Între ştiinţă şi credinţă

Între ştiinţă şi credinţă

by -
2 2264

La un sondaj dacă Biblia este o carte de ŞTIIINŢĂ sau de CREDINŢĂ, majoritatea ar raspunde că de CREDINŢĂ. În mare măsură şi creştinii ar spune acelaşi lucru. Aşa se face că în librăriile şi bibliotecile omenirii, Biblia nu e de găsit în sectorul afectat cărţilor de ştiinţă. Pe nedrept. Ea ar trebui găsită peste tot.

Debarasându-se la un moment dat de genericul „cunoaştere” în orice domeniu de la care porneşte ca definiţie, ŞTIINŢA s-a reformulat în ultima Vreme pe demonstrare prin măsurare, cântărire, numărare, percepţie obiectivă, detaşându-se practic de idee, intuiţie sau credinţă care nu încap în dovezi sau nu se lasă dovedite. Acest lucru a ţinut pe loc milenii întregi ceea ce numim „progresul ştiinţei”. Astăzi, este înţelegerea că neŞTIEREA nu înseamnă NEŞTIINŢĂ şi că ŞTIINŢA nu este altceva decât „ştiere a câte ceva din marea neŞTIERE”. Punerea în opoziţie a Bibliei cu ŞTIINŢA este o greseală imensă.

* ŞTIINŢA a dovedit că pământul este rotund. Bine a facut. Putea s-o facă mai de mult. După regele Solomon care a spus in Proverbele 8, 31 „… jucând pe ROTOCOLUL PĂMÂNTULUI SAU”, se cuvenea să nu mai fie bâjbâială cu privire la forma pământului.

* De când cartea lui Iov a fost scrisă – dacă nu prima, una dintre cele mai vechi cărţi de pe lume -, şi în care e spus „… spânzură pământul pe nimic”, Iov 26,7, ceea ce numim LEGEA GRAVITAŢIEI putea fi întrezărită şi formulată cu câteva mii de ani mai devreme.

* STIINŢA că globul pâmăntesc este cu suprafaţa o treime uscat şi două treimi apă nu mai avea nevoie de măsuratori şi dovediri după ce proorocul Isaia spusese, Isaia 40, 12: „Cine a măsurat apele cu mâna lui?… şi a strâns ţărâna pământului într-o TREIME de MĂSURA?!”

* Ce ziceţi de ceea ce ŞTIINŢA numeşte CIRCUITUL APEI ÎN NATURĂ? Eclesiastul 1, 7:  „Toate râurile se varsă în mare şi marea tot nu se umple; ELE ALEARGĂ NECURMAT SPRE LOCUL DE UNDE PORNESC CA IARĂŞI SĂ PORNEASCă DE ACOLO” sau Amos 5, 8:  „EL cheama APELE MĂRII şi le vărsa pe FAŢA PĂMÂNTULUI”.

* La ce bună toată chinuiala ştiinţifică a ÎNCRUCIŞĂRII care vânzoleşte omenirea când chiar de la facerea lumii, Biblia zice în Geneză 1, 11, 21-25:  „… pomi roditori după SOIUL lor” „… toate vieţuitoarele care se mişcă… dupa SOIURILE lor, „.. Să dea pământul vieţuitoare după SOIUL lor…”? etc.  De ar avea ŞTIINŢA de acum respect faţă de aceste legi şi nu s-ar năpusti cu atâta înverşunare asupra lor ar fi ŞTIINŢĂ de adevărat.

* ŞTIINŢA în domeniul medicinii nu are încă răspuns de ce DURERILE NAŞTERII, când naşterea este un fenomen natural care nu ar trebui să doară. În Geneză 3, 16 este scris:  „Cu DURERE vei naşte copii”. De şase mii de ani ne întrebam de ce DOARE NAŞTEREA, fără să ţinem cont de ceea ce scrie CARTEA ŞTIINŢEI – Biblia. Acolo e raspunsul. Să mai vorbim de LEGILE SANITARE ale Sfintelor Scripturi?  De prevenirea bolilor?  De tratarea lor?  De IZOLARE?  De SPĂLATUL MÂINILOR? Ce târziu a fost „descoperit” ŞTIINŢIFIC acest SPĂLAT al MÂINILOR şi câte victime au făcut în medicina practică MÂINILE MURDARE pline de microbi, doar pentru faptul că ei nu fuseseră „dovediţi”, iar SPĂLAREA MÂINILOR era socotită o ceremonie ce ţinea de CREDINŢĂ şi nu de ŞTIINŢĂ?  Că TĂIEREA ÎMPREJUR era poruncită în ziua a 8-a a nou născutului când TIMPUL de COAGULARE era în faza lui cea mai prielnică, dar acest lucru a trebuit să fie înţeles şi acceptat după mii de ani?

Aşa dar, Biblia este CARTE de ŞTIINŢĂ.

Ce este cu CREDINŢA? CREDINŢA este CEA MAI ÎNALTĂ ŞTIINŢĂ, numită ŞTIINŢA MÂNTUIRII.  Studiul acestei ştiinţe îl începem acum, fiecare la rândul timpului şi îl continuăm în veşnicie. OBIECTUL acestei ŞTIINŢE, – căci orice ŞTIINŢĂ şi cu atât mai mult ŞTIINŢA MÂNTUIRII are un OBIECT, e OBIECTIVĂ-, este jertfa pentru salvare, pentru înveşnicire. SUBIECTUL acestei ŞTIINŢE este MÂNTUITORUL, Domnul Isus Hristos. Biblia este plină de această ŞTIINŢĂ. Lecţiile ei ne sunt la îndemână. Pământul n-a devenit rotund când oamenii de ştiinţă au demonstrat acest lucru, ci atunci când Dumnezeu l-a facut şi ne-a spus aşa. Bolile nu au început să se transmită atunci când medicii au descoperit microbii, ci ele se transmiteau când Sfânta Scriptură învăţa IZOLAREA. Cu mult mai importantă, MÂNTUIREA ducând la ÎNVEŞNICIRE, din aceeaşi CARTE de ŞTIINŢĂ şi CREDINŢĂ, Biblia, absolut consubstanţiale, este de avut în vedere. Ea vorbeşte  despre „lucrurile care nu se văd”. Mii de ani au fost lucruri şi fiinţe care nu s-au văzut, iar acum se văd. Tot ce spune Biblia va fi curând văzut, auzit, perceput, dovedit, DEMONSTRAT dacă vreţi, – deşi termenul nu-mi place prea mult. Şi CREDINŢA va deveni ŞTIINŢĂ, deşi ar fi trebuit spre folosul nostru veşnic să fie ŞTIINŢĂ în PREALABIL, adica acum.

autor: Benone Burtescu (www.clipa.com)

(Visited 756 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. Vezi ca nea Benone e vreun protestant ceva, ca scrie Iisus cu un singur i.
    Avem si noi sfinti care vorbesc mai frumos despre acest subiect. Ca de ex. Sf. Serafim Rose.
    Hristos a inviat!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.