Proiectul sovietic al ”moldovenismului” continuă cu bani de la Guvernul României, promovat la ICR

Românii din Basarabia sunt desemnați ”minoritate etnică” la București într-un proiect finanțat de Guvernul României, girat de Ministerul Culturii și găzduit la Institutul Cultural Român. Stalin se crăcănează de râs, acolo pe unde o fi.
Antropologii Vintilă Mihăilescu, Monica Stroe și Bogdan Iancu au încheiat un proiect în care inventariază minoritățile etnice stabilite în București în ultimii 20 de ani: chinezi, turci, indieni, libanezi, moldoveni, francezi, italieni și britanici. Ați citit bine – chinezi și moldoveni.
Avem și o ”fișă de comunitate” a minorității etnice moldovenești din București. Ușor delirantă descrierea:
Este mai mult decât cunoscut faptul că, din punct de vedere istoric, mare parte din cetățenii moldoveni provin din România. Nu e întâmplător faptul că mulți dintre moldovenii care decid să se stabilească aici în urma obținerii cetățeniei române consideră că aceste demersuri vizează recăpătarea unei identități care le aparține. Nu e de mirare nici faptul că majoritatea celor care decid să părăsească Republica Moldova din motive economice, cu scopul de a se stabili într-o altă țară, au ca primă alternativă România, întrucât perioada de adaptare este foarte redusă, dat fiind faptul că împărtășim nu numai aceeași limbă, ci și nenumărate elemente culturale. După 1990, tot mai mulți moldoveni au ales, așadar, să se stabilească în România. Salariile mai mari, zona universitară și chiar oportunitățile de business, dar și sentimentul de apartenență, i-au determinat pe mulți dintre moldoveni să devină cetățeni români și să se stabilească pe teritoriul țării noastre.
Să luăm pe rând tâmpeniile înșirate mai sus. Cetățenii moldoveni nu provin din România, cetățenii moldoveni provin din Republica Moldova și asta practic, nu din punct de vedere istoric. Cetățenii moldoveni care se stabilesc în România vizează recăpătarea unei identități care le aparține? Nu cumva identitatea etnică românească? Și atunci cum sunt minoritate etnică moldovenească? Apoi, deși etnia românească este diferită de etnia moldovenească cum de împărtășim aceeași limbă?!? În continuare avem doar o înșirare de platitudini.
Aici și aici autorii proiectului nu vorbesc deschis de ”minoritate etnică moldovenească”, doar de ”minoritate moldovenească” – însă aici scrie destul de clar că proiectul este despre minorități etnice. Deci ”minoritate etnică moldovenească”.
Sovieticii se chinuie din 1924 să inventeze etnia moldovenească vorbitoare de limbă moldovenească. Românii basarabeni au rezistat cum au putut sub gigantica presiune sovietică, iar acum Ministerul Culturii girează o cercetare care descoperă o etnie moldovenească în București. Curat delir. Aștept ca Vintilă Mihăilescu să descopere minoritatea etnică ardelenească de la Iași și minoritatea etnică oltenească de la Cluj.
Cei trei coordonatori ai studiului habar nu au de istorie (esențială când vine vorba de minorități etnice) și amestecă într-un ghiveci total nediferențiat noțiuni precum cetățenie, naționalitate, etnie, identitate regională. Cu un așa punct de plecare mă aștept ca studiul să fie o mizerie scârboasă suptă din deget la colțul străzii, cu o metodologie de tip ”Remus Cernea – am numărat bisericile dintr-un județ și am înmulțit cu 41 plus factorul București și sectorul agricol Ilfov”.
Efectele instituirii unei ”minorități etnice moldovenești” sunt multiple. Dacă avem o etnie moldovenească separată de cea românească ne putem întreba de ce mai finanțează Guvernul României proiecte pentru păstrarea identității etnice românești prin diverse locuri. Sau ne pot întreba alții chestia asta. Moldoveniștii de la Chișinău primesc vânt în pânze: Guvernul României a finanțat un studiu științific în care este consfințită identitatea etnică moldovenească. Marș mă de-aici cu românii voștri! Și multe alte concluzii se pot trage din studiul ăsta care îi pune pe chinezi și moldoveni în același castron cu indienii.
Mă amuză că printre instituțiile comunitare ale ”minorității etnice moldovenești” se numără Asociația Pro Basarabia și Bucovina. Mă întreb dacă liderii asociației știu că girează etnia moldovenească în București. Poate că Asociația Pro Basarabia și Bucovina, Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni și Federația Asociațiilor de Basarabeni nu sunt așa de convinse de existența minorității etnice moldovenești și poate ar trebui să reacționeze într-un fel.
Proiectul urmează să fie prezentat la ICR București joi 29 octombrie. (autor: George Damian, sursa: kishiniov.eu)