Mircea Vulcănescu „sub lupă”… din nou!

Mircea Vulcănescu „sub lupă”… din nou!

by -
1 4872

Vineri, 23 iunie a.c., Consiliul Local al Sectorului 4 din București, dând curs unei plângeri a Institutului „Elie Wiesel”, a decis schimbarea numelui Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu”.

În cadrul dezbaterii asupra oportunității schimbării numelui, consilierul local Cristian Tudose, a făcut următoarea declarație, pe care ținem să o publicăm:

__________________________

Doar cine nu știe cine a fost Mircea Vulcănescu poate fi de acord cu această solicitare aberantă de trecere în uitare a numelui marelui gânditor și erou național.

Colaborator al lui Dimitrie Gusti, publicist, filozof, teolog, negociator eficient pentru România cu Cel De-al Treilea Reich, decedat la Aiud la numai 48 de ani, după ani grei petrecuți în temnițele comuniste, Mircea Vulcănescu este acuzat de fascism pentru o simplă colaborare cu ziarul „Cuvântul” al lui Nae Ionescu și de atitudine antievreiască.

În privința colaborării cu ziarul „Cuvântul”, să nu uităm că un alt celebru colaborator al ziarului a fost chiar scriitorul Mihail Sebastian, pe numele său adevărat Iosif Hechter. Să-l ștergem și pe el din istoria literaturii și din conștiința noastră pentru această colaborare?

În privinta atitudinii antievreiești, Dimitrie Gusti declara, ca martor la procesul lui Vulcănescu: „știu că la unul din Consiliile de Miniştri, acuzatul a intervenit, propunând ca evreii să fie lăsați să-şi exercite atribuțiile meseriei, pentru ca să-şi poată câştiga existența şi să dea un randament maxim pentru nevoile statului. […] Cu această ocazie, acuzatul nu a propus ca evreii să fie trimişi la ghetouri, după cum în mod greşit s-a strecurat în stenograma Preşedinției Consiliului de miniştri.

Pentru Mircea Vulcănescu, între noțiunea de religie, ortodoxism şi românism era o corelație indestructibilă.

Sacrificandu-și propria viață pentru a ajuta un semen în închisoare și dăruindu-și întreaga existență credinței ortodoxe, devine un Martir pentru Hristos.

Putem șterge un nume de stradă, putem demola o statuie, dar nu putem ucide spiritul național. Generația de mâine care îl va reabilita pe Mircea Vulcănescu, ne va trimite pe noi, cei care vom comite această crimă la adresa spiritului național, la coșul de gunoi al istoriei.

(Visited 331 times, 1 visits today)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.