Liderul românilor din Bulgaria cere azil politic

Liderul românilor din Bulgaria cere azil politic

by -
0 2727
Românilor din Bulgaria
Cererea de azil politic al liderul românilor din Bulgaria

Dr. Ivo Gheorghiev, liderul românilor din Bulgaria, al Organizației Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, a trimis astăzi un Memoriu adresat conducătorilor statului român prin care solicită azil politic în România.

Potrivit corespondentului Romanian Global News din Vidin, liderul  etnicilor români de la sud de Dunăre declară că acesta este persecutat prin procese aranjate de către serviciile de securitate bulgare pentru ca Ivo Gheorghiev să renunţe la lupta sa de recunoaştere a drepturilor celei de-a doua minorităţi ca mărime din Bugaria.

Situaţia românilor din Bulgaria, minoritate şi nu prea…

Problema minorităţi româneşti din Bulgaria nu este una destul de cunoscută la Bucureşti având în vedere numeroasele abuzuri pe care aceştia le suportă din partea statului bulgar. Menţionăm că românii din Bulgaria nu sunt recunoscuţi ca minoritate naţională, ci doar ca grup etnic, neavând astfel dreptul la educaţie în limba lor în şcoli de stat.

Statul bulgar a învăţat de la cel sârb, pentru a denatura numărul românilor din Bulgaria îi separă pe românii de la sud de Dunăre în români, aromâni şi vlahi(după cum îşi spun românii acolo), încercând astfel să-i scoată de sub protecţia României şi de ai dezrădăcina de originile străvechi. Vlahii(românii) trăiesc în grupuri mai mari în valea Timocului, valea Dunării şi în partea nordică a munţilor Balcani. Aromânii din Bulgaria trăiesc în partea sudică, în zone montane.

Grecia la fel de capricioasă

Din păcate, Bulgaria nu este singurul stat membru al Uniunii Europene, care are aceeaşi atitudine faţă de românii împrăştiaţi la sud de Dunăre. Aceeaşi atitudine agresivă faţă de români(vlahi, aromâni) se regăseşte şi în mai depărtata Grecie.

Mai multe pe 10TV.MD.

 Autor: Sîrbu Costel-Cosmin

(Visited 335 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.