Ioan Moraru, laureatul Nobel pentru Pace

Ioan Moraru, laureatul Nobel pentru Pace

by -
7 561

DIN PACATE, CU TOTII AM FOST CONTEMPORANI CU UN MARE ROMAN,  FARA MACAR SA FI AUZIT DE EL!…
Oare stiati ca Ioan Moraru, laureatul Nobel pentru pace din anul  1985, a fost singurul român care a câştigat un Nobel pentru ţara sa, traind aici, aproape in anonimat, toata viata ?

În 1985 românii trăiau exagerarile epocii de aur impuse de regimul Ceauşescu. Deşi în ţară sărăcia era lucie, aspiraţiile lui Nicolae Ceauşescu nu ţineau deloc cont de această stare de fapt. În ciuda alimentelor date pe cartelă, a întreruperilor repetate de curent electric, a lipsei căldurii din apartamente, Ceauşescu spera în acea perioadă să obţină nici mai mult nici mai puţin decât Premiul Nobel pentru Pace… Se făcuseră toate demersurile în acest sens. În acest context, decernarea acestui premiu era aşteptată cu mare interes de clasa conducătoare. Şi, surpriză! România câştigă, într-adevăr, Premiul Nobel ! Şi încă o surpriză: nicidecum pentru Nicolae Ceauşescu!….

În acel an Premiul Nobel pentru pace a fost decernat organizaţiei „International Physicians for the Prevention of Nuclear War” (în traducere, „Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear”). Trei persoane erau liderii acestei organizaţii mondiale: un rus, un american şi un român! Nu era un român emigrant, care fugise din tara, ci un român care trăia în România condusă de Nicolae Ceauşescu. Numele său este IOAN MORARU (foto) şi, spre jena naţiunii noastre uneori nerecunoscătoare, a rămas încă (şi astăzi, după eliberare) un ilustru necunoscut printre compatrioţii săi. După ce a primit celebra distincţie, a intrat rapid într-un con de umbră, regimul de atunci neputând ierta şi trece cu vederea că alt român „i-a furat premiul lui Ceauşescu..” Câţi ati auzit de el?

Ioan Moraru, un laureat Nobel în anonimat, a murit în 1989, doar cu trei zile înainte de 22 decembrie, dar a apucat să rămână în conştiinţa studenţilor săi şi a colegilor cu care şi-a împărţit pasiunea pentru medicină…. Domnia sa a continuat munca de cercetare începută de Victor Babeş în domeniul anatomiei patologice, remarcându-se prin numeroase descoperiri de profil. A condus Institutul de Anatomie Patologică din Bucureşti, în acest loc unul din amfiteatre purtându-i acum numele.

Premiul Nobel pentru Pace primit la Oslo, în 1985, Moraru l-a împărţit cu doi colegi: un rus şi un american. Este vorba de Mihail Kuzin, din fosta URSS şi Bernard Lown, din SUA. Dintre cei trei, el a fost singurul despre care nu s-a ştiut nimic în ţara sa în acel an, ceilalţi doi fiind, evident, ovaţionaţi de compatrioţi. Cei trei se cunoşteau din anii ’60 şi, numai LA INITIATIVA LUI MORARU, ei  au decis să înfiinţeze o Organizaţie mondială pentru prevenirea războiului nuclear. Cu atât mai mare este meritul acestui savant român, ajuns la conducerea acestei Organizaţii, în condiţiile în care el nu a reuşit în România de atunci să înfiinţeze o filială a acesteia şi la Bucureşti, deşi încercase aşa ceva.

Ioan Moraru s-a născut în 1927, La Dârlos, lângă Mediaş, cei de aici fiind printre puţinii români care ştiu că un sătean de-al lor a luat marele Premiu Nobel. Ce păcat! De altfel, Ioan Moraru este singurul român laureat al Premiului Nobel care s-a născut şi a trăit în România. Ceilalţi laureaţi: George Emil Palade, medic şi om de ştiinţă american, născut în România, specialist în biologia celulară, a primit premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul 1974, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve.  Herta Muller, născută în Banat, a câştigat în 2009 Premiul Nobel pentru Literatură pentru Germania .

de Gheorghe Schwartz,

http://www.revista22.ro

(Visited 56 times, 1 visits today)

7 COMMENTS

 1. Sigur că fiind site- ul dvs puteţi face ce vreţi… Ar trebui să aveţi în vedere că dvs m- aţi băgat aici, nu am intrat eu, iar problemele care dvs vă sunt familiare mie îmi sunt total străine.

 2. As dori să nu continuăm discuţia în contradictoriu, pentru că nu îşi are rostul. Repet că link- ul pe care îl indicaţi spre revista Faleze de piatră nu duce la nimic, pentru că în acea revistă nu există un articol despre Ioan Moraru semnat de mine.

  Aş vrea ca să încheiem definitiv discuţia si vă atrag atenţia că aţi uitat să scoateţi de la tags numele meu. Înţeleg că v- aţi grăbit. Mulţumiri pentru că faceţi şi această corectură. De altfel, dacă veţi corecta şi tag- ul cu numele meu de la articol cred că nici comentariile de mai sus, inclusv acesta pe care îl scriu acum nu- şi mai au rostul, deci puteţi să le ştergeţi.

 3. Stimata doamna Maria Balasa,
  noi am publicat articolul gasind la autor doar numele dumnevoastra. Chiar dupa ce ne-ati precizat ca nu sunteti dumnevoastra autoarea, am mers din nou la pagina articolului si tot doar numele dumnevoastra l-am gasit. Asa ca nu inteleg dc faceti supozitii \ acuzatii ca nu ne-ar place numele autorului adevarat, pe care l-am aflat de-abia dupa al doilea comentariu al dumnevoastra. Astfel de afirmatii nu va fac deloc onoarea!

 4. D-na Maria,
  Multumim pentru sursa. Dupa cum puteti vedea rectificarea a fost facuta.
  Numele dvs APAREA ca autor al articolului pe linkul indicat de mine mai sus. Intradevar, acum nu mai apare nimic acolo.
  Pe langa asta va asigur ca nu am avut nicio placere sa folosim numele dvs, asa cum nici displacere nu am avut.

  Multumim inca odata pentru corectare si va dorim numai bine!
  Doamne ajuta!

 5. link- ul pe care îl prezentaţi nu justifică susţinerea dvs, nu duce la nimic.

  Articolul original despre românul premiat cu Nobel a apărut în revista ” 22″ din mai 2005, iar autorul este dl George Swartz, aşa cum uşor puteaţi să găsiţi pe net.

  http://www.revista22.ro/ioan-moraru-premiul-nobel-si-romania-1713.html

  Pe site- ul Cititor de proză a fost o discuţie ref la primul român care a obţinut Nobel, pe care am iniţiat- o eu. Vă place mai mult numele meu decât cel al dlui Schwartz?

  Vă rog să faceţi rectificarea, chiar nu înţeleg de ce vă cramponaţi de numele meu devreme ce eu v- am spus că NU eu sunt autoarea articolului.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.