Foaie Națională susține scrisoare de protest adresată Ambasadorului Republicii Franceze la București...

Foaie Națională susține scrisoare de protest adresată Ambasadorului Republicii Franceze la București de către „Alianța Familiilor din România” și de asociația „Pro-Vita”

by -
1 699

Scrisoare de protest adresată Ambasadorului Republicii Franceze la București

Excelență,

 Organizațiile semnatare doresc să vă transmită alerta și preocuparea lor cu privire la serioasele cazuri de violare a drepturilor omului care se petrece în această perioadă în Franța, odată cu o serioasă alunecare spre practici totalitare care nouă românilor ne sunt binecunoscute. Într-o atmosferă tensionată de dificultățile economice și sociale și în contextul dezbaterilor parlamentare asupra proiectului de lege privind „căsătoria pentru toți”, populația franceză din Paris și alte orașe demonstrează în număr mare într-un spirit pașnic, familial și în cadru legal încă din noiembrie 2012. Manifestanții sunt victime ale violenței de mai multe feluri, culminând cu atacul armat asupra activistului Samuel Lafont, înjunghiat de 4 ori în dimineața de sâmbătă 13 aprilie, în urma a numeroase atacuri contra sa lansate pe rețelele sociale. În afara acestui atac, multe alte încălcări sunt evidente:

1. Dreptul de a protesta formal este restricționat

Pe 24 martie, autoritățile au impus un traseu impropriu manifestației de peste 1,4 milioane de persoane, ceea ce a dus la busculade „rezolvate” prin agresarea cu gaze lacrimogene a manifestanților, inclusiv a familiilor cu copii. Ulterior manifestației anterioare, din 13 ianuarie, prefectura Parisului a amendat cu o sumă enormă (peste 100.000 de euro) organizatorii pe motiv că manifestanții ar fi murdărit spațiul public.

Autoritățile au neglijat și minimalizat repetat numărul de participanți (13 ianuarie: anunțat 340.000, real 1 milion; 24 martie: anunț 300.000, real 1,4 milioane) și au manipulat fotografiile aeriene ale evenimentului.

O manifestație în fața sediului Adunării Naționale programată pe 12 februarie a fost interzisă pentru riscul de „dezordine publică”.

2. Manipularea procesului constituțional și legislativ

Procedura constituțională pentru cele 700.000 de semnături strânse în favoarea referendumului a fost respinsă de prim-ministru, iar solicitarea formală de organizare a referendumului a fost neglijată de autorități.

Votul din Senat (prin ridicarea mîinilor) a fost denunțat chiar de către senatori, iar procedura parlamentară din Adunarea Națională a fost inexplicabil accelerată, în dauna dezbaterilor.

3. Consultări dezechilibrate

Președintele Republicii refuză dialogul egal cu purtătorii de cuvânt ai „Manifestației pentru toți” și îl refuză complet cu cei ai cultelor.

4. Evenimentele sociale spontane sunt aspru pedepsite

Într-un parc public din Paris, Jardin du Luxembourg, mulți oameni au fost amendați, iar 67 dintre ei reținuți, fără motiv, pentru că purtau în public tricouri și banere cu sigla manifestației, reprezentând o familie cu doi părinți și doi copii.

5. Amenințări nesancționate

Instigări la violență contra opozanților legii, pe rețelele sociale, rămân nedenunțate de autoritățile franceze și ne fac pe noi, cetățenii români care ne opunem, ca principiu, unor astfel de legi, profund preocupați.

Semnează

Citește mai multe despre situația din Franța AICI

(Visited 79 times, 1 visits today)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.