Eurosceptic (II)

Eurosceptic (II)

by -
2 513

România de astăzi este în pragul transformării într-un euro-paşalâc. Trebuie amintit faptul că mult trâmbiţata „disciplină fiscală” nu va avea ca rezultat decât extragerea ultimelor pârghii de decizie suverană şi aruncarea lor în braţele Bruxelles-ului.

Se vorbeşte în istorie despre monopolul economic otoman, dar noi uităm astăzi că el însemna doar un drept de preempţiune al turcilor faţa de comercializarea mărfurilor romăneşti. În rest, în ciuda substanţialelor obligaţii de plată spre curtea otomană, politicile fiscale şi bugetele erau alcătuite la nivelul administraţiei româneşti.

De asemeni, să nu uitam că în baza înţelegerilor dintre români şi otomani, musulmanii nu aveau dreptul de a cumpăra teren, de a se aşeza ori de a construi moschei în Ţările Române. Astăzi, hiperreglementarea UE în toate domeniile, de la transhumanţa oilor la munte şi până la lungimea bananelor, alături de politicile comerciale monopoliste şi de obligaţiile de natură juridică şi fiscală, vor elimina orice libertate de mişcare a statului român, dar şi a celorlalte state ce vor accepta acest set de politici.

Deja dependenţa economică se face simţită, iar acest element nu are ca rezultat decât incapacitarea dezvoltării unei economii româneşti pe propriile picioare. Dacă faţă de turci plăteam tribut, nu trebuie să uitam că aproape anual contribuim la bugetul UE cu circa 1% din PIB, asta în ciuda mult-lăudatelor fonduri europene, care sunt de fapt un sistem birocratic de fonduri de garantare, fonduri care în multe cazuri sunt de-a dreptul rulate ori nici măcar rulate prin investiţiile în baza cărora sunt accesate, dar şi accesarea lor din motive interne dar şi externe fiind un proces deosebit de greoi.

Garantează cineva ca de fapt nu ne sunt luaţi banii dintr-un buzunar şi introduşi prin altul? Chiar continuam să avem o încredere deplină în birocraţia de Bruxelles când ştim că de fapt fermentul perfect al regimurilor corupte şi ineficiente este conturat tocmai de reglementarea excesivă, planificarea economico-social şi centralismul birocratic? Nu poţi realiza o unitate economică din părţi ale unui tot care sunt de fapt fragmente ale unor realităti diverse, diferite şi care se raportează la valori şi obiective ce deseori nu numai că ar converge, ci chiar pot deveni antitetice.

Revenind asupra obligaţiilor asumate de România, nu trebuie să uitam că ţara noastra şi-a dat acordul de a fi unul din acele state care, deşi nu aparţin spaţiului euro, se oferă a contribui la cele 50 de miliarde de euro menite să recapitalizeze FMI-ul în vederea susţinerii statelor din zona euro. Astfel, România ar urma să susţina FMI-ul cu circa 7-8 miliarde de euro, bani care vor merge spre finanţarea programelor privind deficitele interne din zona euro.

De unde îşi permite România, ţară care şi aşa este datoare la FMI, să finanteze această instituţie? Totul în numele unei euro-ideologii egalitariste şi utopice pe care dacă refuzi s-o înţelegi esti etichetat drept fanatic, extremist, învechit, retrograd, naţionalist? Nu cumva fanatismul este în barca celor care îşi doresc să sacrifice propria naţiune, doar în numele unei idei ieşita din aceeaşi matca a idealismului german, o idee care şi-a dovedit limitele?

Preşedintele Băsescu încearcă să cumpere indulgenţe externe de la Merkel ori Sarkozy, indulgenţe pentru propriul său regim autoritarist intern. Dar aceste indulgenţe intră pe nota de plată a fiecăruia dintre noi şi a generaţiilor de azi şi de mâine. Acceptarea condiţiilor bugetare şi fiscale vor avea urmări deosebit de grave pentru România: noi tăieri de venituri, concedieri de angajaţi, reducerea încă o dată a susţinerii bugetare pentru serviciile publice, blocarea investiţiilor publice locale şi guvernamentale, pierderi de locuri de muncă, desfiinţarea de microîntreprinderi, nesiguranţă socială.

