar fenomenele de acest fel trebuie să fie parte a unei investigații mai ample aplicate societăților moderne. Lipsa de încredere societală care marchează atmosfera în care trăim – o veritabilă „internațională a neîncrederii” – creează enorme vulnerabilități în societățile de azi. Putem vorbi, iar LARICS va vorbi, despre o „geopolitică a neîncrederii”, care să vizeze spații în care nivelul de încredere instituțională este atât de redus încât face ca populațiile sau electoratele acestor zone să devină vulnerabile și potențiale victime (inocente sau nu) ale unui atac informațional.

LARICS va cerceta, din acest punct de vedere, evoluțiile din spațiul european, mai ales că, anul acesta, dar și cei care vin, vor fi marcate de procese electorale de o importanță crucială pentru proiectul euroatlantic și în care dezinformarea sau războaiele informaționale – derulate pe un fond de neîncredere publică îngrijorătoare – vor fi prezente și influente.

LARICS își propune să devină inclusiv o sursă de „early warning” (avertizare timpurie) în ceea ce privește posibile campanii publice de dezinformare declanșate pe teritoriul României și al R. Moldova. În plus, LARICS va începe campanii de informare publică și o serie de cursuri pentru jurnaliști dedicate acestor chestiuni (acțiuni de propagandă, dezinformare, manipulare publică, identificarea acestora, metode și strategii de contracarare etc.).

LACRIS face un apel către cei interesați (instituții, persoane fizice etc.) să sprijine și să se alăture proiectului nostru. Suntem deschiși și promovăm parteneriatele și colaborarea cu alte instituții sau persoane fizice care împărtășesc aceleași preocupări. De asemenea, ne dorim un parteneriat fructuos și eficace cu presa din România și R. Moldova pentru diseminarea rezultatelor cercetărilor noastre către un public cât mai larg.

Participarea LARICS la blogurile Adevărul – pentru care mulțumim gazdelor noastre – este primul parteneriat într-o asemenea strategie comunicațională. Cititorii vor avea la dispoziție materialele noastre cel puțin odată pe săptămână, sub forma de editoriale sau de analize mai ample.

Sursa: larics.ro

(Visited 147 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.