Oare din prea mult naționalism am ajuns aici?

Oare din prea mult naționalism am ajuns aici?

by -
5 1586

Observ tot mai multe voci în spațiul public românesc care au alergie la naționalism. În viziunea multora dintre acestea naționalismul e ceva retrograd, mizer chiar, ceva ce trebuie cât mai repede condamnat, poate chiar și pedepsit. Marea majoritate sunt incapabili (sau pur și simplu nu vor) să facă diferența între naționalism/patriotism, pe care-l susțin, și șovinism/naționalism extremist/xenofobie, pe care le condamn ferm.

Evident, ceea ce le miroase urât intelectualilor rafinați este naționalismul românesc, pentru că naționalismul maghiar, care este extremist și șovin, propagat de elita politică și intelectuală a maghiarilor din România, e ceva benefic, este o simplă expresie a dorinței lor de păstrare a identității. Dacă un român vrea să fie român în Covasna atunci el e extremist. Dacă un secui vrea să fie secui în Covasna el e automat european pentru că vrea să-și păstreze identitatea.

Un ultim caz pe care l-am remarcat este cel al redactorului-șef al Revistei 22, publicație a Grupului de Dialog Social. Armand Goșu îi ia un interviu președintelui UDMR Kelemen Hunor în care îl face extremist și naționalist pe deputatul Bogdan Diaconu. Evident, nici Goșu și nici Kelemen nu remarcă situația ridicolă în care s-au plasat vorbind despre naționalismul românesc în condițiile în care la Budapesta partidul neo-fascist și anti-semit Jobbik, de care este speriată întreaga Europă, are peste 20% în Parlamentul Ungariei.

În martie eram contrariat de igoranța înfiorătoare a realizatorului TV Moise Guran, care făcea o comparație stupidă între steagul secuiesc și un steag al Olteniei. Guran încerca să facă pe intelectualul rafinat și european comparând mere cu pere pe o temă la care nu doar că nu se pricepe dar se și complace într-o ignoranță crasă.

 Aș îndrăzni să-i întreb pe acești intelectuali, pe cei de la Grupul de Dialog Social sau pe Moise Guran spre exemplu, cărora le pute naționalismul românesc, dacă au cumva impresia că România se zbate în acest marasm care durează de aproape un sfert de secol din prea mult naționalism. Oare din prea mult naționalism am ajuns datori vânduți la FMI și la alte instituții financiare? Oare din prea mult naționalism am ajuns să cumpărăm usturoi din China și cartofi din Franța în magazinele noastre? Oare din prea mult naționalism a clasei politice românești peste trei milioane de români au luat calea străinătății în ultimii 25 de ani în căutarea unui trai mai bun? Oare excesul de patriotism al politicienilor care ne conduc de 25 de ani a distrus unitățile de producție pe care România le avea la momentul decembrie 1989 de am ajuns acum să importăm cuie și sârmă ghimpată, carne și grâu? Oare patriotimsul românesc al politicienilor noștri îi îndeamnă pe aceștia să tolereze arborarea drapelului Ungariei în Transilvania sau tolerarea cultului personalității scriitorului fascist Nyiro Jozsef în zonele controlate de UDMR și PCM?

(Dan Tanasă – www.dantanasa.ro)

(Visited 116 times, 1 visits today)

5 COMMENTS

 1. Este foarte expresiv articolul dumneavoastră, domnul Tanasă și în același timp foarte util. Aș putea să critic anumite obiective pe care dintr-o micăneatenție le-ați ignorat, dar nu vă faceți grijă, oricum este un pas înainte, iar dintr-o știre postulată ca aceasta, contează în primul rând ideea descrisă. Sper ca tot mai mulți oameni să ajungă să explice astfel de idei așa zis conspiraționiste, poate așa încercăm totuși să estompăm ceva, dacă nu să schimbăm întreaga societate de la temelie, societate care nu a fost de loc ușor de întocmit de către rasele reptiliene încăde acum 12000 de ani, când s-a ajuns la concluzia că nu ar putea fi stăpâni pe planeta noastră, decât prin controlul total a noastră, adică a oamenilor. Și vedeți că, noi acum nu suntem îngrădiți numai din punct de vedere financiar, ci ne sunt îngrădite libertățile de afirmare, libertatea intimă în civilă, promovarea a tot ce se cheamă crimă, proxenitism, trafic de persoane, promovarea existenței religiilor și a fricii necondiționate față de Divinitate în loarea unei decizii privitoare la propriul trai etc., astea toate numai pentru ca omul să nu mai aibă nici măcar speranța interioară că și-ar putea încheia viața pe Pământ în mod pașnic și fără prea mari dureri de cap, strs exacerbat și inexplicabil ș.a.m.d.

 2. Raspunsul la aceasta intrebare RETORICA ??.
  Nu, d-le Tanasa, am ajuns aici din LIPSA DE SPIRIT CIVIC, mai exact datorita combinatiei de INDIFERENTA, INDOLENTA si de multe ori chiar NESIMTIRE care ii caracterizeaza multi dintre conationalii nostri din 1989 incoace.

 3. A fi nationalist NICIODATA NU-I PREA MULT!
  Nu exista „ultra-nationalist”,ci doar NATIONALIST.
  Ultra nationalism exista doar in occident,acolo unde exista si RASISM.
  In Romania nationalismul se vrea interpretat si asociat cu extremismul.Propaganda IMPUTITA pt a mai conditiona ceva artificial in Romania.(Transilvania,vreo Rosia Montana,ceva paduri,s.a.m.d)
  Daca romanii s-ar fi tinut CU ADEVARAT de nationalism,multe lichele nu si-ar fi permis sa-si aplece capul deasupra ciorbei noastre.Asa ca ne-am trezit cu perciunii in oala,mai mananca acum daca poti.
  A arbora steagul Romaniei mai ales in Transilvania ,deci pe teritoriul Romaniei inseamna „prea mult nationalism”?
  A canta imnul Romaniei pe teritoriul Romaniei inseamna,”prea mult nationalism”?
  A te simti roman in Romania,inseamna „prea mult nationalism”?
  Dar unu care isi pune intrebarea dac nu cumva suntem „prea nationalisti”,o fi el oare roman?!
  Sa nu se mai dea exemplu cu maghiarii, pt ca ei nici pana in ziua de azi nu s-au domesticit,lucru placut stapanilor lor se la vatican.
  Cultura si modul lor cu care au navalit in Europa, de nota comportamentul si caracterul lor inapoiat medieval.Lucru placut vaticanului,intr-o zona strategica ,de-a mai ciupi ceva teritorii de la ortodocsi.Ei n-au avut si nu vor avea NICIODATA IDENTITATE,ci doar POLITICA,mai ales cand puncteaza pe RELIGIE.
  Nimic nou,cam asta a fost pe lista de lucru a stapanilor lor papistasi.
  P.s.Titlu e cat se poate de prost.Pe cat

 4. moise guran oricum e idiot. nu ai ce sa-i ceri. si pe deasupra mai e si strain de nemul romanesc, el e „perciunat” .

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.