România, tara care practic se împrumută pentru a susţine deficitul bugetar, este în pragul unui dezastru, dacă va accepta această tutelă bugetară a Bruxelles-ului, tutelă care pe lângă îngheţarea internă a economiei, va necesita şi un nou împrumut de la FMI, împrumut care în noile condiţii va fi unul de (se spune) 16 miliarde euro. Cum va putea returna România aceste împrumuturi? Cum va putea fi echilibrat bugetul naţional pe termen lung? Răspunsul e simplu: privatizarea totală a resurselor naturale şi a sistemului energetic românesc şi transformarea României într-o periferie economică europeană, lipsită de capacitatea de autogestiune, guvernată de o clasă de prădători structuraţi clientelar şi cu puternice elemente antiromaneşti şi aflată permanent la cheremul FMI-ului şi al Bruxelles-ului !

Singura şansa este adoptarea unei poziţii integre şi loiale faţa de interesul naţional românesc. Intoarcerea spre politicile centrate pe bunăstarea individuală, pe susţinerea şi stimularea energiilor autohtone şi a capitalului românesc, dar şi intărirea serviciilor publice în vederea realizării acelei coeziuni sociale care ne lipseşte atât de mult într-o Românie dezbinată de Băsescu.

Cred că a venit vremea să înţelegem că putem construi un proiect naţional şi in afara vechilor noastre fixaţii central-europene, de la „seriozitatea germană” la ,,sora mai mare, Franţa” şi cred că România ar putea lucra la dezvoltarea unui proiect de apropiere faţă de Marea Britanie, putere alături de care am putea înţelege mai clar şi mai simplu provocările la care este supus continentul european. Susţin întrutotul verticalitatea veto-ului englez şi cred că o politică asemanatoare celei duse de guvernul Cameron, ar fi unica politică pragmatică ce ar putea aduce beneficii adevarate României.

Deseori observ cum din ce în ce mai mulţi români, nu ştiu din ce cauză, dar mulţi dintre ei oameni de certă valoare morală, adoptă poziţii critice cu privire la acest proiect ce merge spre centralizarea Europei. Trebuie să spun că a fi eurosceptic nu trebuie să mai fie o jenă, a fi eurosceptic nu înseamna decât a fi curat şi patriot! Oamenii de mare ţinută, oameni a căror cultură depaşeşte maşina de manipulări media, mai toţi împărtăşesc, mai făţis ori mai puţin şi în grade diferite, euroscepticismul! Nici eu nu cred că România trebuie să adere la moneda euro în 2015, nici eu nu văd ceva bun în dirijismul politicilor guvernamentale de către UE şi în „disciplina fiscală”, nici eu nu sunt un fanatic al aderării la tratatul Schengen! Sunt alături de foarte mulţi români, eurosceptic!

Avem nevoie de o Europă cu adevărat liberă şi axata pe o cooperare strânsă între state-naţiuni suverane şi nu de un colos cu picioare de lut gândit în perspectiva eliminarii statului naţional, după cum din păcate tind să mearga lucrurile în prezent.

dupa: Daniel Gheorghe

sursa: www.national-liberal.ro

 

 

 

(Visited 90 times, 1 visits today)

2 COMMENTS

  1. Romania a fost deja programata cu mult inainte sa intre in UE,dar pe post „cenusareasa”,infometata,obosita,injosita,indatorata si fara identitate. In NATO am fost bagati pe post de carne de tun pt altii si ce este mai grav ,ca de fiecare data cand soldatii romani se duc pe taramuri straine pt a apara omenirea de „teroristi” ,trebuie sa omoare oameni necunoscuti ,nevinovati,facand ca Romania sa pacatuiasca in in fata Lui Dumnezeu.Cand a mai facut poporul roman asa ceva????Ne-am bagat in cardasie cu raul si acum platim pt tot poporul .Am bagat pacatul altor neamuri in tara ,iar acum ne luptam cu dusmani si boli necunoscute.Asta este fffff grav.Am pacatuit pt altii.Ne mai miram de ce romanii nu se mai regasesc in gandire ,in a lua decizii ,lipsa de iubire pt aproape,lipsa de incredere si invidia dintre noi.Ne-am insusit pacatele altora,lucru strain in istoria Romaniei,iar acum le impartim „frateste” .Mai avem pretentii la unguri si la toti cei care vor sa despice tara in doua ?.Va spun eu , ca unde sunt doua parti mai vine si a treia si a patra,s.a.m.d.Din pacate ,cu intrarea in UE,soarta Romaniei si fraiele tarii se afla in mainile calailor lumii. Ar fi fost mai bine sa nu fi intrat in UE,oricum la noi cam intotdeauna s-a lasat cu varsare de sange,dar cel putin te mai simteai roman in tara ta ,avand identitate.Acum ne uitam si comentam cum ni se fura tara pe fata cu „acte in regula” .Doamne Ajuta!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.