OSCE va spriji Moldova în retragerea trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în...

OSCE va spriji Moldova în retragerea trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului

by -
0 1004
OSCE
În marja Conferinţei pe probleme de securitate de la Munchen, care a avut loc în zilele de 16-18 februarie, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Tudor Ulianovschi a avut o discuţie cu secretarul general al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger, transmite Deschide.md

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate și de interes prioritar pentru Republica Moldova, inclusiv problematica reglementării conflictului transnistrean și consolidarea mandatului OSCE în Republica Moldova, se arartă într-un comunicat de presă emis de MAEIE.

Demnitarii au reflectat asupra modalităților concrete de a avansa pe dinamica dosarului transnistrean, în măsura angajamentelor părţilor implicate în dialog.

De asemenea, ministrul Ulianovschi a subliniat atenția prioritară pe care Republica Moldova o acordă retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, subliniind importanţa sprijinului acordat de Organizație în acest sens.

Și totuși…

Partea tristă este că această poveste durează de ani de zile, iar concluziile care se pot trage sunt fie ca OSCE este o organizație incapabilă să găsească soluții în problema transnistreană, fie ca nu are interesul să o facă.  Formatul de negocieri „5+2” și-a arătat de atâția ani limitele și de aceea poate primul pas ar trebui să fie schimbarea acestuia.

În plus, se conferă o încredere prea mare Rusiei, dar și o lipsă de reacției asura sprijinului pe care îl oferă regiunii separatiste, mai ales că există deja un acord semnat la Istambul care prevede și retragerea armatei si munițiilor din această zonă.

Rămâne de văzut dacă până la urmă va exista voința politică și se vor găsi căile necesare pentru soluționarea problemei transnistrene.

 

(Visited 154 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.