Marko Bela, Crin Antonescu si Dan Voiculescu sau topul absenteistilor

Marko Bela, Crin Antonescu si Dan Voiculescu sau topul absenteistilor

by -
0 494

Liderul UDMR, Marko Bela, deţine recordul absolut privind neparticiparea la voturile finale din Senat, în sesiunea septembrie-decembrie 2010, cu nicio prezenţă, urmat de Crin Antonescu, liderul PNL, cu doar trei voturi finale si de Dan Voiculescu, care a participat la 16 voturi. La Camera Deputatilor, in virful topului se plaseaza Viorel Hrebenciuc, cu zero voturi, si Victor Ponta, cu doua voturi.

Datele au fost făcute publice, vineri, de Institutul pentru Politici Publice, într-un raport intitulat „Bilanţul activităţii parlamentare în sesiunea septembrie-decembrie” şi care cuprinde informaţii privind prezenţa la vot a parlamentarilor, numărul iniţiativelor lor legislative şi prezenţa la vot.

                                         Fruntasii absentelor

Potrivit raportului, în sesiunea care s-a încheiat, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a participat la doar trei voturi finale, fiind urmat de Mihai Stanisoara, PDL, (14 voturi finale) si de senatorul PC, Dan Voiculescu, cu doar 16 voturi finale din cele exercitate în această cameră legislativă, unde îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte. Pe prima pozitie se plaseaza insa liderul UDMR, Marko Bela, care nu a venit la niciun vot final.

In ce priveste insa chiulul de la sedintele Senatului, Crin Antonescu si Dan Voiculescu sint umar la umar, metinindu-si aceasta pozitie inca din 2008. Antonescu are un record de 98,23% absente, iar Voiculescu a lipsit la 92,25% din sedinte. Potrivit raportului IPP, Antonescu a chiulit la fel de mult ca arestatul Catalin Voicu.

PSD cistiga la absente

La Camera Deputaţilor, pe primele locuri ale clasamentului în privinţa absenteismului la voturile finale se află patru deputaţi PSD, care nu au participat la niciun vot final în sesiunea septembrie-decembrie, respectiv Viorel Hrebenciuc, Claudiu Iulian Manda, Adrian Mocanu şi Cristian Rizea.

Cu doar doua voturi inregistrate sint deputatii Victor Ponta, liderul PSD, si Nicolae Jolta, PNL.

Si in ce priveste chiulul de la sedintele Senatului, PSD ocupa detasat primele locuri, in top situindu-se acelasi Viorel Hrebenciuc, cu 83,58%  absente, Bogdan Niculescu Duvaz, cu 79,31%absente, si Victor Ponta, 77.04%.

Record la prezenta

În document se menţionează că la Cameră a fost înregistrată o premieră în ceea ce priveşte numărul deputaţilor prezenţi la toate cele 235 de voturi finale, 15 dintre aceştia aparţinând grupului PDL, doi UDMR şi unul Grupului minorităţilor naţionale.

La Senat, parlamentarii PDL Constantin Vasile Borza şi Gheorghe David s-au aflat pe primele poziţii în ceea ce priveşte prezenţa la vot, aceştia exercitându-şi dreptul de vot la toate cele 217 voturile finale.

Prezenţa cea mai ridicată la şedinţele Camerei Deputaţilor a fost asigurată de grupul parlamentar al PDL (93,4 la sută), urmat de Grupul minorităţilor naţionale (87,3 la sută), grupul independenţilor (86 la sută) şi UDMR (81 la sută).

Autorii raportului mai constată gradul ridicat al participării miniştrilor care sunt şi deputaţi la şedinţele în plen, fiind nominalizaţi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără (97 la sută), urmat de ministrul Comunicaţiilor, Marian Vreme (93,6 la sută), ministrul Muncii, Ioan Botiş (88,9 la sută), ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu (83 la sută), şi ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea (83 la sută).

Boicotul, mama chiulului, tatal prezentei

În raport se arată că procentele extrem de reduse de prezenţă ale partidelor aflate în opoziţie, respectiv PSD+PC (33,3 la sută) şi PNL (37,9 al sută) sunt justificate de boicotul decis de aceste grupuri parlamentare pentru anumite şedinţe de plen.

Potrivit raportului, liderul grupului deputaţilor PNL din Cameră, Călin Popescu Tăriceanu, a îregistrat o prezenţă redusă, de 34 la sută, în sesiunea septembrie – decembrie, deşi în sesiunea anterioară prezenţa sa a fost de 73,4 la sută.

La polul opus, aşa cum se menţionează în raport, se află liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader (97,9 la sută), în timp ce liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a participat la 41,7 la sută dintre şedinţe, acesta fiind devansat de liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely (69,8 la sută), un procent mai mare de prezenţă având liderul Grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian (88,9 la sută).

În raport, cea mai mare prezenţă la vot este consemnată pentru deputaţii din judeţele Mehedinţi (83,3 la sută), Arad (80 la sută) şi Maramureş (78,1 la sută), cea mai slabă prezenţă la vot fiind consemnată în cazul deputaţilor din judeţele Dolj (46,6 la sută), Bacău (46,9 la sută) şi Buzău (49,4 la sută).

Media prezenţei la vot în Senat a fost în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2010 de 60 la sută, cu aproape şase la sută mai mică faţă de Camera Deputaţilor, cel mai activ grup parlamentar din punctul de vedere al prezenţei fiind cel al independenţilor (91,6 la sută), urmat de PDL (67 la sută), PSD (60,6 la sută), PNL (55,8 la sută), ultima poziţie fiiind ocupată de de grupul UDMR (38,9 la sută).

În ceea ce priveşte prezenţa la votul în plen a liderilor grupurilor senatoriale, primul loc este ocupat de liderul grupului UDMR, Fekete Andras Levente (82 la sută), urmat de democrat-liberalul Cristian Rădulescu (81,6 la sută), social-democratul Ilie Sârbu (77,4 la sută) şi de liberalul Puiu Haşotti (66, 4 la sută).

Referitor la media prezenţei la vot a senatorilor pe circumscripţii, cele mai mari valori s-au înregistrat în cazul parlamentarilor din judeţele Alba (90,5 la sută), Tulcea (86,6 la sută), Timiş (86 la sută). Judeţele cele mai slab reprezentate sub aspectul prezenţei senatorilor la şedinţele de plen sunt Vrancea (28,1 la sută) şi Mehedinţi (30,4 la sută).

sursa: www.revista22.ro

 

(Visited 92 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.