Nae Ionescu (1933): Guvernul Duca

Nae Ionescu (1933): Guvernul Duca

by -
2 581

D. Duca e, în sfârsit, la putere. Un guvern care se înfãtiseazã cu aceste douã însusiri contradictorii: e unul din cele mai îndelung si laborios pregãtite si, totusi, cum n’a fost altul mai surprinzãtor.

Despre necesitatea actualã – moralã si politicã – a unui guvern Duca e tardiv sã mai vorbim. El existã azi ca o realitate a cãrei obscuritate de genezã între-ce dreptul si vointa noastrã de a discuta, fiindcã asemenea chestie se înscrie dintru început pe rolul instantei supreme a istoriei, singura în mãsurã sã judece, sub autoritatea consecintelor, începuturile contrare logicii si naturii. Noi n’avem decât putinta de a privi în fatã ceea ce e, azi, o realitate si a o judeca în sine, fãrã iscodiri de prisos si nici anticipãri silite.

Ne vom întreba: reprezintã guvernul prezidat de d. Duca, fie si cu cea mai largã aproximatie, echipa de lucru pe care o cere problematica actualã a statului român?

S’o privim din triplu punct de vedere ce se cade pentru a-i fixa valoarea: politic, national si moral.

Politic, – guvernul d-lui Duca e adunarea anacronicã a unor personalitãti care, prin vârsta, trecutul si capacitatea lor de întelegere nu au nimic comun cu vremea si initiativele de gravã îndrãznealã ce ea ni le impune. În plus, în formatia ministerialã care, mai mult decât oricare alta se putea închipui, va intensifica si învenina frãmântarea politicã pânã la paroxism.

National, – guvernul Duca se constituie sub umbra protectiei false si jignitoare a strãinãtãtii si e lipsit de autoritatea, absolut trebuitoare, mai ales azi, a unei serioase reprezentãri a Ardealului.

Iar, în ceea ce priveste punctul moral, credem cã insistenta noastrã ar fi de o cruzime exageratã.

În atari conditiuni, guvernul d-lui Duca, distins si printr’o inflatie ministerialã care denuntã cel mult chinurile de club din care a iesit, nu-si poate deschide între greutãtile si amenintãrile zilei, decât o penibilã potecã de strecurare.

Urmãrile acestei adevãrate siluiri a naturii vor fi, în seama norocului nostru vechi românesc, sã ni le facã insuportabile.

Nae Ionescu

(Visited 97 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. isi luase obligatia fata de oculta sa ,,dea,,pamant si apa,,cetatenie, la 300000 de jidani!ca de aia la impuscat strabunul meu cognomen,Niky Constantinescu..nu pen ca a vandut cruciulite!!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.